Τοπικά

Τροβαδούρος βγαλμένος από τον Μεσαίωνα … με ορμητήριο το Νεοχώρι Πηλίου 

Βαδίζει στα χνάρια που χάραξαν οι τροβαδούροι του Μεσαίωνα. Ο Ιωάννης Κουλιανός αφού πρώτα γύρισε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως οι περιπλανώμενοι τραγουδιστές της εποχής εκείνης και συνέλεξε μοναδικές εμπειρίες και χρώματα από τους μακρινούς τόπους που επισκέφτηκε, από το 2005 ζει μόνιμα στο Νεοχώρι. Το Πήλιο αποτελεί πλέον τόπο έμπνευσης και δημιουργίας για τον ξεχωριστό ετούτο καλλιτέχνη, ο οποίος με τα υπόλοιπα δύο μέλη του μουσικού σχήματος «Treescelts Medieval» που δημιουργήθηκε εδώ και τρία χρόνια, μας ταξιδεύουν μουσικά στα χρόνια που στις ψυχές των ανθρώπων δέσποζαν ιστορίες μαγικές για δράκους, γενναίους ιππότες και όμορφες πριγκίπισσες.

Η μουσική εξελίσσεται παράλληλα με τη ζωή του Ιωάννη Κουλιανού, ο οποίος με συνοδοιπόρους τον Γιώργο Δάκα και τον Τηλέμαχο Τσιαχρή, μοιράζονται με τον κόσμο την αγάπη τους για τη μεσαιωνική κουλτούρα. Ο… πολιτογραφημένος, πλέον, Πηλιορείτης, καλλιτέχνης, μίλησε για το πώς προέκυψε το ενδιαφέρον του για τα συγκεκριμένα ακούσματα, αλλά και η δημιουργία του συγκροτήματος: «Μου αρέσει η μουσική αυτής της εποχής. Έπειτα, με τον Γιώργο και τον Τηλέμαχο είμαστε φίλοι πολλά χρόνια. Ειδικά με τον Γιώργο Δάκα μας συνδέει μία φιλία 20 ετών. Μαζί έχουμε ταξιδέψει σχεδόν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, πηγαίνοντας σε πολλά μεσαιωνικά φεστιβάλ. Φτάσαμε μέχρι την Ιρλανδία, στη Γαλλία έχουμε πάει, στην Αγγλία, στην Σκωτία, στην Ιταλία κ.α.. Και με οτοστόπ έχουμε γυρίσει και με μουσική στο δρόμο. Από τα ταξίδια που κάνουμε, κουβαλάμε πίσω μελωδίες στο πουγκί μας. Τις έχουμε σαν φυλαχτό και έπειτα τις μοιραζόμαστε με τον κόσμο στην Ελλάδα. Από την αγάπη μας πάνω στη μουσική του Μεσαίωνα, είπαμε να «δέσουμε» και κάπως έτσι προέκυψαν οι «Treescelts Medieval». Εγώ τους παρακίνησα. Έπαιζα φλάουτο και φλογέρα. Είχα αγάπη γι’ αυτό το είδος. Το σχήμα το φτιάξαμε τέλη του 2014. Ο Τηλέμαχος ήρθε αργότερα. Στην αρχή ήμασταν με έναν άλλο φίλο, τον Βαγγέλη Εμμανουήλ, και τη Μαριάννα Μικρουλέα. Παίζει κι αυτή έγχορδα και είναι ειδικευμένη στη μεσαιωνική μουσική. Στο τέλος, επειδή με τον Τηλέμαχο συνεργαζόμαστε και σ’ ένα άλλο σχήμα που παίζει λαϊκά, πολίτικα, σμυρνέικα και παραδοσιακά στο Πήλιο, με τον Γιώργο τον μυήσαμε πριν από δύο χρόνια στο ύφος των Treescelts Medieval».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους λόγους που τον έκαναν να πιάσει… λιμάνι στο Πήλιο, έπειτα από χρόνια περιπλάνησης, επισημαίνοντας ότι το βουνό των Κενταύρων προσφέρεται για πιο ονειροπόλα διάθεση: «Μεγάλωσα στην Αθήνα. Το Πήλιο είναι ονειρικό μέρος. Γι’ αυτό και μετακόμισα εδώ πριν από 12 χρόνια. Ενώ ταξίδευα και ήθελα κάπου να μείνω, πιο παλιά διέμενα σε Κρήτη, Πελοπόννησο και στα Ζαγοροχώρια, επισκέφτηκα το Πήλιο. Συνδύαζε βουνό και θάλασσα, κι έτσι κατέληξα εδώ. Αγόρασα ένα κομμάτι γης στο Νεοχώρι, και πλέον μένω λίγο έξω από το χωριό. Εδώ δημιουργώ και εμπνέομαι, αφού το μέρος ενδείκνυται να ασχολείσαι με την τέχνη. Όσο για τα αγαπημένα μου μέρη; Είναι τόσα πολλά, ποιο να ξεχωρίσω; Μ’ αρέσει π.χ. να περπατάω στα στενά σοκάκια της Βυζίτσας, ή στον Άγιο Λαυρέντιο, στο Τρίκερι, στη Μηλίνα… Όλα τα χωριά κρύβουν τη δική τους ομορφιά. Κάθε γωνιά είναι ξεχωριστή».

Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν οι «Treescelts Mediaval», τα περισσότερα προέρχονται από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, με τον Ιωάννη Κουλιανό να λέει: «Τα έγχορδα που έχουμε, μας τα έφτιαξε ένας φίλος μας, ο Μανώλης Γαλιάτσος από την Αθήνα. Τα πνευστά και τα κρουστά, κάποια παρόμοια κυκλοφορούν στη χώρα μας, αλλά οι ζουρνάδες και οι γκάιντες είναι από το εξωτερικό. Ιταλία και Γερμανία κατά κύριο λόγο. Τα παραγγέλνουμε σε κατασκευαστές από εκεί και μας τα στέλνουν. Άλλωστε σ’ αυτές τις χώρες είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τη μεσαιωνική παράδοση. Κάνουν πολύ μεγάλα φεστιβάλ και προσεγμένα με χειροτέχνες που φτιάχνουν πράγματα διάφορα, ακόμη και οργανοποιούς που κατασκευάζουν όργανα της εποχής. Αντίθετα, εδώ στην Ελλάδα δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη κουλτούρα. Μόνο στη Ρόδο γίνονται δύο φεστιβάλ. Ένα στην παλιά πόλη, πήγαμε εκεί για 3η χρονιά φέτος, ενώ τέλος Ιουλίου παίρνει τη σκυτάλη το φεστιβάλ της Κρητηνίας. Είναι πολύ ωραία φεστιβάλ για τα ελληνικά δεδομένα. Γίνεται και στην Κύπρο ένα, κάθε Οκτώβριο. Κρατάει περίπου δέκα ημέρες, στην Αγία Νάπα για την ακρίβεια».

Όσο για το εάν θεωρεί τον εαυτό του τροβαδούρο ή μουσικό; Ο Ιωάννης Κουλιανός είπε: «Μας αρέσει περισσότερο η κουλτούρα των τροβαδούρων. Να γυρνάμε στη φύση, να παίζουμε στον δρόμο. Να περνάμε από πλατείες και να χαρίζουμε αυτό το πράγμα. Δεν θέλω να κάθομαι κάπου ψυχρά και να παίζω, δίχως επαφή με το κοινό».

Κλείνοντας, η «ψυχή» των «Treescelts Medieval» μίλησε για τη σύμπραξη του συγκροτήματος με τους «Dromocosmicas», έναν θίασο του δρόμου από τη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία των δύο σχημάτων «γέννησε» τους «Bufficanti», οι οποίοι μάλιστα αύριο Παρασκευή θα ξεκινήσουν από τον Βόλο τις κοινές τους παραστάσεις, σε ένα μοναδικό μεσαιωνικό δρώμενο. «Οι «Dromocosmicas» απαρτίζονται από τον Βύρωνα Σκουρή και την Camilla Bombardini. Ελληνοβραζιλιάνος ο Βύρωνας και Ιταλίδα η Camilla, τα τελευταία τρία χρόνια μένουν στη Θεσσαλονίκη. Έχουν έναν περιπλανώμενο θίασο, συνδυάζουν τον βουβό κινηματογράφο, το θέατρο και τα ακροβατικά, στα πρότυπα της ιταλικής commedia dell’ arte. Γνωριστήκαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, γίναμε καλοί φίλοι και «παντρέψαμε» τις τέχνες μας. Στη συνέχεια τα παιδιά σκέφτονται να πάνε Ιταλία και Γαλλία. Επί του παρόντος θα κάνουν μία σύντομη στάση στον Βόλο και το Πήλιο, όπου θα κάνουμε πράγματα μαζί ως Bufficanti», τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε για τον τρόπο που το μεσαιωνικό κλίμα «ζωντανεύει» ανάμεσα στα δύο σχήματα: «Στον Μεσαίωνα, υπήρχαν ζογκλέρ, τσαρλατάνοι, ακροβάτες, μουσικοί, τροβαδούροι. Φτιάξαμε μία παράσταση που συνδυάζει όλα αυτά. Έτσι, όποιος έρθει θα δει μία μίξη του commedia dell’ arte με διάφορους χαρακτήρες. Και πάνω σ’ αυτούς, προσθέσαμε αναλόγως και ακροβατικά, κάποια σκετσάκια, αλλά και ορισμένες μελωδίες, ώστε στο τέλος ο κόσμος να φεύγει από εμάς με μια ωραία αίσθηση».
* Οι «Bufficanti» την Παρασκευή 21/7 θα εμφανιστούν στο «Αββαείο» (ώρα έναρξης 21.30), ενώ την Κυριακή 23 Ιουλίου θα παίξουν στο Άι Ταφίτικο θεατράκι της Πορταριάς (η παράσταση θα αρχίσει στις 21.00 με ελεύθερη είσοδο).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το