Τοπικά

Τρίτη αποστολή γιατρών και φοιτητών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Αφρική – Ιατρικές υπηρεσίες σε 2.300 Κενυάτες

 

Κοντά στους 2.300 κατοίκους της Κένυας έχουν εξετάσει σε μια διετία γιατροί και φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ομάδα με γιατρούς και φοιτητές θα μεταβεί ξανά στα τέλη Ιουλίου στην Κένυα για να προβούν σε νέες εξετάσεις του πληθυσμού.
Από το 2016 στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει συσταθεί και δραστηριοποιείται η «Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής». Πρόκειται για ομάδα φοιτητών ιατρικής του Πανεπιστημίου που τελεί υπό την επιστημονική καθοδήγηση των καθηγητών κ.κ. Χατζηχριστοδούλου Χ. και Σπελέτα Μ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η ομάδα έχει θέσει ως στόχο της την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, όπου αυτή κρίνεται περισσότερο αναγκαία. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο αποστολές στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι, ωστόσο η τελευταία αποστολή το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, με τη συνδρομή φέτος και του αν. καθηγητή Ακτινολογίας κ. Ρούντα Χ. κι άλλων γιατρών (πρώην φοιτητών του Τμήματός μας), αποφασίσαμε, εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας μάς το επιτρέψουν, να οργανώσουμε εκ νέου την αποστολή ιατρικής βοήθειας μέσα στο καλοκαίρι στην Κένυα. Η όλη δραστηριότητα θα γίνει, όπως και στο παρελθόν, σε συνεργασία με τον ορθόδοξο μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο, με σκοπό να παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες σε όσον το δυνατόν περισσότερες δομές υγείας, που δημιουργήθηκαν από την Ορθόδοξη Μητρόπολη Κένυας, ανεξάρτητα από θρησκευτικές ή άλλες προτιμήσεις και ειδικά σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολη ή και αδύνατη. Η αποστολή φέτος θα γίνει τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και είναι προφανές ότι η οικονομική στήριξη της ομάδας για την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού είναι ουσιώδης για την επίτευξη των στόχων της».
Ο καθηγητής Ιολογίας και Επιδημιολογίας της Ιατρικής κ. Χρίστος Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως «έχουμε βρεθεί δύο φορές στην Κένυα και το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσουμε την τρίτη επίσκεψη για έντεκα μέρες. Η δράση γίνεται στο πλαίσιο ενός μαθήματος επιλογής που σχετίζεται με την παγκόσμια δημόσια υγεία. Την πρώτη φορά που πήγαμε στην Κένυα, εξετάσαμε κοντά στους 1.000 κατοίκους, ενώ τη δεύτερη πάνω από 1.300. Μάλιστα φτάσαμε ακόμη και στην έρημο των Μασάι, όπου οι άνθρωποι ζουν σε καλύβες. Γενικότερα η προσπάθειά μας είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες».
Ερωτηθείς ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις των κατοίκων στην Κένυα, ο ίδιος απάντησε πως «έχουν όλες τις κλασικές παθήσεις, καθώς και λοιμώδη νοσήματα. Επίσης είναι σε μεγάλη έκταση η υπέρταση που αντιμετωπίζουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το