Πολιτισμός

«Το πέρασμα αντίκρυ» από τον Θοδωρή Δεύτο παρουσιάζεται σήμερα στο Μεταξουργείο 

Το νέο του βιβλίο θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου και ώρα 19.30, στην αίθουσα Μεταξουργείο (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως, Νέα Ιωνία), ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος με τίτλο «Το πέρασμα αντίκρυ». Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα.

Την παρουσίαση του βιβλίου διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας, η Ένωση Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, η Κρητική Αδελφότητα «Το Αρκάδι», ο Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Μέγας Αλέξανδρος», ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Βόλου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Αδάμος Μουζουρής, φιλόλογος-ιστορικός, πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, Σοφία Κανταράκη, φιλόλογος-ιστορικός, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Αποσπάσματα θα διαβάσει η Ουρανία Σταματιάδου, φιλόλογος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι».
Ο συγγραφέας στο τέλος της παρουσίασης θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

1955. Πέντε νέοι Βορειοηπειρώτες προσπαθούν να διαφύγουν στην Ελλάδα, αλλά έρχονται αντιμέτωποι µε τις αλβανικές περιπόλους και το ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα κατά μήκος της συνοριογραμμής. Μόνο ο Οδυσσέας καταφέρνει να γλιτώσει και να περάσει αντίκρυ… Καταλήγει στην Αμερική, τα χρόνια περνούν, αλλά δεν παύει να αγωνιά για τη μοίρα των δικών του και της Όλγας, του µεγάλου του έρωτα. Να ’ναι άραγε ζωντανοί ή άφησαν την τελευταία τους πνοή στις απάνθρωπες φυλακές του Σπατς;
1989. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου αποτελεί έναυσμα για την κατάρρευση του σκληρού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα. Μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια, το πέρασμα αντίκρυ έχει αρχίσει να ανοίγει και ο Οδυσσέας αποφασίζει να αφήσει την οικογένειά του πίσω στην Αμερική και να επιστρέψει στο χωριό του. Η καταβύθιση στα γεγονότα του παρελθόντος και η απρόσμενη συνάντηση µε αγαπημένα πρόσωπα θα αλλάξουν την πορεία της ζωής του για πάντα…
Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα και σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση για τριάντα χρόνια, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011) και το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Από το 2006 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ιλίου. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004 και έκτοτε έχουν εκδοθεί έξι βιβλία του: Ο ηπειρωτικός γάμος, Μη ρωτάς γιατί, Σμύρνη, συγγνώμη, Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;, Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής, Είμαι πολίτισσα, τζάνουμ!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το