Άρθρα

Το τοπίο στο Δήμο Βόλου στις νέες συνθήκες και η αναγκαιότητα για επαναφορά της δημοκρατίας στην πόλη

Του Ιάσονα Αποστολάκη

Σε πολλές πολιτικές ομιλίες ή συζητήσεις στο δημόσιο λόγο θα δει ή ακούσει, κανείς σίγουρα θα συναντήσει την κατάχρηση της λέξης “αλλαγή”. Παρότι η λέξη έχει κακοποιηθεί για δεκαετίες από όλες τις αποχρώσεις των πολιτικών (με πρυτάνεις της αλλαγής – βεβαίως – παλαιότερους Πρωθυπουργούς) συνεχίζει να χρησιμοποιείται με τρόπο σχεδόν εμμονικό. Προσωπικά με συναρπάζουν οι αλλαγές όταν έχουν νόημα: όταν συντελούνται πάνω σε υπαρκτά ζητήματα και με γνώμονα τη βελτίωση μιας κατάστασης. Η επιτυχία μιας αλλαγής σαφώς και είναι πολυπαραγοντική ωστόσο και το ταξίδι για αυτή έχει τη σημασία του.
Με την ψήφιση του Κλεισθένη Ι, μιας θεσμικής μεταρρύθμισης που παρότι θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρή, είναι στη σωστή κατεύθυνση ζωντανεύει ή καλύτερα ΄΄παίρνει φωτιά΄΄ η συζήτηση γύρω από τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν πλέον τον Μάϊο του 2019. Για ακόμη μια φορά το σκηνικό θυμίζει άλλες παλιές εποχές περασμένων δεκαετιών. Ο τάδε πάει με τον δείνα, ένας από εδώ άλλος από εκεί, ξαφνικά νέα σχήματα είναι στα πρόθυρα του να δημιουργηθούν, συζητήσεις για ονόματα κλπ… Και όλα αυτά προκειμένου να ΄΄αλλάξουν΄΄ τα πράγματα προς το καλύτερο, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων και προθέσεων. Αρκούν όμως τα παραπάνω αν δεν έχουν περιεχόμενο και ουσία;
Στον Δήμο Βόλου μάλλον τα πράγματα είναι πιο απλά. Και ο Κλεισθένης να μην υπήρχε, θα παρέμενε η αναγκαιότητα να επανέλθει στην πόλη ο διάλογος και η συζήτηση για το τί πόλη θέλουμε τελικά, ποιο το νέο συλλογικό όραμα για τον Βόλο των επόμενων είκοσι ετών και κυρίως πως θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι για αυτό. Όλα αυτά κάποτε υπήρχαν στην πόλη μας, κάπου στην πορεία κάτι χάλασε και φτάσαμε να έχουμε την δημοτική αρχή του ΄΄μαύρου΄΄. Μήπως θα έπρεπέ να τα ξαναβρούμε τα στοιχεία αυτά; Πως; Μα με ειλικρινή διάλογο και συνεργασίες που θα κοιτούν σε συγκλίσεις εκεί όπου υπάρχει συμφωνία και προοπτική πάνω σε χειροπιαστά πράγματα και όχι το θεαθήναι.
«Παραξενεύει» ίσως αρκετούς η ενεργή ενασχόληση με την τοπική πολιτική σκηνή, προσώπων και φορέων που, ανεξάρτητα από την εκλογική τους απήχηση, έχουν την υποχρέωση να καταθέτουν τις γνώμες και τις απόψεις τους, ώστε οι πολίτες να μπορούν να σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη «εικόνα» για ζητήματα που άμεσα ή έμμεσα τους ενδιαφέρουν. Συνηθισμένοι ίσως και όλοι μας στην πολιτική «μιζέρια» της κεντρικής σκηνής, που παραλύει πολλές φορές καθετί δημιουργικό τοπικά, και επηρεαζόμενοι από απόψεις σαν της δημοτικής αρχής που καταφεύγουν αρκετές φορές, κι ευτυχώς όχι πάντα, στην απαξίωση των θέσεων, τον εύκολο χαρακτηρισμό τους, ή και την ύβρι, κάπου χάνουμε το νόημα των τοπικών προβλημάτων και των λύσεων τους.
Εν τούτοις, είναι διαπιστωμένο, ότι η πραγματική παραγωγή πολιτικών και η κατάθεση ιδεών και προτάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή πρόκειται να επηρεάσουν το μέλλον των πολιτών, όταν μάλιστα αυτό γίνεται μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και τη σύνθεση των απόψεων, οδηγεί στην ευημερία όλων, ανεξάρτητα από την όποια πολιτική ή ιδεολογική τους αναφορά. Οι πολίτες οι οποίοι σκεπτόμενοι ορθολογιστικά και όχι με το θυμικό τους ή την όποια ιδεολογική τους προέλευση, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι κρατούν στα χέρια και το νου τους την δική τους μοίρα, το δικό τους αύριο, το αύριο της πόλης.

