Πολιτισμός

«Το σακάκι που βελάζει» η νέα παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου στην Παλαιά Ηλεκτρική

Αύριο Παρασκευή 10 Ιανουαρίου αρχίζουν οι παραστάσεις της νέας παραγωγής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου «Το σακάκι που βελάζει», στο Θέατρο της «Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας» και ώρα 21.15. Πρόκειται για την ανησυχητικά επίκαιρη κωμωδία του Στανισλάβ Στρατίεβ, η οποία χάρισε στον συγγραφέα διεθνή φήμη και καταξίωση.

Με έξυπνο χιούμορ και πνεύμα σατιρικό, το δυστυχώς τόσο επίκαιρο για την ελληνική πραγματικότητα έργο, μιλά για το τέρας της γραφειοκρατίας και τη δυσλειτουργία των κρατικών μηχανισμών, οι οποίοι εκφράζουν κι εξυπηρετούν μια παρανοϊκή εξουσία, ενώ παράλληλα φωτίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, τις συμπεριφορές και τις επιλογές μας.
Η κωμικοτραγική ιστορία ενός έντιμου πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει φόρο για το σακάκι του, γιατί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δεν είναι σακάκι, αλλά… πρόβατο. Η πραγματικότητα, η φαντασία, το παράλογο, ο ρεαλισμός, η υπερβολή, το συνηθισμένο, το κωμικό, το τραγικό, όλα γίνονται ένα. Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, κάθε ίχνος λογικής διαλύεται. Κάθε προσπάθεια αναζήτησης αλήθειας και δικαίου πέφτει στο κενό. Και στο κέντρο ανήμπορος ο άνθρωπος. Με μόνο αντίδοτο στην τρέλα της εξουσίας, τη δική του τρέλα.

«Οι καταστάσεις του έργου φέρνουν σε φως τις εξοργιστικές νόμιμες αιτιολογίες, τα φαινομενικά λογικά επιχειρήματα της γραφειοκρατίας, αλλά και την επικίνδυνη ασυλία που απολαμβάνει το υπαλληλικό κατεστημένο», σημειώνει ο μεταφραστής του έργου Β. Σκουβάκλης, ενώ ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Στανισλάβ Στρατίεβ αναφέρει: «Μοναδική επιθυμία για το έργο μου, είναι να μην τρέξουν δάκρυα εκεί που χρειάζεται γέλιο και να μην ξεσπάσουν γέλια εκεί που προτιμότερα είναι τα δάκρυα».
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γαλάτης, σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης, κοστούμια: Ασπασία Μπότα, βοηθοί σκηνογράφου: Βασιλική Λιανού, Ζηνέλια Ψυχούλη, φωτογραφίες: Λευτέρης Πλαβός, ηθοποιοί με αλφαβητική σειρά: Αναστασίου Κατερίνα, Βραχοπούλου Αφροδίτη, Δημητρακάκης Κωνσταντίνος, Κοτσαρίνης Γιάννης, Οικονομίδης Θοδωρής, Τσιρώνης Απόστολος, Χλιαράς Στέλιος. Στην ηχογράφηση ακούγεται ο Δημήτρης Δακτυλάς.
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή στις 21.15, αλλά και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20.00, από 10 Ιανουαρίου 2020 έως 8 Μαρτίου 2020.
Προπώληση των εισιτηρίων: «Δίαυλος», Δευτέρα-Παρασκευή, 11.00-14.00 και 18.00-20.00, Θέατρο «Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας», μία ώρα πριν την έναρξη κάθε παράστασης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το