Άρθρα

Το νέο στοίχημα της Δημοτικής Αρχής Βόλου

Του Γιώργου Μουλά,
προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου

Μεγάλο στοίχημα έβαλε πάλι ο δήμαρχος Βόλου, σε πείσμα των ολίγων, υποσχόμενος δύο μήνες προ των εκλογών την κατασκευή τεσσάρων κυκλικών κόμβων στη Νέα Ιωνία, οι οποίοι θεωρούνται από όλους απαραίτητοι.
Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει αρκετά, υπερπηδώντας όλα τα ανυπέρβλητα εμπόδια που υπήρχαν, τα οποία έκαναν όλους τους προηγούμενους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Το ότι κατόρθωσε το ακατόρθωτο πολλές φορές, δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Με τους δικούς του τρόπους, έχοντας απέναντί του, ενίοτε, όσους δεν τον πολυσυμπαθούνε μπόρεσε και άλλαξε την εικόνα αυτής της πόλης.
Επιθυμώ να υπενθυμίσω στους αναγνώστες μερικά από αυτά, τα οποία ήταν οι πληγές του Φαραώ για τον Βόλο.
Η μεταφορά του Πεσσού στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος στις Νέες Παγασές. Ένα πρόβλημα δεκαετιών, με έναν Πεσσό από τα λεγόμενα Δόντια, να ευρίσκεται εντός της Εθνικής Οδού Βόλου – Μικροθηβών! Υπήρχε σωρεία ατυχημάτων με σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους συμπολιτών μας. Δήμαρχοι και βουλευτές κατά το παρελθόν έλεγαν, ότι θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά κανείς τους δεν έκανε τίποτε. Μάλιστα ένας έλεγε, ότι θα γκρέμιζε το Δόντι με μπουλντόζα.

Η ανάπλαση των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη. Ένα πελώριο πολεοδομικό πρόβλημα, το οποίο προκαλούσε πάμπολλα κυκλοφοριακά προβλήματα στους δύο παρόχθιους δρόμους του Κραυσίδωνα, αλλά και στις παρακείμενες περιοχές. Θυμηθείτε, ότι για να διασχίσει κάποιος με αυτοκίνητο τη Νέα Ιωνία από Βορρά προς Νότο έπρεπε να πάει υποχρεωτικά και μόνο από την Εθνικών Αγώνων. Από την άλλη πλευρά της Ζάχου έπρεπε να πάει στην Παγασών για κατεβεί προς Νότο. Παρ’ όλες τις ανούσιες αντιδράσεις, που υπήρξαν είτε για φθηνή αντιπολίτευση είτε για προσωπικά συμφέροντα, το έργο έγινε, δύο δρόμοι κόσμημα, χαμηλής κυκλοφορίας με ποδηλατοδρόμους παραδόθηκαν στο κοινό και ένα τμήμα του Βόλου ανάπνευσε κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά.

Το Πανθεσσαλικό στάδιο. Ένα Ολυμπιακό έργο στο έλεος του Θεού, υπό την αιγίδα κρατικών φορέων στην Αθήνα, οι οποίοι κάθε άλλο που ενδιαφερόντουσαν για την τύχη του. Κόντευε να γίνει ένα ακόμη κουφάρι των Ολυμπιακών Έργων, από αυτά που καταστρέφονται καθημερινά λογω της εγκατάλειψης. Εδόθη τεράστιος αγώνας για να περιέλθει στον Δήμο Βόλου. Ο δήμαρχος συχνά αναφέρει, ότι υπήρξε και σαμποτάζ από κάποιους πολιτικούς παράγοντες. Το Πανθεσσαλικό τελικά το πήρε ο Δήμος Βόλου, το αναζωογόνησε με πλείστες όσες αθλητικές δραστηριότητες και σήμερα αποτελεί κόσμημα για την πόλη, πόλος έλξης διαφόρων αθλητικών διοργανώσεων.

