Κόσμος

Το τιμολόγιο λύσης του Κυπριακού εξετάζουν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Ï Ðñüåäñïò ôçò ÊõðñéáêÞò Äçìïêñáôßáò Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò (Á) êáôÜ ôç äéÜñêåéá äçëþóåùí ìåôÜ ôéò óõíïìéëßåò ãéá ôï Êõðñéáêü ìå ôïí çãÝôç ôçò ôïõñêïêõðñéáêÞò êïéíüôçôáò  ÌïõóôáöÜ Áêéíôæß, óôç Ëåõêùóßá, ôçí ÔåôÜñôç 25 Íïåìâñßïõ 2015. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Με συγκεκριμένους τομείς, που αφορούν στο κόστος της λύσης του κυπριακού ασχολούνται κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ανέφερε ότι κλιμάκια των δύο οργανισμών επισκέφθηκαν την Κύπρο μεταξύ 12 και 18 Δεκεμβρίου και προέβησαν σε συλλογή δεδομένων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε ο κ.Χριστοδουλίδης, ασχολείται με την υποβολή εισηγήσεων, σε σχέση με το μακροοικονομικό πλαίσιο σε μια επανενωμένη Κύπρο, τη δημοσιονομική πολιτική και τις πολιτικές φορολογίας. Επίσης, ασχολείται με τον τραπεζικό τομέα και με νομισματικά θέματα. Η Παγκόσμια Τράπεζα ασχολείται με την παροχή τεχνικής στήριξης στο θέμα του περιουσιακού και τα οικονομικά δεδομένα της λύσης.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα ετοιμάσει τεχνικές μελέτες σε σχέση με τη λειτουργικότητα και το κόστος της προτεινόμενης δημόσιας διοίκησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε αναφέρει πως το κόστος υπολογίζεται σε 25 δισ. ευρώ, ενώ ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ ‘Αιντα δήλωσε πως το ακριβές κόστος δεν είναι δυνατό να καθορισθεί από τώρα, δεδομένου ότι θα μεταβληθεί ανάλογα με τις παραμέτρους της λύσης και ειδικότερα το ύψος των αποζημιώσεων για τις περιουσίες που δεν θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες ή δεν θα ανταλλαγούν με άλλη περιουσία.

Στο θέμα των αποζημιώσεων είχε αναφερθεί χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι η αντιμετώπισή του είναι προαπαιτούμενο για τη λύση.

Σε σχέση με το θέμα του κόστους της λύσης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «με σωστή διευθέτηση του περιουσιακού και με σωστές εδαφικές αναπροσαρμογές που θα δίδουν τη δυνατότητα επιστροφής 100 και πλέον χιλιάδων προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, το κόστος του περιουσιακού μπορεί να είναι πολύ χαμηλό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το