Τοπικά

Το σχέδιο για τραπεζοκαθίσματα και καταστήματα στο Δήμο Βόλου “Θ”

paralia - volos

Η Δημοτική Αρχή καταθέτει την Πέμπτη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την απόφασή της για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, που έχουν κατακλύσει την πόλη, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση, στον ενιαίο Δήμο Βόλου. Με την κανονιστική καθορίζονται οι χρήσεις γης από τις καταλήψεις πεζοδρομίων και οι κατασκευές.
Δημοτική Ενότητα Βόλου – Το κέντρο της πόλης του Βόλου
-Το τμήμα αυτό περικλείεται από τις οδούς Παπαδιαμάντη – Ξενοφώντος – 28ης Οκτωβρίου – Μεταμορφώσεως – Ανθ. Γαζή – Φιλελλήνων – Αργοναυτών. Στα πεζοδρόμια των οδών της περιοχής αυτής απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα. Εξαιρείται η οδός Αργοναυτών.
-Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ανάπτυξη μίας σειράς τραπεζοκαθισμάτων στο βόρειο πεζοδρόμιο της οδού Γαλλίας, μεταξύ Ελευθ. Βενιζέλου και Αντωνοπούλου (πεζοδρόμιο Πλατείας Ελευθερίας). Επίσης κατ’ εξαίρεση στην πλατεία Ελευθερίας επιτρέπεται η ανάπτυξη δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος των σκαλοπατιών.
-Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην οδό Δημητριάδος από Μεταμορφώσεως μέχρι Αθ. Διάκου, στο βόρειο πεζοδρόμιο.
-Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους κάθετους της Ερμού πεζοδρόμους ως εξής:
-Για πεζόδρομους άνω των 7,50 μ., τα τραπεζοκαθίσματα θα αναπτύσσονται μπροστά στα καταστήματα σε δύο σειρές. Η ακριβής διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων, θα καθορίζεται από την αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας υπηρεσία για να διασφαλίζεται πρωτίστως η ομαλή διέλευση πεζών και οχημάτων (εκτάκτης ανάγκης). Σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Καταστήματα που βρίσκονται σε πεζόδρομους πλάτους μικρότερου των 7,50 μέτρων και μεγαλύτερα των 3,50 μ. επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με την προϋπόθεση εξασφάλισης συνεχόμενου διαδρόμου διέλευσης πεζών και οχημάτων (έκτακτης ανάγκης) πλάτους 3,50 μ. Κατά περίπτωση θα κρίνεται αν η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα γίνεται στο μέσον του πεζοδρομίου ή στην πρόσοψή του.
Στον πεζόδρομο Ερμού απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα.
Κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται:
α) Για το τμήμα της οδού Ερμού, που περιλαμβάνεται μεταξύ του νότιου και βόρειου κλάδου της οδού Αγ. Νικολάου, επιτρέπεται μόνο μία σειρά τραπεζοκαθισμάτων σε επαφή με την οικοδομική γραμμή της νότιας πλευράς της οδού Ερμού.
β) Η ανάπτυξη δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων προς την πλευρά του περιβόλου του ναού στο τμήμα από Αγίου Νικολάου (βόρειος κλάδος) έως Γκλαβάνη. Απαγορεύεται κάθε είδους κατασκευή που εμποδίζει, αποκρύπτει ή αλλοιώνει την ορατότητα προς τον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου.
γ) Στο τμήμα από Γκλαβάνη έως Μαυροκορδάτου να επιτρέπεται η τοποθέτηση στις προσόψεις των καταστημάτων εκατέρωθεν μία ή δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων ή σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής όπως κρίνει αρμοδίως η Επιτροπή. Ο διάδρομος προσπέλασης των πολιτών να είναι σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 3,00 μέτρων.
Στο τμήμα από Ελ. Βενιζέλου ώς Ξενοφώντος να επιτρέπεται η τοποθέτηση μιας σειράς τραπεζοκαθισμάτων στις προσόψεις των καταστημάτων.