Η χαίνουσα πληγή της ΕΡΓΗΛ. Αυτή και αν ήταν η πλέον καυτή πατάτα, που κληροδότησαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές στη Δημοτική Αρχή Αχιλλέα Μπέου. Με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ και με δρομολογημένες ομόφωνες αποφάσεις για συνέχιση του δικαστικού αγώνα, προκειμένου να επιτευχθεί κάποια μείωση των επιδικασθέντων ποσών, η Δημοτική Αρχή συνέχισε τους δικαστικούς αγώνες. Η ΕΡΓΗΛ κέρδισε τις δίκες και το πρόβλημα διογκώθηκε.
Με προσωπικό αγώνα ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος εξασφάλισε χρηματοδότηση για την πληρωμή των χρεών, απαλλάχθηκε η ΔΕΥΑΜΒ από τον βρόγχο της χρεωκοπίας, ο οποίος την έσφιγγε όλο και περισσότερο και διασώθηκε από τη διάλυση και το κλείσιμό της. Φανταστείτε να μην είχε λυθεί ακόμα, τι περιπέτειες θα επακολουθούσαν.

Το Δημοτικό Θέατρο. Μία υπόθεση, όπου παιζόταν το «θέατρο του παραλόγου» για πολλά χρόνια, με τους προηγούμενους ανίκανους δημοτικούς άρχοντες. Θυμάμαι την κυρία Ζέττα Μακρή να αναφωνεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς τη Δημοτική Αρχή Σκοτινιώτη, «αν ήταν το σπίτι σας αυτά θα κάνατε;». Αφού δεν βρισκόταν λύση πάλι ο δήμαρχος επίλυσε το πρόβλημα με σοβαρές μελέτες και χρηματοδότηση κυρίως από το Ταμείο του Δήμου. Σήμερα η πόλη έχει ξανά ένα σύγχρονο θέατρο, το οποίο τόσο της έλειψε, έτοιμο να δεχθεί παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Τα έργα Οδοποιίας, κόμβων και ποδηλατοδρόμων, αποτελούν μία σειρά έργων, που τελειωμό δεν έχουν. Οι περικαλλείς κυκλικοί κόμβοι, που παρόμοιοι ελάχιστοι υπάρχουν στην Ελλάδα, η αντικατάσταση εκ νέου όλων των ασφάλτινων οδοστρωμάτων στους δρόμους Βόλου και Νέας Ιωνίας, μαζί με την κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων βελτιώνουν τη λειτουργική και αισθητική εικόνα της πόλης. Εδώ, μπορώ να δικαιολογήσω τους μίζερους διότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τέτοια έργα, τα οποία, από τη στιγμή που τα είδαν οι 330 δήμαρχοι κατά την επίσκεψή τους στο περσινό συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο, θέλουν και αυτοί να μιμηθούν τον Βόλο. Λίγο δύσκολα όμως.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα πολλά. Ανέφερα αυτά, στα οποία επαναλαμβάνω υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες. Το ερώτημα, το οποίο τίθεται σε όλους τους Βολιώτες είναι αν θα καταφέρει η Δημοτική Αρχή Αχιλλέα Μπέου να κατασκευάσει τους κόμβους στη Νέα Ιωνία. Τι θα γίνει με τον κόμβο έμπροσθεν του παλαιού Κοιμητηρίου Ταξιαρχών; Θα ζήσουμε εκ νέου σκηνές εξαιρετικού κάλους, όπως έχουμε δει κατά το παρελθόν κατά την κατασκευή διαφόρων έργων; Θα έχομε ξανά προσφυγές, καταγγελίες μηνύσεις, αυτόφωρα, διαμαρτυρίες και επεισόδια από τους μπαχαλάκηδες και τους συνδράμοντες δημοτικούς συμβούλους;

Η 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των έργων των κόμβων, είναι κοντά. Ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή ζεσταίνουν τις μηχανές τους για να βγουν νικητές στον χρόνο, που θα πιέζει ασφυκτικά, αλλά και σε όσους θα σταθούν ενάντιοι για μία ακόμη φορά στα κοινωφελή έργα της πόλης μας. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η διαμόρφωση ενός εκπληκτικού νικηφόρου αποτελέσματος, που θα δώσει φτερά στη νέα Δημοτική Αρχή για την επόμενη πενταετία, γεγονός το οποίο ήδη άρχισε να διαφαίνεται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το