Τοπικά

Το γρήγορο φαγητό επιλέγει ένας στους τέσσερις μαθητές στο Βόλο “Θ”

hamburger

Το γρήγορο φαγητό για το δεκατιανό αλλά και το απογευματινό επιλέγει ένας στους τέσσερις μαθητές Δημοτικού σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στο Δημοτικό Άλλης Μεριάς το οποίο φέτος υλοποίησε πρόγραμμα αγωγής υγείας για την σωστή διατροφή και την υγιεινή των δοντιών.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου κ. Ν. Μορφογιάννη τόνισε πως «το ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας πρόγραμμα για την υγιεινή ζωή και διατροφή με τίτλο «τα πρώτα βήματα για μια Υγιεινή Ζωή», ενώ συμμετέχουν δεκαπέντε σχολεία με 1200 μαθητές. Αυτό που θέλουμε, είναι τα παιδιά να μπορέσουν να μπουν σε μια νοοτροπία κριτικής γνώσης, φαντασίας δημιουργικότητας, ώστε να βάλουν τα θεμέλια για το αύριο».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς-Άλλης Μεριάς κ. Κώστας Γαιτανάς τόνισε πως «η κορύφωση της συνεργασίας του σχολείου με το ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ επιστεγάστηκε με τη χθεσινή εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για την υγιεινή διατροφή και τα δόντια το οποίο υλοποιήθηκε στο σχολείο. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στις δύο πρώτες Τάξεις του Δημοτικού, αλλά τα αποτελέσματά του διαχύθηκαν σε όλες τις υπόλοιπες Τάξεις».
Στελέχη του ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ παρουσίασαν στους γονείς τα ερευνητικά αποτελέσματα και τι πρέπει να κάνουν για την καλύτερη υγιεινή διατροφή των παιδιών τους.
Η ψυχολόγος, μέλος της ομάδας υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, κ. Παναγιώτα Παπαθωμά, τόνισε πως «θέλουμε να περάσουμε στους μαθητές διάφορα μηνύματα υγείας που σχετίζονται με την σωστή διατροφή, την άθληση, την άσκηση, τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου αλλά και την αντιμετώπιση του καπνίσματος σε μαθητές της Α’ Δ’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Η έρευνα πραγματοποιείται συνολικά σε 1200 παιδιά, ενώ για το κομμάτι της διατροφής γίνεται έρευνα σε 825 μαθητές της Α’ και Δ’ τάξης».
Η ίδια πρόσθεσε αναφορικά με τα αποτελέσματα έρευνας που έγιναν σε μαθητές του Δημοτικού Άλλης Μεριάς πως το 75% των μαθητών λαμβάνει πρωινό, όταν έρχεται στο σχολείο, από το οποίο το 70,8% λαμβάνει γάλα, το 29,2% δημητριακά, το 12,5% μέλι και μαρμελάδα, το 8,3% τσουρέκι, κέικ.
Επίσης το 95,8% των μαθητών λαμβάνει δεκατιανό, αλλά ένα 25% καταφεύγει στο junk food , το 29,2% στο ζαμπόν, το 45,8% στα γαλακτοκομικά, το 62,5% στα δημητριακά και ούτω καθεξής. Επίσης το 65% των μαθητών λαμβάνει και απογευματινό, αλλά ένα ποσοστό 13% επιλέγει το γρήγορο φαγητό.
Η κ. Παπαθωμά ανέφερε πως είναι ενθαρρυντικό πως σχεδόν όλες οι μητέρες μαγειρεύουν στο σπίτι, ώστε τα παιδιά να τρώνε σπιτικό μεσημεριανό.
Για την οδοντική υγιεινή καταγράφηκε πως το 72% των μαθητών έχουν υγιή δόντια χωρίς τερηδόνα, ενώ το 52% των παιδιών βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους.
Το πρόγραμμα για την υγιεινή διατροφή υλοποιήθηκε στις δύο πρώτες Τάξεις Δημοτικού.
Η δασκάλα της Α’ Τάξης Δημοτικού κ. Κατερίνα Σαράφη υπογράμμισε πως «από την αρχή της σχολικής χρονιάς ασχοληθήκαμε με το θέμα της υγιεινής διατροφής αναλύοντας απλά και σύνθετα πράγματα, όπως για τις ουσίες, τις βιταμίνες, ενώ μόνα τους τα παιδιά κατέταξαν τα τρόφιμα σε πιο υγιεινά και ανθυγιεινά».
Η δασκάλα της Β’ Τάξης Δημοτικού κ. Ζωή Γεροστάθη δήλωσε πως «αναλάβαμε τον τομέα της στοματικής υγιεινής και μαζί με τους μαθητές δημιουργήσαμε ένα θεατρικό έργο από το οποίο έμαθαν πολλά πράγματα για τη υγιεινή των δοντιών, όπως την τερηδόνα και άλλες ασθένειες. Μάλιστα στις Απόκριες έφτιαξαν τον πύργο της τερηδόνας με μερέντα και μπισκότα που έφαγαν και απέδειξαν στους υπόλοιπους πως θα πρέπει να φροντίζουν το στόμα τους, όταν τρώνε επικίνδυνες τροφές».
Το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων κ. Βάλια Στεργιώτη σημείωσε πως «κάθε γονέας φροντίζει να δίνει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στο παιδί του για το υγιεινό φαγητό. Και είναι πολύ καλό που αυτή η δουλειά γίνεται και μέσα από το σχολείο, καθώς το κάθε παιδί επηρεάζει θετικά το άλλο για την υγιεινή διατροφή, ενώ γίνεται πιο δεκτικό και στις συμβουλές που θα πάρει από το γονιό του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το