Παράλληλοι πεζόδρομοι της οδού Ερμού
Επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους παράλληλους της Ερμού πεζόδρομους (Δ. Κονταράτου – Τ. Οικονομάκη κ.λπ.) σε μία σειρά έμπροσθεν του καταστήματος ή με τοποθέτηση μίας ή δύο σειρών στο μέσον του πεζόδρομου – όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες – μετά από οριοθέτηση της αρμόδιας υπηρεσίας.
Οδός Σπ. Σπυρίδη – Οδός Γκλαβάνη
Απαγορεύεται αυστηρά η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί των οδών αυτών, λόγω του ιδιαίτερου εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής και της στενότητας αυτών.
Οδός Αγ. Νικολάου – θα ανοιγοκλείνει με μπάρα
Στην Αγ. Νικολάου, μεταξύ των οδών Ερμού και 28ης Οκτωβρίου επιτρέπεται η ανάπτυξη μίας ή δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων στην πλευρά που εφάπτεται με τον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου.
Στη διασταύρωση της Αγ. Νικολάου με Δημητριάδος και από το ύψος του πάρκιν των ΕΛΤΑ θα τοποθετηθεί ανοιγόμενη μπάρα. Η μπάρα θα ανοίγει από τις 07:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. για την τροφοδοσία των καταστημάτων, καθώς και για τις ανάγκες της εκκλησίας.
Στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, που είναι οριοθετημένοι με σταθερά εμπόδια (κάγκελα) για τους πεζούς και τα οχήματα, επιτρέπεται στους δρόμους αυτούς η ανάπτυξη αποκλειστικά μιας σειράς τραπεζοκαθισμάτων και πάντως εσωτερικά του κάγκελου, αποκλειστικά επί της πρόσοψης κάθε καταστήματος. Απαγορεύεται αυστηρά η ανάπτυξη κάθε άλλου κινητού ή σταθερού αντικειμένου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος χώρος 1,50 μ. για τη διέλευση των πεζών.
Οδός Κουμουνδούρου
Ειδικά για την οδό Κουμουνδούρου (μετά το χαρακτηρισμό της με τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου, ως πεζόδρομο) θα επιτρέπεται η ανάπτυξη δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων. Η οδός στο ύψος της 28ης Οκτωβρίου θα κλείνει με μπάρα, η οποία θα ανοίγει από τις 07:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. και από τις 15:00 έως 17:00 για την τροφοδοσία των καταστημάτων.
Τα στέγαστρα των καταστημάτων θα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από ξύλινο σκελετό καλής ποιότητας, μονοκλινούς επίπεδης οροφής, περασμένα με λάδι (χωρίς βερνίκι ή χρώμα). Η επικάλυψη των στεγάστρων θα γίνεται με ομοιόμορφες τέντες επίπεδες μονοκλινείς από πανί μονόχρωμο και στις δύο επιφάνειες άνευ σχεδίων, χρώματος ανοικτού λευκού ή μπεζ αποκλειστικά με χρόνο προσαρμογής τριών ετών.
Οδός Αργοναυτών
α) Στο πεζοδρόμιο της οδού Αργοναυτών και προς την οικοδομική γραμμή, επιτρέπεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων με την προϋπόθεση εξασφάλισης διαδρόμου πλάτους τουλάχιστον 2,50 μέτρων σε επαφή με το κατάστημα, για την ελεύθερη κίνηση των πεζών. Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο τμήμα της οδού Μπόρελ μεταξύ Ιάσονος και Αργοναυτών και της οδού Φιλελλήνων από Ιάσονος μέχρι της οδού Δημητριάδος τηρουμένων των προαναφερόμενων όρων ανάπτυξής τους.
β) Κατ’ εξαίρεση στο πεζοδρόμιο προ του «Αχιλλείου», η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων επιτρέπεται πέραν των 4,50 μέτρων από την οικοδομική γραμμή, ενώ δεν επιτρέπεται να εγκατασταθούν τέντες, ώστε να παραμείνει ορατή η διατηρητέα όψη του κτιρίου.
