Πολιτισμός

Το Σάββατο 17 Μαρτίου η εκδήλωση ‘Η Ιστορία της Σκιάθου και ο Τρύφων Ευαγγελίδης’

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ προσκαλεί στην εκδήλωση ‘Η Ιστορία της Σκιάθου και ο Τρύφων Ευαγγελίδης’, το Σάββατο 17 Μαρτίου, στις 18:30, στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου.
Για τον σπουδαίο ιστορικό Τρύφωνα Ευαγγελίδη και πόσο σημαντικό είναι για τη Σκιάθο, το έργο του ‘Η νήσος Σκιάθος και αι περί αυτήν νησίδες’ που εξέδωσε το 1913, θα μιλήσουν η Δρ Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και ο Τρύφων Γ. Ευαγγελίδης, εγγονός του ιστορικού/επίτιμος δικηγόρος Αθηνών.
Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γυμνασίου Σκιάθου “Περιδιάβαση από το παρελθόν … στο παρόν: από την προϊστορία στη σύγχρονη Σκιάθο”, από τις υπεύθυνες καθηγήτριες: Σουλτάνη Ασημίνα και Μαρία Καραγιαννοπούλου/ Διευθύντρια Γυμνασίου Σκιάθου και από τους μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα.

Ο Τρύφων Ευαγγελίδης γεννήθηκε στην Τρίγλεια της Βιθυνίας την 1η Φεβρουαρίου 1863. Φοίτησε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινουπόλεως (1878-1884) και στη συνέχεια ήλθε στην Αθήνα όπου παρακολούθησε φιλολογικά μαθήματα. Αργότερα έφυγε στην Γερμανία όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ το 1892. Από το 1892 ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορικών βιβλίων. Διορίσθηκε καθηγητής το 1901 και υπηρέτησε επί 37 έτη, από τα οποία τα 11 ως γυμνασιάρχης. Νυμφεύθηκε την Παρθενόπη Ζολώτα, από την οποία απέκτησε 4 υιούς επιστήμονες και μία θυγατέρα. Πέθανε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1941. Συνέγραψε περισσότερα από 50 έργα ιστορικού αλλά και θρησκευτικού περιεχομένου τα κυριότερα από τα οποία είναι: “Η Παιδεία επί Τουρκοκρατίας” (1936, 2 τόμοι”, “Ιστορία του ΄Οθωνος” (1893), “Ιστορία του Καποδιστρίου” (1894), “Ιστορία της Τραπεζούντος” (1898), “Τα Μετά τον ΄Οθωνα” (1898), ιστορία της Μυκόνου (1912), της Σκιάθου (1913), “Ροδιακά” (1917), “Ιστορία του εποικισμού της ΄Υδρας” (1934), “Βρύλλειον-Τρίγλεια” (1934), πολλά από τα οποία έχουν επανεκδοθεί τα τελευταία χρόνια. Για τα έργα του ‘Ιστορία του Εποικισμού της Ύδρας’ Αθήναι 1935, και ‘Η παιδεία επί Τουρκοκρατίας εις δύο τόμους’ Αθήναι 1936, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Στη Σκιάθο βρέθηκε το καλοκαίρι του 1912, αφού όπως αναφέρει στο έργο του, ‘επί δίμηνον διαθερίσας οικογενειακώς εν Σκιάθω, και την νήσον επισκεψάμενος και μελετήσας πληθύς εγγράφων, ως εν τω οικείω τόπω, αναγράφεται, συνέγραψα την ιστορίαν της νήσου Σκιάθου”. Σε μια εποχή όπου “ουδεμία συστηματική εργασία μέχρι τούδε εγένετο” για τη Σκιάθο, όπως επισημαίνει και ο ΄ίδιος, χρησιμοποιώντας επιστημονικούς και προχωρημένους για την εποχή μεθόδους, όπως η κλασική επαγωγική και η συγκριτική, παρέδωσε ένα έργο που υπήρξε σημείο αναφοράς των μετέπειτα ερευνητών.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, η κα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, θα ξεναγήσει τους μαθητές του Γυμνασίου στην αρχαιολογική θέση ‘Κεφάλα’, τη μοναδική έως τώρα γνωστή θέση των πρώιμων ιστορικών χρόνων στις Σποράδες, περιοχή ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Τα έως τώρα ευρήματα υποδεικνύουν έναν κομβικό πρώιμο οικισμό του κεντρικού Αιγαίου, σε άμεση γειτνίαση και επαφή κυρίως με τη Θεσσαλία και την Εύβοια, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το