Κόσμος

Τουρκία: Υποψίες ότι η νοθεία στο δημοψήφισμα φτάνει στα 2,5 εκατομμύρια ψήφους

Νέα καταγγελία ότι υπήρξε μαζική νοθεία στο δημοψήφισμα της Τουρκίας, έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, αυτή τη φορά από τα χείλη μέλους της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Άλεφ Κόρουν, ο οποίος είναι και αυστριακός βουλευτής, οι εκλογικές ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν στο τουρκικό δημοψήφισμα θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF, ο Κόρουν ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες πως χειραγωγήθηκαν περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι. «Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφραγίδα θα γίνουν δεκτοί», όπως διευκρίνισε.
Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει απορρίψει τις επικρίσεις των διεθνών παρατηρητών για νοθεία στο δημοψήφισμα.

Οριακή επικράτηση

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής ο Τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε μεν το «ναι» στην αναθεώρηση του Συντάγματος που τόσο επιθυμούσε, ωστόσο το οριακό αποτέλεσμα (51,4% έναντι 48,6%), σε συνδυασμό με την επικράτηση του «όχι» σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα (συμπεριλαμβανομένης της Κων/πολης με την οποία έχει ταυτίσει ο Ερντογάν την πολιτική του σταδιοδρομία) δεν επιτρέπουν πανηγύρια στο ισλαμοσυντηρητικό στρατόπεδο.
Αντιθέτως, το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου ήρθε εκ του αποτελέσματος να αναδείξει όχι την επισφράγιση της κυριαρχίας του Ερντογάν αλλά έναν αγεφύρωτο «εθνικό διχασμό» στη γείτονα.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ακραίας πόλωσης, είναι σαφές ότι το καθεστώς δεν πρόκειται να υποκύψει στις αξιώσεις της αντιπολίτευσης περί ανακαταμέτρησης ψήφων ή ακύρωσης του αποτελέσματος λόγω νοθείας.

Η αντίδραση της Αθήνας
Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον, προσοχή και επιφυλακτικότητα τα όσα συμβαίνουν στην γειτονική Τουρκία. Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές έστειλαν μήνυμα υποστήριξης της σταθερότητας και της δημοκρατίας στη γειτονική μας χώρα.
Συγκεκριμένα επεσήμαναν: «Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές. Εμείς στηρίζουμε τη σταθερότητα και τη δημοκρατία. Επιθυμούμε μια Τουρκία που να συνεισφέρει στον διάλογο και στη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού».

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το