Κι αυτό, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενεργή πρωτοβουλία εκείνων που θέλουν να επωμισθούν το έργο της εκπροσώπησης φορέων πολιτικής. Εκείνων που, μηδενός εξαιρουμένου, θα πρέπει και οι ίδιοι να μάθουν (επιτέλους) να ακούν πριν εκφράσουν την άποψή τους. Εκείνων που, σε τελική ανάλυση, θα κληθούν (κάποιοι από αυτούς) να εφαρμόσουν αυτά που από κοινού (ευχής έργο) συμφωνήθηκαν.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά. Διότι θα ήταν πολύ καλύτερα αν το ενδιαφέρον για τα καθημερινά αλλά και στρατηγικά προβλήματα ήταν έντονο όχι μόνο λίγο πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά ζωντανό και ενδιάμεσα των εκλογών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως. Το 2019 το ορθό πολιτικό διακύβευμα για τον Βόλο είναι αυτό που προτάσσει την ανάγκη να γίνει ο Δήμος θεσμός, όπου θα έχει επανέλθει η δημοκρατία και ο πολιτικός πολιτισμός, ώστε να μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη . Αυτό προϋποθέτει την ήττα της συντηρητικής, ακραίας αντιδημοκρατικής λογικής, που κυριαρχεί την δημοτική πλειοψηφία και που απαξιώνει και αδρανοποιεί σχεδόν όλη την πόλη.
Ο καθένας λοιπόν να αναλάβει έστω και τώρα το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Από την πλευρά μας και ως δημοτική κίνηση ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ, με ειλικρίνεια προσπαθούμε να προσθέσουμε τουλάχιστον την δική μας συνεισφορά, το «δικό μας λιθαράκι». Χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε, από που προερχόμαστε και με ποιους μπορούμε και θέλουμε να συνεργαστούμε. Χωρίς να λέμε ότι προήρθαμε από παρθενογένεση και παίρνοντας και το ρίσκο να εκτεθούμε καταθέτοντας απόψεις και ενδιαφέρον για τα της πόλης όχι μέσω διαρροών και παραπολιτικών δημοσιευμάτων.
Όχι με ανούσιες και χωρίς πραγματικό αντικειμενικό σκοπό αντιπαραθέσεις. Όχι με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ύβρεις.
Αλλά με πραγματική και «από καρδιάς» κατάθεση απόψεων. Με ειλικρινή διατύπωση γνώμης η οποία να στηρίζεται σε επιχειρήματα. Με ειλικρινή διάθεση ν’ ακούσουμε και να καταλάβουμε «τον άλλο», πριν τον «στείλουμε στο πυρ το εξώτερο» απορρίπτοντας τις θέσεις του. Έτσι μπορούν να προκύψουν συνεργασίες, σχήματα που θα βασίζονται σε θέσεις και αρχές χωρίς να χρειάζεται να προσποιούμαστε κάτι άλλο για να είμαστε απλά αρεστοί ή να θολώνουμε τα νερά. Αρκετά με τους ΄΄μεσσίες΄΄ που θα έρθουν να μας σώσουν.
Κι αν έτσι «δουλέψουμε» σήμερα, θα είναι «γλυκείς οι καρποί» του αύριο.
Ιάσονας Αποστολάκης
Δημοτικός Σύμβουλος ΄΄Μαζί για τον Βόλο΄΄
Υπ. Διδάκτωρ Π.Θ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το