Πολιτισμός

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη – «Δωσίλογοι» με άγνωστες πτυχές της δράσης τους

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, διοργάνωση του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Μαγνησίας, το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Όπως ανέφερε ο συγγραφέας κ. Χαραλαμπίδης, το βιβλίο αφηγείται ένα πολύ δύσκολο θέμα – «ταμπού», το οποίο η ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει αρκετά καλά, καθώς η συγκεκριμένη θεματολογία δεν διδάσκεται στα σχολεία, δεν συζητείται στις εθνικές επετείους αλλά δεν υπάρχει και κάποιο μνημείο για τα θύματα ή κάποιος άλλος τρόπος μνήμης που να θυμίζει την δράση αυτών των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την λήξη των Δεκεμβριανών και κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα, ουσιαστικά απάλλαξε όλους τους ανθρώπους από το στίγμα της συνεργασίας και τους έδωσε την ευκαιρία να ενσωματωθούν εκ νέου στον κρατικό μηχανισμό. Από εκεί και πέρα ωστόσο, όπως αναφέρει, το πόσο βαθιά είναι η επιρροή αυτών των ανθρώπων στην μεταπολεμική ελληνική κοινωνία, οικονομία και πολιτική, μένει να αποσαφηνιστεί και από επόμενες μελέτες που θα έρθουν να «φωτίσουν» τη συγκεκριμένη θεματολογία της ιστορίας, εν συνεχεία του έργου του ίδιου αλλά και άλλων ερευνητών συγγραφέων.
«Ασχολούμαι με την Κατοχή παραπάνω από 20 χρόνια. Στο πρώτο βιβλίο ασχολήθηκα με το αντιστασιακό κίνημα στην Αθήνα. Στο δεύτερο, με την σύγκρουση ουσιαστικά μεταξύ του αντιστασιακού κινήματος και μέρους των ανθρώπων που συνεργάστηκαν και τώρα, έχουμε την πλευρά των συνεργατών. Είναι ουσιαστικά μία τριλογία, η οποία δεν είχε σχεδιαστεί από την αρχή. Αυτό το βιβλίο, κλείνει έναν κύκλο για τα χρόνια της Κατοχής. Αυτό που εισπράττω από τον κόσμο για το «Δωσίλογοι», το οποίο δεν το ανέμενα, είναι πολύ μεγάλη έκπληξη αλλά και πολύ μεγάλο θυμό για τα γεγονότα», τόνισε.
Κλείνοντας, ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην διοργάνωση της επιτυχούς αυτής εκδήλωσης και τους αναγνώστες καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και το βιβλίο πηγαίνει «πρωτόγνωρα» καλά και εμπορικά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΣΜΕΝΟΣ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νίκος Ταχιάος: Δημοπρατούνται εντός του καλοκαιριού έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας

Έργα προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στις πληγείσες περιοχές της…

14 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Νέα μήνυση σήμερα από τον δικηγόρο του Γεράσιμου

Τον εφέτη ανακριτή Λάρισας θα επισκεφθεί σήμερα (14/03) ο δικηγόρος της οικογένειας του Γεράσιμου Γεωργιάδη,…

14 Μαρτίου 2024

Φιλοξενούν την Καρδίτσα οι Κορασίδες της ΕΠΣΘ

Αγωνιστικές υποχρεώσεις έχει σήμερα Πέμπτη η μικτή ομάδα Γυναικών Κ15 της ΕΠΣ Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, στο…

14 Μαρτίου 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου: Κόντρα για Κάμερες – Εκλογές – Προσφυγή

Ο κ. Παπαπέτρος έθεσε και θέμα καμερών στη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας ότι «για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση…

14 Μαρτίου 2024

Σε 10 – 15 μέρες η αποκατάσταση στο ΕΑΚ – «Παίρνει σειρά» το κλειστό γυμναστήριο «Β. Παρασκευόπουλος»

Σε 10 – 15 ημέρες εκτίμησε ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος ότι θα ολοκληρωθούν οι…

14 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πέμπτης 14/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.00 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός -Ζ- (Α1…

14 Μαρτίου 2024