Τοπικά

Το θηριώδες γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο «Dixmude» αύριο στο λιμάνι του Βόλου

Έχει κατάστρωμα 5.200 τ.μ.. Μπορεί να μεταφέρει έως και 16 ελικόπτερα ΝΗ90 αλλά και 100 τροχοφόρα τεθωρακισμένα στα αμπάρια του. Έχει μήκος 200 μέτρα. Διαθέτει μίνι νοσοκομείο. Και μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα έως και 500 άτομα.

Είναι το θηριώδες ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφιβίου επιθέσεως «Dixmude» του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, το οποίο αναμένεται να δέσει αύριο στο λιμάνι του Βόλου, στο πλαίσιο της  πολυεθνικής, διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Γαλλίας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την επωνυμία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2020. H άσκηση διεξάγεται από 27 Ιανουαρίου έως 08 Φεβρουαρίου 2020, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου.

Η Γαλλία για πρώτη φορά φέρνει ένα τέτοιο εντυπωσιακό πολεμικό σκάφος, όχι απλώς για να δέσει σε ελληνικό λιμάνι, αλλά για να συμμετάσχει σε μία σημαντική πολυεθνική άσκηση που διοργανώνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Γάλλοι την τελευταία διετία ενισχύουν την αμυντική τους παρουσία στην χώρα μας και επιδιώκουν, όπως όλα δείχνουν, την περαιτέρω σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Το σενάριο της φετινής άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος» είναι παρόμοιο με το περσινό, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών και αφορούσε σε συνεκπαίδευση σε βολές, σε πεδία επιχειρήσεων, άλματα αλεξιπτωτιστών κ.λπ. Με τη σημαντική διαφορά ότι φέτος συμμετέχουν και Γάλλοι, με κομάντος και ελικόπτερα (μεταφοράς προσωπικού) που αναμένεται να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις από κοινού με τα ελληνικά (Apache) και τα αμερικανικά ελικόπτερα (Apache, Βlack Hawk) που αυτή την περίοδο εδρεύουν στην 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο.

To Dixmude με μια ματιά
-Κατασκευάστηκε το 2011

-Έχει μήκος 200 μ.

-Ταχύτητα: 19 κόμβοι

-Αριθμός πληρώματος: 200 άτομα (μπορεί να φτάσει και 500)

-Διαθέτει κατάστρωμα για τα ελικόπτερα 5.200 τ.μ.

-Στο κατάστρωμά του μπορούν να προσνηωθούν 6 ελικόπτερα

-Στο αμπάρι του μπορεί να μεταφέρει 12 ελικόπτερα NH90 ή 16 Tigre (μεταφέρονται στο deck με ειδικό ασανσέρ 13 τόνων).

-Επίσης στο αμπάρι μπορούν να μεταφερθούν 110 τεθωρακισμένα οχήματα ή μία επιλαρχία τανκς

-Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο μικρό νοσοκομείο

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το