Τοπικά

Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στον Δήμο Αλμυρού

Επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) εκπονήθηκε στον Δήμο Αλμυρού στο πλαίσιο της αναθεώρησης του αντίστοιχου Τοπικού Σχεδίου του 2015 σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) του Ν. 4685/2020 και του ήδη εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) του 2016, ώστε να ενσωματώσει το νέο θερμικό πλαίσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το Σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ο συνολικός προϋπολογισμός μέχρι το 2025 ανέρχεται σε 4.038.102,94 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, «ο Δήμος Αλμυρού οραματίζεται μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων του και σταδιακά θα οδηγήσει σε μια τοπική κοινωνία «μηδενικών αποβλήτων» που δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά του όρια και περιλαμβάνει τη συνεργασία του με όμορους Δήμους (π.χ. Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Φαρσάλων, Στυλίδας), συνδέσμους όπως ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) του Νομού Μαγνησίας, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Λάρισας και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Φθιώτιδας και άλλους φορείς και επιχειρήσεις όπως κοινωνικές επιχειρήσεις, εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) με τους κατάλληλους όρους και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν το συμφέρον του Δήμου, των δημοτών και των εργαζομένων του για την επίτευξη του σκοπού της Κυκλικής Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στόχος είναι η καινοτομία, τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, όσον αφορά τα συστήματα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και συνολικά αξιοποίησης των αποβλήτων».
Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Αλμυρού στοχεύει:
-Στη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοδιασπώμενων αποβλήτων με πρόβλεψη της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των παραγόμενων ΑΣΑ σε ποσοστό 55% κατά βάρος μέχρι το 2025.
– Στη σταδιακή αύξηση της χωριστής συλλογής των βιοδιασπώμενων αποβλήτων με πρόθεση να γίνει για το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας αυτού του είδους των αποβλήτων.
-Στην εκτροπή μέσω της οικιακής κομποστοποίησης με ελάχιστο στόχο τουλάχιστον 10% κατά βάρος των βιοδιασπώμενων αποβλήτων μέχρι το 2025.
-Στην ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασιών με πρόβλεψη την συλλογή του 65% κατά βάρος μέχρι το 2025.
-Στην επιλογή της υγειονομικής ταφής να αποτελεί την έσχατη λύση με πρόβλεψη το ποσοστό περίπου του 22% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας των ΑΣΑ.
-Στη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου υποδομών διαχείρισης αποβλήτων.
-Στη βελτίωση και στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών καθαριότητας ως προς τους πολίτες.
-Στην ανάπτυξη δικτύου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου.
-Στον εξορθολογισμό του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων.
-Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών όσον αφορά θέματα πρόληψης και διαχείρισης αποβλήτων με γνώμονα την εντατικοποίηση των προσπαθειών εφαρμογής του ΤΣΔΑ ως προς την επίτευξη των στόχων του μέσω της ενεργής συμμετοχής τους.
-Στην επιλογή των ασφαλέστερων περιβαλλοντικά λύσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων στην καθαριότητα.
-Στην αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
-Στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.
Ο εξοπλισμός και οι υποδομές χωριστής συλλογής αποβλήτων του ΤΣΔΑ αφορά:
-Την εκ νέου αξιολόγηση του υφιστάμενου δικτύου πράσινων κάδων για την συλλογή των ΑΣΑ αποσκοπώντας στην μείωση, κατά το δυνατόν, αυτού του ρεύματος.
-Την καθολική εφαρμογή δικτύου μπλε κάδων για την προδιαλογή των υλικών συσκευασίας
και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών.
-Τη δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης σε συνέργεια με το δίκτυο μπλε κάδων και Πράσινα
Σημεία στο οποίο θα υπάρχει δυνατότητα για τη συμπίεση και δεματοποίηση των
ανακυκλώσιμων υλικών.
-Την εφαρμογή δικτύου καφέ κάδων για την συλλογή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων τόσο
κατ’ οίκον όσο και από μεγάλους παραγωγούς του Δήμου.
-Την εφαρμογή δικτύου οικιακής κομποστοποίησης οργανικών κουζίνας και πράσινων
αποβλήτων κήπου.
-Τη δημιουργία δημοτικής μονάδας κομποστοποίησης στην οποία θα γίνεται επεξεργασία των προδιαλεγμένων οργανικών και πράσινων αποβλήτων κήπων και πάρκων.
Να αναφερθεί ότι το 2015 η συνολική παραγόμενη ποσότητα ΑΣΑ ήταν 6.995,54 tn, το 2016 ήταν 6.754,06 tn, το 2017 ήταν 5.399,73 tn, το 2018 ήταν 5.051,90 tn και το 2019 ήταν 5.205,91tn.
Για το έτος 2019 μόνο το 2,24% κ.β. επί των συνολικών παραγόμενων ΑΣΑ συλλέχθηκε χωριστά (συσκευασίες, πράσινα, χαρτί, γυαλί κ.λπ.) ενώ το υπόλοιπο 97,76% κ.β. οδηγήθηκε απευθείας για ταφή. Για τα έτη 2015 – 2018 το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων οδηγήθηκε για ταφή. Η μέση παραγωγή ΑΣΑ ανά κάτοικο υπολογίζεται στα 0,77 Kg/ημέρα (279,78 Kg/έτος), λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική παραγόμενη ποσότητα των ΑΣΑ για το έτος 2019 (5.205,91 tn/έτος) και τον μόνιμο πληθυσμό του Δήμου Αλμυρού, ο οποίος ανέρχεται στους 18.614 κατοίκους (ΕΛΣΤΑΤ, 2011). Η ετήσια παραγόμενη ποσότητα αποβλήτων ανά κάτοικο του Δήμου Αλμυρού αντιστοιχεί στο 35,67% της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας αποβλήτων ανά κάτοικο σε Εθνικό επίπεδο ήτοι 1,38 Kg/ημέρα ή 504 Kg/έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2018.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το