Κόσμος

Η Τουρκία «ξύπνησε»: Συνέλαβε δύο διακινητές προσφύγων – Εφερναν 120 Σύρους στην Ελλάδα

turk_ref708

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το Σάββατο, τουλάχιστον δύο διακινητές ανθρώπων οι οποίοι μετέφεραν περίπου 120 σύρους πρόσφυγες στα παράλια του Αιγαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τις παραμονές της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και στην οποία η Τουρκία και η ΕΕ θα εξετάσουν τη μεταναστευτική κρίση. Το μήνυμα της Αγκυρας, ενδεχομένως, ήταν πως προσπαθεί σοβαρότερα πλέον να μειωθεί η ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Χωροφύλακες σταμάτησαν την ομάδα, η οποία αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες και παιδιά, σε μια παραλία κοντά σε δασώδη περιοχή δίπλα στο χωριό Μπαντέμλι που βρίσκεται απέναντι από τη Λέσβο, δήλωσε στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας.

Η Ευρώπη θέλει από την Τουρκία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, να αυξήσει την ασφάλεια κατά μήκος των ακτών της και να δέχεται πίσω μετανάστες που πιάνονται στη θάλασσα ώστε να βοηθήσει να μειωθεί η ροή των προσφύγων προς την ΕΕ. Σε αντάλλαγμα έχει υποσχεθεί κεφάλαια ύψους 3 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει την Τουρκία με τους 2,7 εκατ. σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε αργά χθες το βράδυ την ΕΕ ότι χρονοτριβεί εδώ και τέσσερις μήνες με τα χρήματα αυτά.

«Μπορείτε να πληρώσετε ή όχι, δεν έχουμε κλείσει την πόρτα μας στους πρόσφυγες όπως έχουν κάνει οι Δυτικοί. Την κρατήσαμε ανοικτή», δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι θέλει να κτίσει μια πόλη για πρόσφυγες στη βόρεια Συρία κοντά στα τουρκικά σύνορα με διεθνή χρήματα, αλλά δεν έχει λάβει συγκεκριμένη υποστήριξη από άλλες χώρες για το σχέδιο.

Στην ακτή, τουλάχιστον ένας διακινητής διέφυγε πεζή, ενώ χωροφύλακες απομάκρυναν τα έξι μικρά λεωφορεία με τα οποία είχαν φθάσει οι πρόσφυγες. Αυτοί οι τελευταίοι, ανάμεσά στους οποίους υπήρχαν έγκυοι και νεογέννητα, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία πίσω στη Σμύρνη.

Ένας Σύρος, που έμοιαζε τριαντάρης, είπε ότι αναγκάσθηκε να αποπειραθεί να φτάσει στην Ευρώπη επειδή στην Τουρκία δεν υπάρχουν ευκαιρίες.

«Δεν είναι άσχημα εδώ, αλλά δεν υπάρχει δουλειά. Έχω συγγενείς στη Γερμανία και θα πάω εκεί να είμαι μαζί τους», είπε αρνούμενος να δώσει όνομα.

Εξάλλου μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Τουρκία έκλεισε την τελευταία ανοικτή συνοριακη πύλη της με τη Συρία για όλους εκτός από τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας και τους Σύρους που θέλουν να φύγουν.

Στο ρεπορτάζ του CNN Turk δεν αναφέρθηκε η αιτία για την απόφαση να κλείσει η πύλη Τσιλβέγοζου στη νότια τουρκική επαρχία Χατάι, που βρίσκεται απέναντι από την Μπαμπ αλ-Χάουα της Συρίας.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το