γ) Τα στέγαστρα των καταστημάτων (πλην του «Αχιλλείου») θα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από ξύλινο σκελετό καλής ποιότητας, μονοκλινούς επίπεδης οροφής, περασμένα με λάδι (χωρίς βερνίκι ή χρώμα). Η επικάλυψη των στεγάστρων θα γίνεται με ομοιόμορφες τέντες επίπεδες μονοκλινείς από πανί μονόχρωμο και στις δύο επιφάνειες άνευ σχεδίων, χρώματος ανοικτού λευκού ή μπεζ αποκλειστικά με χρόνο προσαρμογής τριών ετών. Το ελάχιστο καθαρό ύψος των στεγάστρων θα είναι 2,2 μ., ενώ το πλάτος τους θα καλύπτει το χώρο από την πρόσοψη των καταστημάτων μέχρι την άκρη του πεζοδρομίου. Στις θέσεις των δέντρων αφήνεται υποχρεωτικά ελεύθερος χώρος πέριξ αυτών κατ’ ελάχιστο 1 μέτρο. Η απόσταση αυτή υπολογίζεται από την επιφάνεια του κορμού του κάθε δένδρου.
δ) Επιτρέπεται μεταξύ των καταστημάτων τοποθέτηση σταθερών διαχωριστικών αποτελούμενα στο κάτω τμήμα από ξύλινο (συμπαγές ή καφασωτό) πλαίσιο ύψους ως 60 εκ. και άνωθεν αυτών τοποθετείται κρύσταλλο security στερεωμένο σε πλαίσια 8 Χ 8 ύψους 1 μ. και εξέχων 20 εκ. πάνω από το πλαίσιο ώστε το συνολικό ύψος του διαχωριστικού να μην υπερβαίνει το ύψος του 1,80 μ.
ε) Επιτρέπονται κινητά θερμαντικά συστήματα, μέγιστων διαστάσεων βάσης εκάστου 0,50 Χ 0,50 μ. εφόσον πληρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Απαγορεύονται οι σταθερές εγκαταστάσεις ψύξης – θέρμανσης, καθώς και οι κινητές με διαστάσεις βάσεις μεγαλύτερες από 0,50 μ. Χ 0,50 μ.
στ) Στην παραλία του Βόλου απαγορεύεται η ανάπτυξη πλαστικών τραπεζοκαθισμάτων.
ζ) Στους κάθετους της οδού Αργοναυτών πεζοδρόμους (Γκλαβάνη, Κουμουνδούρου, Ογλ, Γαμβέτα, Σπυρίδη και Αντωνοπούλου) και μέχρι την οδό Ιάσονος, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο μέσον του πεζοδρόμου στους χώρους που διαμορφώνονται μεταξύ των κατασκευασμένων μονίμων παρτεριών.
Λοιπές περιοχές
Στις λοιπές εκτός κέντρου περιοχές, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους, προσαρμόζοντας τη λύση κατά περίπτωση έτσι ώστε να απομένει ικανό πλάτος ελευθέρων διαδρόμων 3,50 μέτρων και με μέγιστο αριθμό σειρών τραπεζοκαθισμάτων δύο.
β) Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια πλάτους μόνο άνω των 2,00 μέτρων. Τα τραπεζοκαθίσματα θα αναπτύσσονται σε επαφή με την πρόσοψη του καταστήματος, με την προϋπόθεση εξασφάλισης ελεύθερου διαδρόμου για την κίνηση των πεζών προς την πλευρά του κρασπέδου πλάτους τουλάχιστον 1,50 μέτρου.
Περιοχή Ν. Παγασών
Στον πεζόδρομο της οδού Λεμάν από Ηρ. Πολυτεχνείου μέχρι Πανάκειας επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων μόνο στην πρόσοψη του καταστήματος και σε πλάτος από 4 έως 5 μέτρα κρινόμενο κατά περίπτωση μετά από οριοθέτηση της αρμόδιας υπηρεσίας έτσι ώστε να απομένει ελεύθερος διάδρομος τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων.
