Κόσμος

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής: Η γλώσσα των απειλών δεν περνάει

Σκληρή η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην Ευρώπη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής που κάλεσε την Τουρκία να κάνει πίσω από τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «προκατειλημμένη» την προσέγγιση της Ε.Ε απέναντι στην Τουρκία και την προειδοποιεί ότι «η γλώσσα των απειλών δεν θα έχει αποτελέσματα στην Τουρκία».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «κακομαθημένες» και παράλογες τις αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. «Έχουμε δείξει την υποστήριξή μας για την αποκλιμάκωση της έντασης και το διάλογο δίνοντας θετικές απαντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Και κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 1-2ας Οκτωβρίου τονίσαμε ότι αναμένουμε τώρα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Δεν μας προκάλεσε έκπληξη που η Ε.Ε, η οποία με την προκατειλημμένη προσέγγισή της αγνοεί συνεχώς τις τουρκικές θέσεις, στη σημερινή Σύνοδο χαρακτήρισε την προάσπιση τόσο των δικών μας δικαιωμάτων όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων ως «προκλητική».

Η Ε.Ε αντί να ενθαρρύνει τον συμβιβασμό και τη θετική ατζέντα χωρίς προϋποθέσεις, συνεχίζει τις συζητήσεις για κυρώσεις και αυτό δείχνει ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί απέχει πολύ από την ειλικρινή και την εποικοδομητική προσέγγιση.
Η Ε.Ε θα πρέπει να προσανατολιστεί προς την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων σε ένα πλαίσιο κοινών συμφερόντων και κοινού μέλλοντος σεβόμενη τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Για την υλοποίηση αυτού θα πρέπει να μην αφήσει να παρασυρθεί από τις παράλογες και κακομαθημένες απαιτήσεις της Ελλάδας και του Ελληνοκυπριακού Τομέα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η γλώσσα των απειλών κατά της Τουρκίας δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Αναμένουμε από την Ε.Ε, αντί για απειλές κατά της Τουρκίας, χειροπιαστές και αμερόληπτες προτάσεις που θα εξυπηρετήσουν τα κοινά μας συμφέροντα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το