Κόσμος

Τουρκία: Πήρε το ρολόι μαζί του… κατά λάθος και μετά το επέστρεψε, λέει η πλευρά του Μεγάλου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Απόλυτη «σιωπή» στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Τουρκία για το περιστατικό κλοπής ρολογιού μεγάλης συλλεκτικής αξίας, από τον Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αγαθάγγελο Σίσκο. Μονάχα το τηλεοπτικό δίκτυο Show TV, που έφερε στο φως και το θέμα, ασχολήθηκε με την υπόθεση, η οποία όμως πλέον δεν υφίσταται νομικά, καθώς το ρολόι επεστράφη στον νόμιμο ιδιοκτήτη του.

Η πλειοψηφία των τουρκικών ΜΜΕ, που συνήθως στοχοποιούν με κάθε ευκαιρία το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και τον επικεφαλής, Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρέβλεψαν εκκωφαντικά το περιστατικό, όπως παρουσιάστηκε από το Show TV. Καμία σχεδόν αναφορά για την υπόθεση και το ρεπορτάζ δεν γίνεται και από τους χρήστες των τουρκικών social media, όπου επίσης μεγάλη μερίδα εκφράζεται κατά καιρούς κατά του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο μεταξύ, το περιβάλλον του αρχιμανδρίτη παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή για το περιστατικό, που αναστάτωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας πως ο ιερωμένος παρέδωσε ο ίδιος το ρολόι στο κατάστημα με τις αντίκες, όταν αντιλήφθηκε πως το είχε πάρει μαζί του… κατά λάθος.

Το συμβάν φέρεται να συνέβη τη Δευτέρα 17 Απριλίου, οπότε και ο αρχιμανδρίτης συνελήφθη από την αστυνομία για κλοπή του ρολογιού τσέπης, αξίας 24.000 ευρώ, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1800 για τα οθωμανικά ανάκτορα. Ο υψηλόβαθμος ιερωμένος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχικά κρατήθηκε και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε έπειτα από παρέμβαση της αστυνομικής φρουράς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος και τον επέβαλε σε αργία έως την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αναλυτικά η λιτή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: «Αναφορικά με δημοσιοποιηθείσα υπόθεση, στην οποία φέρεται να ενεπλάκη κληρικός του Οικουμενικού Θρόνου, από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου γίνεται γνωστό ότι με απόφαση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον κληρικό αυτόν επιβλήθηκε, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση, το πνευματικό επιτίμιο της αργίας, εν αναμονή της πλήρους διελευκάνσεως αυτής. Έως τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα προβεί σε καμμία άλλη δήλωση».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, πηγές ανέφεραν: «Το γεγονός ότι στον αρχιμανδρίτη επιβλήθηκε το πνευματικό επιτίμιο της αργίας δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος. Είναι μία πρακτική που συνηθίζεται μέχρι τη διαλεύκανση μίας υπόθεσης».

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το