Στον πεζόδρομο Ηρώων Πολυτεχνείου θα επιτρέπεται η ανάπτυξη δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων στην πρόσοψη των καταστημάτων.
Στα υπόλοιπα πεζοδρόμια και πεζόδρομους της περιοχής ισχύουν οι προϋποθέσεις της παρ. Γ με τη ρητή απαγόρευση εγκατάστασης οποιασδήποτε μόνιμης κατασκευής επί του πεζοδρομίου.
Δημοτική Ενότητα Ν. Ιωνίας
Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους της Ν. Ιωνίας γίνεται μόνο στην πρόσοψη του καταστήματος και υπό την αυστηρή προϋπόθεση της τήρησης του διαδρόμου των 1,50 μ. την ασφαλή και άνετη διέλευση πεζών από τα πεζοδρόμια. Αποκλείεται η κατάληψη ολόκληρου του χώρου έμπροσθεν της πρόσοψης των καταστημάτων αυτών και μέχρι τη γραμμή του πεζοδρομίου.
Δημοτική Ενότητα Αγριάς
Α) Αγριά
Απαγορεύεται η παραχώρηση και η κατάληψη στους εξής χώρους:
1) Έμπροσθεν της εκκλησίας Αγ. Γεωργίου, σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου που καταλαμβάνει η προβολή αυτής.
2) Από το πρώην κέντρο «Διόνυσος» έως την πρόσοψη της οδού Α. Παπανδρέου (αυτής συμπεριλαμβανομένης). Ο χώρος της προβολής του πρώην κέντρου «Διόνυσος» και του χώρου Ηρώου Πεσόντων, επί της παραλίας θα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο ως χώρος εκδηλώσεων και χώρος εκθέσεων του Δήμου αποκλειόμενης κάθε άλλης χρήσης.
3) Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί του πεζοδρομίου, στην πάνω πλευρά του δρόμου. Και στις προεκτάσεις των κάθετων δρόμων προς τη θάλασσα θα πρέπει να αφήνεται διάδρομος πλάτους τουλάχιστον 1,50 μέτρου έως τη θάλασσα.
Β) Δράκεια
Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους γίνεται μόνο στην πρόσοψη του καταστήματος και με περιορισμό της κατάληψης της συνολικής επιφάνειας της πλατείας μετά από οριοθέτηση της υπηρεσίας.
Δημοτική Ενότητα Ν. Αγχιάλου
α) Παραλιακή Οδός Κασνέτη
Τα καταστήματα που προβάλλονται στον παραλιακό πεζόδρομο, μπορούν να τοποθετήσουν μια σειρά τραπεζοκαθίσματα επί του πεζοδρόμου επί της πλευράς της θάλασσας με την προϋπόθεση να αφεθεί διάδρομος ελάχιστου πλάτους 3.00 μ. σε όλο το μήκος της παλιάς παραλίας.
Τυχόν στέγαστρα κατασκευάζονται με ξύλινο φέροντα οργανισμό και επικαλύπτονται από περσίδες, που να σκιάζουν μεν τον υποκείμενο χώρο, αλλά και να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, γεγονός που δεν επιτυγχάνεται με το μουσαμά τους καλοκαιρινούς μήνες (φαινόμενο γάστρας), θα υπάρχει όμως κάτω από τα πηχάκια η δυνατότητα να ανοίγει η τέντα σε περίπτωση βροχής ή άλλως η επικάλυψη με τέντα επίπεδη μονοκλίνης από πανί μονόχρωμο και στις δύο επιφάνειες, άνευ σχεδίων, χρώματος ανοικτού λευκού ή μπεζ αποκλειστικά.
Το ελάχιστο καθαρό ύψος των στεγάστρων θα είναι 2,2 μ. Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές θα ισχύουν ωσότου προκύψει ένα υπόδειγμα κατασκευής που θα ακολουθούν όλοι υποχρεωτικά, μετά από σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Τα στέγαστρα θα πρέπει να απέχουν προς την πλευρά της θάλασσας 2,00 μ. από την άκρη του κρηπιδότοιχου και να τοποθετηθούν κιγκλιδώματα για την προστασία των πεζών και κυρίως των παιδιών από πτώση στη θάλασσα, όπου αυτό θεωρηθεί αναγκαίο από την Λιμενική Αστυνομία.
