Ελλάδα

Τόσκας: Θα ενταθούν οι επεμβάσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια

Επειτα από τη δυτική Αττική, θα ενταθεί η επέμβαση των αστυνομικών στα Εξάρχεια, ενώ έχουν δοθεί συγκεκριμένες εντολές για την ηχορύπανση στον λόφο του Στρέφη, δήλωσε ο Νίκος Τόσκας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για «χτυπήματα κάτω από τη μέση» από πολιτικούς, δημοσιογράφους και δικαστικούς, λόγω της αποδέσμευσης αστυνομικών από τη φύλαξή τους, ώστε να διατεθούν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και κατηγόρησε μερίδα των ΜΜΕ ότι «πωλούν τον φόβο».
Ο κ. Τόσκας παραδέχθηκε ότι έχει αυξηθεί η παραβατικότητα από τους «φτωχοδιάβολους» στον δρόμο, την οποία απέδωσε στην κρίση, ενώ αναφέρθηκε και στη «σχέση της εξαθλίωσης με την ακροδεξιά, η οποία εκμεταλλεύεται τους δυστυχισμένους ανθρώπους», καθώς και στους κανόνες χρήσης των όπλων από αστυνομικούς και τις εντολές που έχουν για επεμβάσεις, όπου συντελείται παράβαση.

«Έχουν γίνει τεράστια βήματα για την αλλαγή νοοτροπίας στην αστυνομία και τη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας» είπε αλλά συμπλήρωσε ότι δεν έχει εδραιωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Ανέφερε ότι πέρυσι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη 120.000 άτομα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αφέθηκαν ελεύθερα με αναστολή, ενώ αυτό έχει συμβεί επανειλημμένως, προκαλώντας τη δυσφορία των αστυνομικών.
«Εχει μειωθεί η βαριά εγκληματικότητα και έχουν χτυπηθεί οι μαφίες και οι συμμορίες, για τις οποίες υπάρχει πολύ αυστηρή αντιμετώπιση, αλλά η παραβατικότητα στον δρόμο δεν έχει μειωθεί στον βαθμό που θα θέλαμε» επεσήμανε ο κ. Τόσκας.

Δήλωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη δυτική Αττική και όχι στα Εξάρχεια και υπογράμμισε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τον τελευταίο καιρό, κυρίως στο Ζεφύρι, ενώ πλέον, υποστήριξε, τα περιπολικά πηγαίνουν παντού και εκεί που δεν μπορούσαν να πλησιάσουν, στους καταυλισμούς Ρομά. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δικαίως οι κάτοικοι του Μενιδίου και άλλων περιοχών δεν έχουν ξεπεράσει το αίσθημα ανασφάλειας, καθώς -όπως είπε- το εμπόριο ναρκωτικών εξακολουθεί να γίνεται, μετά την ενέργεια του κ. Δένδια να μεταφέρει με πούλμαν τους χρήστες από το κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας ένα νέο «σούπερ μάρκετ».
Σε ερώτηση για τον θάνατο του 9χρονου Μάριου από «αδέσποτη» σφαίρα στο Μενίδι, παραδέχθηκε ότι κανείς δεν μπορεί να πει τίποτε σε αυτόν τον πατέρα, αλλά τόνισε πως συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η έρευνα για τη σύλληψη του δράστη και ταυτόχρονα έχουν γίνει ενέργειες για την αντιμετώπιση των άσκοπων πυροβολισμών, που έχουν μειωθεί εξαιρετικά στην δυτική Αττική. Ανέφερε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν περιοχής δεν μπορεί να λυθεί μόνο με αστυνομικά μέτρα.

Σε ερώτηση για όσα είχε πει στο πρόσφατο παρελθόν, με αφορμή την υπόθεση του ηλικιωμένου που πυροβόλησε διαρρήκτη- πως καλό είναι οι πολίτες να κάνουν ότι κοιμούνται αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι τους- ο κ. Τόσκας απάντησε: «Δεν το λέει ο Τόσκας αυτό, αλλά οι διεθνείς αστυνομίες, η Ιντερπόλ και γενικά οι αστυνομικές οδηγίες. Αυτές τις οδηγίες είπα και όχι κάτι δικό μου».
Υποστήριξε ότι έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εγκληματικότητα στις τουριστικές περιοχές (Ακρόπολη, Φιλοπάππου), αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους κάτω από την Ομόνοια και αλλά σημεία, που η αστυνομία «το παλεύει με πεζές περιπολίες, οι οποίες σχηματίστηκαν από αστυνομικούς που αποδεσμεύτηκαν από την φύλαξη προσώπων».

Υποστήριξε ότι για τις κινήσεις αυτές έχει δεχτεί πόλεμο και ότι πολλοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι τον χτυπούν γι άλλα πράγματα, με αφορμή αυτό, αλλά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι από τους δικαστικούς.
Ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνια αφαιρέθηκαν 450 αστυνομικοί από δικαστικούς που είχαν εκδικάσει μια υπόθεση πριν από 15 χρόνια και άλλους που έχουν πεθάνει και φύλαγαν τις χήρες τους και μαζί με τους 800, που αποδεσμεύτηκαν πρόσφατα, διατέθηκαν σε πεζές περιπολίες και αστυνομικά τμήματα. Είπε ότι ακριβώς για να μην έχει αυτόν τον πόλεμο, τους περισσότερους που αποδέσμευσε ήταν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πάλι δεν απέφυγε τις επιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το