Κόσμος

Τον Σεπτέμβριο οι τελικές αποφάσεις

assets_LARGE_t_420_54697368_type13145

Για τον Σεπτέμβριο μετατέθηκε το ραντεβού για το Brexit μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Τότε, με εκλεγμένο νέο πρωθυπουργό στη Μεγάλη Βρετανία, θα ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στην οποία δεν θα συμμετάσχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί σήμερα -περισσότερο από σεβασμό στον τελευταίο «αποχαιρετισμό» στον Ντ. Κάμερον- οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα ξεκινούν με τη δήλωση ότι «σεβόμαστε την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, αλλά λυπόμαστε» και θα επαναλαμβάνουν για μία ακόμη φορά πως η Ευρώπη παραμένει ενωμένη και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει και να αποσοβήσει την κρίση. Επίσης, θα τονίζουν ότι αναζητείται η πλέον επωφελής συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας που θα είναι πλέον τρίτη χώρα. Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα τονίζουν την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση.

Οπως όλα δείχνουν, πάντως, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα της Σλοβακίας που θα πραγματοποιηθεί 16 ή 27 Σεπτεμβρίου -προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ- τον Σεπτέμβριο, ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός (που θα έχει εκλεγεί στις 9/9) θα παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας. Αν ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Σύμβασης της ΕΕ, θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν όμως η ενεργοποίηση δεν γίνει, όλα θα παραμείνουν άτυπα, οπότε θα ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία.

 Παρόλο λοιπόν που η ημερομηνία έχει πάνω-κάτω οριστεί, το μεγάλο ερώτημα παραμένει για τη μορφή της διαδικασίας, κατά πόσο δηλαδή θα εξελιχθεί σε ένα «συναινετικό διαζύγιο», όπου ο νέος πρωθυπουργός θα δράσει ως… συμβολαιογράφος που θα επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις εξόδου, ή θα ξεκινήσει ένα μεγάλο παζάρι, όπου θα ζητηθεί εκ νέου η λαϊκή βούληση των Βρετανών.

Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο κύριες απόψεις στη Σύνοδο, εκείνη που ενστερνίζονται θεσμοί και κράτη-μέλη που επιθυμούν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 το συντομότερο δυνατό και από την άλλη πλευρά κράτη-μέλη όπως Γερμανία, Ολλανδία και Λιθουανία που θέλουν να δοθεί χρόνος στη Μεγάλη Βρετανία με μια πιο αργή διαδικασία.

Χθες, στην τελευταία του, δύσκολη παρουσίαση ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, ο Ντέιβιντ Κάμερον παρέθεσε την κατάσταση στη χώρα του και, όπως φαίνεται, έπεισε τους 27 ότι η Μ. Βρετανία χρειάζεται χρόνο. Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, ο Κάμερον περιέγραψε την πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Μ. Βρετανία και αποχαιρέτησε τη Σύνοδο Κορυφής.

Πάντως, για την ιστορία, «σταρ» της χθεσινής βραδιάς δεν ήταν άλλος από τον Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου κυκλοφορούσε στη γιγαντιαία αίθουσα Τύπου που είχε οργανωθεί στο κτίριο του Συμβουλίου και έδινε συνεντεύξεις, ακολουθούμενος από… ορδές δημοσιογράφων που τον κυνηγούσαν για μία ακόμη δήλωση…

Συνάντηση στο Παρίσι
Στο μεταξύ, συνάντηση στο Παρίσι για όσους ηγέτες ανησυχούν και Ευρωπαίους αξιωματούχους που προβληματίζονται για το μέλλον της Ευρώπης προγραμματίζεται για τις 9 Ιουλίου. «Η Ευρώπη έχει φθάσει σε μια προβλέψιμη κρίση, εξαιτίας του δημοκρατικού ελλείμματος και της απουσίας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Ελπίζω το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να λειτουργήσει αφυπνιστικά για την Ευρώπη» είχε δηλώσει κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον προβληματισμό του ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στον Ιταλό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Οι δύο ηγέτες έκριναν ότι «κάτι πρέπει να γίνει προκειμένου η Ευρώπη να μην οδηγηθεί σε ανισότητες, σε μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» μετά το Brexit. Χρειάζεται ένας προοδευτικός πόλος που θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις για την ανάπτυξη». Εξαιρετικά θετικός υπήρξε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ολοι μαζί αποφάσισαν το ραντεβού της 9ης Ιουλίου.

Επίσης, τετ α τετ με τον Ντέιβιντ Κάμερον είχε και ο Αλέξης Τσίπρας. «Ευχαριστώ για τη στάση που κράτησες στο δημοψήφισμα» του είπε ο Βρετανός ομόλογός του.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το