Ανάμεσα στα στέγαστρα δύο διαδοχικών καταστημάτων θα πρέπει να αφήνεται διάδρομος καθαρού πλάτους τουλάχιστον 2,00 μ. όπου δεν είναι προέκταση του κάθετου δρόμου προς την θάλασσα, ενώ όταν είναι, να έχει το πλάτος του δρόμου.
β) Κεντρικός Πεζόδρομος Ελ. Αεροπορίας
Επί του κεντρικού πεζοδρόμου επιτρέπεται η ανάπτυξη μιας ή δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων επί της πρόσοψης του καταστήματος, μετά από έγκριση της υπηρεσίας, κρίνοντας κατά περίπτωση.
γ) Πλατείες
Επί των πλατειών Ν. Αγχιάλου, Μικροθηβών, Αϊδινίου η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων γίνεται μόνο στην πρόσοψη του καταστήματος και τηρουμένων των προϋποθέσεων του Ν. 1080/80 με περιορισμό της κατάληψης της συνολικής επιφάνειας της πλατείας μετά από οριοθέτηση της υπηρεσίας. Απαγορεύονται οι μόνιμες και κάθε άλλου είδους κατασκευές.
δ) Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί της Λεωφ. Ελευθερίας. Μπορεί να επιτραπεί ωστόσο η ανάπτυξη μιας σειράς σκαμπό, αποκλειστικά επί της πρόσοψης κάθε καταστήματος και μετά από τη γνωμοδότηση της Δ/νσης Βιώσιμης Κινητικότητας, και με σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Δημοτική Ενότητα Αρτέμιδος
Πλατανίδια
Έμπροσθεν του καταστήματος επιτρέπεται η ανάπτυξη μίας σειράς τραπεζοκαθισμάτων εφόσον το πλάτος του πεζοδρομίου υπερβαίνει τα 2,00 μ. Σε κάθε περίπτωση επιτρέπεται η ανάπτυξη μιας σειράς τραπεζοκαθισμάτων επί του πεζοδρομίου.
Στην προβολή των κάθετων οδών επί της παραλιακής οδού δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.
Απαγορεύονται οι μόνιμες και κάθε άλλου είδους κατασκευές πλην ομπρελών.
Άγ. Μηνάς
Έμπροσθεν του καταστήματος επιτρέπεται η ανάπτυξη μίας σειράς τραπεζοκαθισμάτων εφόσον το πλάτος του πεζοδρομίου υπερβαίνει τα 2,00 μ.
Στην προβολή των κάθετων οδών επί της παραλιακής οδού δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.
Απαγορεύονται οι μόνιμες και κάθε άλλου είδους κατασκευές πλην ομπρελών.
Άγ. Λαυρέντιος
Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους γίνεται μόνο στην πρόσοψη του καταστήματος με περιορισμό της κατάληψης της συνολικής επιφάνειας της πλατείας μετά από οριοθέτηση της υπηρεσίας.
Δημοτική Ενότητα Αισωνίας
Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους γίνεται μόνο στην πρόσοψη του καταστήματος και τηρουμένων με περιορισμό της κατάληψης της συνολικής επιφάνειας της πλατείας.
Δημοτική Ενότητα Πορταριάς-Ιωλκού
Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους γίνεται μόνο στην πρόσοψη του καταστήματος και με περιορισμό της κατάληψης της συνολικής επιφάνειας της πλατείας μετά από οριοθέτηση της υπηρεσίας.
Κοινότητα Μακρινίτσας
Κεντρική Πλατεία
Στην κεντρική πλατεία η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα επιτρέπεται επί της πρόσοψης των καταστημάτων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη αυτών, πέρα από την προέκταση της όψης, ώστε να διασφαλίζεται η απαράμιλλη θέα του τοπίου προς τον Παγασητικό και η δυνατότητα απόλαυσης αυτής από τον κάθε επισκέπτη. Απαγορεύεται η ανάπτυξη τεντών, ομπρελών, σκεπάστρων.
