Τοπικά

Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Κοιμητηρίων Δήμου Βόλου

 

Σε τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Κοιμητηρίων προχωρεί ο Δήμος Βόλου με σκοπό την καθιέρωση κανόνων για τη διοίκηση και λειτουργία των Δημοτικών Κοιμητηρίων. Η Διεύθυνση Κοιμητηρίων έχει την υποχρέωση να καλύπτει με τις Υπηρεσίες της όλες τις διοικητικές και λειτουργικές ανάγκες των Κοιμητηρίων των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου και Νέας Ιωνίας, ήτοι: α) του ευρισκόμενου στη θέση «Κούκος» Κοιμητηρίου Βόλου – Ν. Ιωνίας.
β) των Κοιμητηρίων, Αγ. Γεωργίου Ιωλκού, Αγ. Παρασκευής, Ν. Παγασών, Φυτόκου, Μελισσατίκων, Γλαφυρών και Ταξιαρχών στο οποίο πραγματοποιούνται μόνο εκταφές και οστεοφύλαξη.
Η ταφή των νεκρών γίνεται υποχρεωτικά στα Δημοτικά Κοιμητήρια και σε χώρους που παραχωρούνται γι’ αυτό τον σκοπό. Η ταφή γίνεται με την υποχρεωτική προσκόμιση Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου, Άδειας Ταφής υπογεγραμμένης από τα αρμόδια όργανα, καθώς και αντίστοιχης απόδειξης καταβολής των τελών τριετούς ταφής και Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 που περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία του υπόχρεου και τηλέφωνα επικοινωνίας
Σε όλα τα Κοιμητήρια δεν επιτρέπονται ταφές τις πιο κάτω αναφερόμενες αργίες:
Πάσχα, 15 Αυγούστου, Κοίμηση της Θεοτόκου, 25 Δεκεμβρίου, Χριστούγεννα , Η ταφή επιτρέπεται μετά από δώδεκα ώρες από τη νόμιμη πιστοποίηση του θανάτου και σε περίπτωση νεκροτομής, αμέσως μετά από αυτήν.
Στα Κοιμητήρια των Δημοτικών Ενοτήτων πλην Βόλου και Νέας Ιωνίας ενταφιάζονται θανόντες που υπήρξαν εν ζωή μόνιμοι κάτοικοι των αντίστοιχων δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, δημότες και γεννηθέντες στις ενότητες και α΄ βαθμού συγγενείς τους.
Στα Κοιμητήρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου και Νέας Ιωνίας, εξαιρουμένου εκείνου στη θέση «Κούκος», ενταφιάζονται θανόντες που υπήρξαν εν ζωή μόνιμοι κάτοικοι των αντίστοιχων συνοικιών.
Κατ’ εξαίρεση, σε όλα τα Κοιμητήρια, Βόλου , Ν.Ιωνίας και λοιπών Δημοτικών Ενοτήτων, μετά από αιτιολογημένη αίτηση των συγγενών του θανόντος και έγκριση του Αντιδημάρχου Κοιμητηρίων, επιτρέπεται ο ενταφιασμός μη μονίμου κατοίκου.
Είναι δυνατή η παραχώρηση χώρων προς σύσταση οικογενειακών τάφων, σε όλα τα κοιμητήρια του Δήμου Βόλου, υπό τον όρο της καταβολής αναλογούντος δικαιώματος και με την προϋπόθεση ότι θα τηρείται ο βασικός του δημόσιου δικαίου κανόνας του ανεμπόδιστου της κοινής χρήσης και, στην περίπτωση των κοιμητηρίων, του ανεμπόδιστου της ομαλής ροής των ταφών (Α.Ν. 582/1968 και διατάξεις Α.Κ. 970). Οικογενειακοί τάφοι είναι δυνατό να παραχωρούνται σε όλη την έκταση των ανωτέρω Κοιμητηρίων.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης τάφων τιμής ένεκεν -σε όλα τα κοιμητήρια του Δήμου- για τον ενταφιασμό προσώπων και μόνον αυτών, με ιδιαίτερη εθνική, κοινωνική, πνευματική, καλλιτεχνική, θρησκευτική, πολιτική δράση καθώς και δωρητών προς τα Κοιμητήρια χωρίς τη δημιουργία προϋποθέσεων ταφής συγγενών τους μεταγενέστερα.
Στους ανάπηρους πολέμου και τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης τιμής ένεκεν με βεβαίωση των αντίστοιχων συλλόγων παραχωρούνται δωρεάν τάφοι τριετούς διάρκειας, ενώ πληρώνουν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέλη παράτασης και εκταφής.

Εκταφή ενταφιασμένων
Η εκταφή των ενταφιασμένων γίνεται μόλις παρέλθει η τριετία από την ταφή τους και παρουσία συγγενών των νεκρών.
Κατά την εκταφή οι συγγενείς του νεκρού καταβάλλουν στην Υπηρεσία του Κοιμητηρίου τα ανάλογα δικαιώματα εκταφής και παρατάσεων ταφής, όπως αυτά καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αν εντός τριών μηνών από τη λήξη της τριετούς ταφής, οι συγγενείς του ενταφιασθέντος δεν έχουν κάνει καμία σχετική ενέργεια για την εκταφή και αφού οι συγγενείς ειδοποιηθούν, είτε εγγράφως, είτε με δημοσίευση σχετικής ανακοίνωσης τουλάχιστον σε δύο τοπικές εφημερίδες, τότε η Υπηρεσία του Κοιμητηρίου μπορεί να προχωρήσει αυτεπάγγελτα στη (δοκιμαστική ή οριστική) εκταφή, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, λόγω έλλειψης χώρων ταφής. Τα οστά του ενταφιασθέντος, μετά την ανακομιδή, φυλάσσονται επί ένα χρόνο στο οστεοφυλάκιο και, μετά την πάροδο του ενός έτους, εφόσον δεν υπάρξει αναζήτηση από συγγενικά πρόσωπα, γίνεται η εναπόθεσή τους στο χωνευτήρι.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πλησιέστεροι συγγενείς για την εκταφή, μπορεί να αναλάβουν αυτήν όποιοι άλλοι τρίτοι, αφού καταθέσουν δήλωση του Ν. 1599/86 ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της εκταφής.
Αναβολή τέλεσης εκταφής επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά από αίτημα συγγενών του ενταφιασθέντος και όχι πέραν της τριετίας, μετά από απόφαση του δημάρχου ή του αρμόδιου αντιδημάρχου. Για την παράταση της ταφής καταβάλλεται αντίστοιχο δικαίωμα που καθορίζεται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τους ενταφιασμένους θανόντες από τον κορωνοϊό (σαφής αναφορά στο πιστοποιητικό θανάτου) παρατείνεται η ταφή τους μέχρι και τα πέντε έτη, χωρίς την καταβολή των αντίστοιχων τελών από μέρους των υπόχρεων συγγενών. Μετά το πέρας των πέντε ετών από την ταφή τους, η Δνση Κοιμητηρίων, μετά από συνεννόηση με τους υπόχρεους συγγενείς, θα προχωράει σε δοκιμαστική εκταφή. Σε περίπτωση μη αποστέωσης, η ταφή θα παρατείνεται κατά δύο έτη, μέχρι και την πλήρη αποστέωση, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το