Κόσμος

Το FBI είχε πληροφορίες για σχεδιασμό επεισοδίων στο Καπιτώλιο, αλλά δεν αντέδρασε

Το FBI και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν αντέδρασαν παρά το πλήθος των πληροφοριών που είχαν λάβει πριν από τις 6 Ιανουαρίου και οι οποίες υποδήλωναν ότι ήταν πιθανό να γίνουν βίαια επεισόδια εκείνη την ημέρα στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Washington Post.

Στις 20 Δεκεμβρίου έφτασε στο FBI η πληροφορία ότι υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συζητούσαν στο διαδίκτυο πώς θα βάλουν κρυφά όπλα στην Ουάσινγκτον για να «υπερκεράσουν» την αστυνομία και να συλλάβουν μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της υπηρεσίας.

Η πληροφορία αυτή περιελάμβανε λεπτομέρειες που έδειχναν ότι εκείνοι που σχεδίαζαν τα βίαια επεισόδια πίστευαν ότι είχαν λάβει εντολή από τον πρόεδρο. Χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις, όπως «αξίνες» για να περιγράψουν τα όπλα και είχαν αναρτήσει την ώρα και την τοποθεσία απ’ όπου θα ξεκινούσαν οι αυτοκινητοπομπές για να συναντηθούν μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Κογκρέσου. Σε έναν ιστότοπο αναφερόταν συγκεκριμένα ως στόχος ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο Ρόμνεϊ ήταν ο ένας από τους επτά Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ψήφισε υπέρ της καταδίκης του Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο για την κατηγορία της υποκίνησης στάσης. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία.

Ένας πράκτορας του FBI που ανέλυσε την πληροφορία σημείωσε ότι η υπηρεσία αντιμετώπισης της εγκληματικότητας είχε ήδη λάβει «σημαντικό αριθμό» προειδοποιήσεων για απειλές στο Κογκρέσο και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το FBI μοιράστηκε την πληροφορία με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ουάσινγκτον, αλλά δεν ερεύνησε περαιτέρω την υπόθεση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

«Το άτομο ή η ομάδα που προσδιορίστηκε κατά την αξιολόγηση δεν δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα του FBI αυτή τη στιγμή» αναφέρει η εσωτερική αναφορά.
Η έκθεση αυτή βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 230 ανθρώπους, σε χιλιάδες σελίδες δικαστικών εγγράφων και αναφορών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, σε συνδυασμό με εκατοντάδες βίντεο, φωτογραφίες και ηχογραφημένες συνομιλίες.

Μια ειδική επιτροπή του Κογκρέσου ερευνά το τι συνέβη εκείνη την ημέρα, όταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση υπέρ του Τραμπ εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το οποίο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένας από αυτούς πέθανε την επομένη. Τέσσερις αστυνομικοί έχουν αυτοκτονήσει μέχρι σήμερα. Οι αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε περισσότερους από 600 υπόπτους για συμμετοχή στα βίαια επεισόδια.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το