Στο λιθόστρωτο από την πλατεία προς το Αρχοντικό Βατσαρέα – Μαυράκη, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί της πρόσοψης των καταστημάτων, εφόσον εξασφαλίζεται ικανός διάδρομος για τη διέλευση πεζών και φορτωμένων ζώων. Τα καταστήματα επί του συγκεκριμένου πεζόδρομου, μπορούν να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα επί της κεντρικής πλατείας.
Απαγορεύεται στα παρακείμενα του πεζόδρομου καταστήματα, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, τεντών, σκεπάστρων, ομπρελών, κατά μήκος της οδού από το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων μέχρι και την κεντρική πλατεία. Απαγορεύεται επίσης η τοποθέτηση αντικειμένων, προϊόντων και κάθε άλλου κινητού πράγματος. Επιτρέπεται η έκθεση προϊόντων σε προθήκες πλάτους 0,40 εκ. μόνο επί των προσόψεων των καταστημάτων και σε ύψος από το έδαφος 0,65 εκ. Τα εκθέματα και τα προς πώληση προϊόντα τοποθετούνται μόνον εντός των προθηκών αυτών.
Απαγορεύεται η εγκατάσταση κάθε μόνιμης εγκατάστασης, κάθε πακτωμένης ή με άλλο σταθερό τρόπο συνδεδεμένης με το έδαφος. Επιτρέπεται διαχωριστικό πλαίσιο ύψους 60 εκ. και άνωθεν αυτών τοποθετείται κρύσταλλο security στερεωμένο σε πλαίσια 8 Χ 8 ύψους 1 μ. και εξέχων 20 εκ. πάνω από το πλαίσιο ώστε το συνολικό ύψους του διαχωριστικού να μην υπερβαίνει το ύψος του 1,80 μ. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση διαχωριστικών στην έμπροσθεν ή στην πίσω πλευρά του καταστήματος. Και φυσικά δεν επιτρέπεται η δημιουργία περίκλειστων εξωτερικών χώρων.
Σε κάθε περίπτωση στην αυξημένη χρήση των κοινόχρηστων χώρων των αιγιαλών με τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες ή ξαπλώστρες πρέπει να τηρούνται από τους καταστηματάρχες οι όροι παραχώρησης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, όπου αυτό απαιτείται και να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη αυτής καθώς και της Λιμενικής Αστυνομίας.
Στους πιο κοινόχρηστους χώρους απαγορεύεται η τοποθέτηση σομπών θέρμανσης υπαίθριου χώρου (εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπεται η τοποθέτησή τους), κάθε είδους κινητών πραγμάτων, καθώς και κινητών παραπέτων (νάιλον κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη κινητών πραγμάτων, εκτός των τραπεζοκαθισμάτων, όπως προθήκες, έπιπλα, σόμπες θέρμανσης κ.λπ. θα υπολογίζονται στο ποσοστό κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου από το κατάστημα και θα συνυπολογίζεται σε αυτό των τραπεζοκαθισμάτων.
Στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους οι είσοδοι των πολυκατοικιών θα πρέπει να μένουν ελεύθερες από τραπεζοκαθίσματα ή άλλες εγκαταστάσεις και αντικείμενα για πλάτος τουλάχιστον 3,00 μ.
Κατά τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους δεν χρησιμοποιείται ο χώρος που αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, αυτά θα συγκεντρώνονται, θα συμπτύσσονται και θα ασφαλίζονται. Θα απομακρύνεται επίσης κάθε κινητή ή ακίνητη κατασκευή από το χώρο.
Συνολικός σχεδιασμός για τις όψεις στις παραλίες
Στο παραλιακό μέτωπο των οικισμών Αγριάς, Πλατανίδια, Ν. Παγασές κ.λπ. επιβάλλεται να γίνει συνολικός σχεδιασμός των κατασκευών στεγάστρων, τεντών.
