Τοπικά

Το αποτύπωμα της πανδημίας στην οικονομία – Ύφεση 9%, ανεργία 18,5% «βλέπει» για το 2020 ο Χρ. Κόλλιας

Ύφεση 9% και ανεργία που θα αγγίξει το 18,5% «βλέπει» για το 2020 ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας ο οποίος εκτιμά πως, αν όλα κυλήσουν ομαλά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, το 2021 η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και με 5%.

Για το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας και του δεύτερου κύκλου της καραντίνας στην ελληνική οικονομία αναφέρεται ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Χρήστος Κόλλιας.
Ο ίδιος επισήμανε πως «η επιβολή ενός νέου απαγορευτικού θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως, ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφερόταν ότι η ύφεση θα αγγίξει το 2020 το 7,5% με δεδομένο το πρώτο μόνο lockdown, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβλεψε λόγω και του δεύτερου απαγορευτικού ύφεση 9%. Βέβαια αντίστοιχη επιδείνωση αναμένεται για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα ο μέσος όρος της ύφεσης των χωρών της Ευρωζώνης θα είναι στο 8%, ενώ στην Ισπανία θα είναι στο 12,5% και στη Γαλλία στο 9,5%. Είναι δύσκολη η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομική εξέλιξη. Και μια ύφεση 9% για το 2020 σημαίνει απώλεια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στην ανεργία τόνισε πως για το 2020 θα φτάσει στο 18,5% και το μέγεθος είναι τρομακτικά μεγάλο, ενώ τα νοικοκυριά θα δουν μια δραματική μείωση στα εισοδήματά τους. Ο πραγματικός αντίκτυπος θα είναι ισχυρός και αυτό συνιστά το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Βέβαια σε σχέση με τα χρόνια του μνημονίου, τώρα υπάρχει ένα σχετικό «μαξιλάρι» με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υφίστανται και τα θεσμικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βοηθήσουν τις οικονομίες.

Για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία ο κ. Κόλλιας ανέφερε πως για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5% για την ελληνική οικονομία και βέβαια εφόσον όλα πάνε καλά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την έλευση του εμβολίου. Αυτή η ανάπτυξη θα έρθει με την απελευθέρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τη σταδιακή ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης. Παράλληλα θα υπάρξουν και οι θετικές επιδράσεις των πόρων των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, χρήματα που ακόμη δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα και αναμένονται από το 2021. Επίσης θα υπάρξουν και οι πόροι από το νέο ΕΣΠΑ. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ υπολογίζονται συνολικά στα 60-70 εκατομμύρια ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το