Κόσμος

Το αίνιγμα της παραμονής του ΔΝΤ

lagard

Γρίφος παραμένει η παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε περίπτωση συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων για εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος της χώρας.

Και τούτο, διότι η παντελής ακαμψία του ΔΝΤ έχει προκαλέσει πονοκέφαλο (και) στους Ευρωπαίους και ας μην το «φωνάζουν». Σε κάθε πιθανή εκδοχή που δεν προβλέπεται στο καταστατικό του Ταμείου, τόσο η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και οι τεχνοκράτες του, ορθώνουν τείχος.
Το διαρκές «όχι» του ΔΝΤ σε κάθε λύση που εμπεριέχει ευελιξία έχει κουράσει και σε επίπεδο Brussels Group, αλλά και τους Ευρωπαίους πολιτικούς αξιωματούχους που διαπραγματεύονται όλες τις εκδοχές των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας. Εχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών και μάλιστα ίσως περισσότερο και από τη μεταρρύθμιση στο… Ασφαλιστικό.
Γι’ αυτό, εξετάζεται η απεμπλοκή του ΔΝΤ για το διάστημα της παράτασης, που πιθανότατα να αντιστοιχεί σε εξάμηνο. Εκτιμάται ότι με την απεμπλοκή θα «τρέξουν» οι διαδικασίες πιο γρήγορα, θα επιτευχθεί η συμφωνία και η παρακολούθηση του προγράμματος θα γίνεται πιο ομαλά. Από την ελληνική πλευρά, εκτιμάται ότι θα δοθεί η ευελιξία που ζητά η κυβέρνηση για την πολιτική της στα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει για να φέρει εις πέρας το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο.
Παρά το γεγονός ότι στην πρόταση Γιούνκερ -που προέβλεπε την απομάκρυνση του ΔΝΤ- Γερμανοί και Γάλλοι είπαν ένα ηχηρό «όχι», νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το σενάριο έχει έρθει πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Τα γερμανικά σενάρια
Σε αυτό το κλίμα ήταν και το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» που δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη, αν και στη συνέχεια διαψεύστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση. Η «Die Zeit» δημοσίευσε μία νέα πρόταση των δανειστών που προβλέπει παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος του χρόνου, στην οποία δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ, με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει προγράμματα χωρών για τις οποίες η δική του οικονομική ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν βιώσιμο χρέος. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αποχώρηση του ΔΝΤ πιθανώς να προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία, η οποία επιθυμεί την παρουσία του Ταμείου.
Τονίζεται ακόμα ότι μετά την εκπνοή της επέκτασης θα ακολουθήσει και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους έως 50 δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μόνο εφόσον οι Ευρωπαίοι με την ελληνική κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και βρίσκονται σήμερα στο ευρωπαϊκό ταμείο EFSF θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι δόσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνεννόηση με τους δανειστές έχουν συμφωνήσει στη συγκεκριμένη πρόταση με την Ελλάδα. Το αντάλλαγμα θα είναι η επέκταση του ισχύοντος προγράμματος και η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της χώρας και των εταίρων της. Επιπλέον, η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη να αυξήσει κατά 2 δισ. ευρώ το επίπεδο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να βοηθηθεί η ελληνική κυβέρνηση με την ενίσχυση της ρευστότητας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το