Όποιος ποδηλάτης παρανομεί θα πληρώνει
Θα καθορισθούν ειδικοί χώροι πάρκιν για τα μηχανάκια, καθώς και για τα ποδήλατα, σε διάφορα σημεία του κέντρου του Βόλου. Όσοι δεν τα αφήνουν στους υποδεικνυόμενους χώρους και δεν συμμορφώνονται θα πληρώνουν ένα ποσό το οποίο θα τους καταλογίζεται από αρμόδιους υπαλλήλους. Ειδικά για τα ποδήλατα, θα υπάρχει επιμέρους διαδικασία κατά την οποία θα μεταφέρονται σε αποθήκη του Δήμου και ο ιδιοκτήτης θα τα παραλαμβάνει από εκεί πληρώνοντας κάποιο αντίτιμο. Τα ποσά τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν όσοι δεν συμμορφώνονται θα καθοριστεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Περίπτερα
Τα νέα περίπτερα που θα χωροθετηθούν και θα τοποθετηθούν σε πεζοδρόμια – πλατείες θα πρέπει να αφήνουν υποχρεωτικά ελεύθερο πλάτος πεζοδρομίου 1,50 μ. για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών και ιδιαίτερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).
Ο χώρος που θα παραχωρείται στα περίπτερα για την τοποθέτηση ψυγείων για παγωτά, αναψυκτικά κ.λπ., δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6,50 τ.μ. (εκτός του κουβουκλίου) και θα οριοθετείται με διαγράμμιση.
Επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητού προστεγάσματος (τέντας) με στήριξη μόνο επάνω στο περίπτερο, χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα, η οποία θα καλύπτει τον κοινόχρηστο χώρο που έχει παραχωρηθεί και τουλάχιστον 0,50 μ. εσώτερων του άκρου του πεζοδρομίου. Οι κατακόρυφοι ανεμοφράκτες που τοποθετούνται στα περίπτερα, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο όταν επικρατούν άσχημα καιρικά φαινόμενα (αέρας, βροχή) για την προστασία των εμπορευμάτων τους. Η στερέωση στο έδαφος απαγορεύεται. Μέγιστο μήκος περιπτέρου είναι 2,40 μ., μέγιστο πλάτος 2,10 μ. και ύψος 2,80 μ. Οι διαστάσεις αυτές καθορίζονται με σημείο μέτρησης από τη βάση του περιπτέρου μέχρι τη βάση της στέγης και για κάθε οριζόντια τομή του περιπτέρου.
Δεν θα γίνεται καμία παρέμβαση όσον αφορά στην αντικατάσταση κουβουκλίου περιπτέρου ή τυχόν αλλαγή χρώματος, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου.
Για την ομοιόμορφη κατά το δυνατό, ενιαία και καλαίσθητη εμφάνιση των περιπτέρων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου, θα επιλεγούν έως τρεις τύποι κουβουκλίου, κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στις νόμιμες προδιαγραφές και θα εγκριθούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ανθοπωλεία – Οπωροπαντοπωλεία – Λευκοσιδηρουργεία
Σε κάθε κατάστημα παραχωρείται χώρος που αντιστοιχεί στο 70% της προσόψεως ή της προβολής του. Το υπόλοιπο 30% διατίθεται στα ίδια καταστήματα εάν δεν παρεμποδίζεται με τον τρόπο αυτό ουσιωδώς, η ελεύθερη χρήση του κοινόχρηστου χώρου.
Προ της εισόδου πολυκατοικιών ή κατοικιών, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εμπορευμάτων κάθε είδους σε καμία περίπτωση, όπως επίσης και μπροστά από την πρόσοψη άλλων καταστημάτων.
Η σκίαση των χώρων μπορεί να γίνεται, με την τοποθέτηση τέντας στην όψη του κτιρίου σε ύψος τουλάχιστον 2,20 μ. από το έδαφος και χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα η οποία δεν θα υπερβαίνουν το 20% (της επιφάνειας του συνόλου του κοινόχρηστου χώρου – πλατείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το