Πολιτισμός

«Τροφοσυλλέκτης» του Αλέξανδρου Ψυχούλη σήμερα στον Βόλο – Η σχέση πατέρα-γιου μέσα από συνταγές σε βιβλίο

Οι εκδόσεις Νήσος και το βιβλιοπωλείο Ήλιος προσκαλούν σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 19.30, στο πατάρι του βιβλιοπωλείου (Παύλου Μελά 25Β, Βόλος) στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Ψυχούλη «Τροφοσυλλέκτης».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ζήσης Κοτιώνης, καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μαγδαληνή Θωμά, συγγραφέας, Ελένη Ψυχούλη, δημοσιογράφος γεύσης. Αποσπάσματα διαβάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γρηγόρης Γαλάτης.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Θα προσποιηθώ πως δεν έγραψα εγώ αυτό το βιβλίο, πως είμαι απλώς ο πρώτος του αναγνώστης. Ο αφηγητής καταγράφει και άρα μοιράζεται κάποιες συνταγές του πεθαμένου από χρόνια πατέρα του, με πρώτες ύλες που εκείνος συνέλεγε μόνος του από τις χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις του τόπου καταγωγής του. Μπορείς να το καταχωρίσεις ως ένα εικονοκλαστικό βιβλίο συνταγών δηλαδή, και να τελειώνει η υπόθεση. Όμως, όπως η άγκυρα που σηκώνεις φέρνει μαζί της καμιά φορά ένα κουβάρι παλιά μπερδεμένα δίχτυα, οι αποστηθισμένες συνταγές δεν αναδύονται από τη μνήμη σου μόνες· κουβαλάν μαζί σπαράγματα μιας σχέσης πατέρα-γιου σε τραυματική συσκευασία. Ορφανός από πατέρα και τροφοσυλλεκτικές γνώσεις, ο αφηγητής (που τώρα κάνω πως δεν είμαι εγώ) επιχειρεί να ψηλαφίσει το δικό του προφίλ, αυτό του σύγχρονου τροφοσυλλέκτη που το ένα πόδι του πατάει γερά στην πόλη και το άλλο ακουμπάει περιστασιακά σε χώματα και βυθούς, κυνηγώντας την παραγωγική ουτοπία της διατροφικής αυτάρκειας.
Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε στον Βόλο το 1966. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Παναγιώτη Τέτση. Σήμερα είναι καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το 2017 διευθύνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός, σχεδιαστικές και καλλιτεχνικές πρακτικές για την παραγωγή της καθημερινής ζωής». Το εικαστικό του έργο αποτελείται από διαδραστικές ή μη εγκαταστάσεις στον χώρο, ζωγραφική, γλυπτική και animation. Έχει πραγματοποιήσει 25 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1997 του απονέμεται το βραβείο Benesse για το έργο του Black Box με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 47η Biennale της Βενετίας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στην Εθνική Ελπίδων Κίτσος και Καλογερόπουλος του Βόλου

Ο προπονητής της Εθνικής Ελπίδων Νίκος Παπαδόπουλος απηύθυνε πρόσκληση σε 26 ποδοσφαιριστές ενόψει των αναμετρήσεων…

14 Μαρτίου 2024

Βόλος:Εκατοντάδες μαθητές στα εργαστήρια της ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ – Γνωριμία με ειδικότητες και επαγγελματικές προοπτικές

  Εκατοντάδες ήταν οι μαθητές Γυμνασίων που επισκέφθηκαν χθες τα εργαστήρια της ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ,…

14 Μαρτίου 2024

Οι ημέρες και οι ώρες των πλέι άουτ στη Σούπερ Λιγκ

Τις ακριβείς ημέρες και ώρες διεξαγωγής των αγώνων των πλέι άουτ του φετινού πρωταθλήματος έκανε γνωστές η Σούπερ Λιγκ.…

14 Μαρτίου 2024

Αυξάνεται το ενδιαφέρον στο Νοσοκομείο Βόλου για απογευματινά χειρουργεία με 16 γιατρούς

Όλο και μεγαλώνει το ενδιαφέρον από γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου για να συμμετάσχουν στα απογευματινά…

14 Μαρτίου 2024

16χρονες ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 15χρονη

Επίθεση από τρεις ανήλικες δέχθηκε μία 15χρονη στο Ηράκλειο της Κρήτης το μεσημέρι της Τετάρτης…

14 Μαρτίου 2024

Εικόνες χάους μετά από έκρηξη σε εστιατόριο στην Κίνα: Νεκροί και τραυματίες – Κατέρρευσε το κτίριο

Αξιωματούχοι στην κομητεία Σανχέ της Κίνας, περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πεκίνο, ανακοίνωσαν σήμερα…

14 Μαρτίου 2024