Τοπικά

Τρύφωνας Κόγιας: Υπόθεση πιο λίγων το ψήσιμο του οβελία

Οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε καύσιμα, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και αγαθά πρώτης ανάγκης έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τα νοικοκυριά της Μαγνησίας, όπως και της υπόλοιπης χώρας φυσικά. Αναπόφευκτο το αδιέξοδο και για την τοπική αγορά και δη τους επαγγελματίες που περίμεναν… Ανάσταση λόγω της εορταστικής περιόδου. Το πατροπαράδοτο ψήσιμο του οβελία το Πάσχα του 2022 αποτελεί «ανάμνηση» για πολλούς καταναλωτές, με τον κρεοπώλη κ. Τρύφωνα Κόγια, να επισημαίνει πως η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη στα τριάντα χρόνια που βρίσκεται στο επάγγελμα.

Πέρα από την κατακόρυφη πτώση στις ποσότητες νωπού κρέατος που έχει διαθέσει μέχρι στιγμής, εξίσου περιορισμένες είναι και οι παραγγελίες για ψήσιμο. Μέχρι και πέρυσι τέτοιες ημέρες, ο κ. Κόγιας ετοίμαζε τις σούβλες και αναλάμβανε να ψήσει εκείνος το κρέας που θα έφτανε στο πασχαλινό τραπέζι πολλών Βολιωτών. Φέτος, όμως, η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα το σκηνικό των προηγούμενων χρόνων.
«Υποτονική είναι η κίνηση και σίγουρα κατώτερη του αναμενόμενου», ξεκαθάρισε στην αρχή της κουβέντας ο γνωστός κρεοπώλης, δίχως να κρύψει τον προβληματισμό του. «O λόγος είναι προφανής. Με την ακρίβεια που υπάρχει, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα. Υπολογίζω πως η πτώση αγγίζει το 40% τουλάχιστον. Όταν, όμως, βλέπεις σε μια οικογένεια να έρχεται λογαριασμός ρεύματος 2.000 €, τι να έρθει να ψωνίσει από τον κρεοπώλη; Χώρια που φέτος και εμείς προμηθευτήκαμε ακριβότερα από τους παραγωγούς. Είναι μεγάλο το μπέρδεμα και οι καταναλωτές δείχνουν συγκρατημένοι. Έτσι, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, είναι πολύ λιγότεροι εκείνοι που αγόρασαν ολόκληρο αρνί ή κατσίκι. Συνήθως όσοι έψηναν, φέτος περιορίστηκαν στο μισό, ενώ όσοι ήταν ήδη πιο δύσκολα, αγόρασαν δύο-τρία κιλά, ίσα-ίσα», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Με την τιμή του κιλού να έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ο έμπειρος επαγγελματίας παραδέχθηκε πως η αγοραστική δύναμη πολλών Βολιωτών κατέρρευσε: «Εάν για ένα αμνοερίφιο βάρους δέκα κιλών το κόστος αγγίζει τα 150 ευρώ, πόσοι μπορούν να αντεπεξέλθουν; Ελάχιστοι, είναι η αλήθεια. Όμοια βρισκόμαστε πιο χαμηλά και στις παραγγελίες για το ψήσιμο αρνιών. Απέχουμε από τις περσινές κρατήσεις στο ψητοπωλείο, σε όλα τα είδη κρέατος».
Μετρώντας τρεις δεκαετίες παρουσίας στον χώρο, ο Τρύφων Κόγιας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την εικόνα των τελευταίων ημερών. «Το κρεοπωλείο λειτουργεί από το 1970. Ανήκω στη δεύτερη γενιά που έχει αναλάβει το μαγαζί. Αυτό που έγινε φέτος, δεν έχει προηγούμενο. Είναι η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών. Δεν έχω ξαναδεί χειρότερο Πάσχα στη δουλειά μου. Όμως ήταν αναμενόμενο. Ο κλάδος ήταν προετοιμασμένος και θεωρώ πως όλοι οι συνάδελφοι κινηθήκαμε συντηρητικά στις ποσότητες κρέατος που προμηθευτήκαμε. Γι’ αυτό, ας έχουμε την υγεία μας και όλα τα υπόλοιπα ξεπερνιούνται», κατέληξε με νόημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το