Τοπικά

Το Αλτσχάιμερ χτυπά ασθενείς κάτω των 55 ετών

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ο Περίπατος Μνήμης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ & Συγγενών Διαταραχών Βόλου. Μια ημέρα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινής γνώμης, αλλά και αφύπνισης της Πολιτείας, ώστε να αφουγκραστεί τα προβλήματα τόσο των ασθενών, όσο και των φροντιστών τους.

Η κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ (ΜΑΝΑ) Βόλου κ. Μάγδα Σουσουρή τόνισε πως ο Περίπατος Μνήμης αποτελεί πλέον θεσμό, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ.
«Δεν είναι μια ημέρα γιορτής, αλλά μια ημέρα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινής γνώμης, αλλά και ημέρα αφύπνισης της Πολιτείας να αφουγκραστεί τα προβλήματα τόσο των ασθενών, όσο και των φροντιστών τους. Μία ημέρα υποστήριξης όλων των ανθρώπων είτε είναι επαγγελματίες υγείας είτε όχι, για να αντλούν δύναμη και να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στους ανθρώπους αυτούς και τους φροντιστές τους» επισήμανε η ίδια.
Η κ. Μάγδα Σουσουρή αναφέρθηκε και στον συμβολισμό του περιπάτου μνήμης, που είναι ένας παραλληλισμός της ίδιας της νόσου, η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος.
Στη ΜΑΝΑ έχει καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας ακριβής αριθμός ωφελούμενων, με 30 άτομα να παρακολουθούν το ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοποίησης στο Κέντρο Ημέρας και 15 άτομα για το Οικοτροφείο.
Όπως τόνισε η κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη στη ΜΑΝΑ Βόλου, τα αποτελέσματα από το Ιατρείο Μνήμης είναι ανησυχητικά, μιας και από το 2020 έως και τον φετινό Αύγουστο έχουν αυξηθεί οι παραπομπές σε νευρολόγο για περαιτέρω διερεύνηση των ασθενών και υπάρχουν πλέον και άτομα κάτω των 55 ετών.


Η ΜΑΝΑ Βόλου λειτουργεί 17 χρόνια, κατά τα οποία έχουν γίνει 728 καταγραφές. «728 άτομα έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα και τις δράσεις μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγεγραμμένων είναι γυναίκες κι αυτό επειδή σε αριθμό είναι περισσότερες» σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας: «Το άσχημο είναι πως τα 2 τελευταία έτη με τον κορωνοϊό και τα μέτρα τόσο τα άτομα που ήδη νοσούσαν, όσο και οι ηλικιωμένοι που δεν είχαν εμφανίσει προβλήματα της νόσου ή είχαν ήπια νοητική διαταραχή δυστυχώς εμφάνισαν επιδείνωση, λόγω της κοινωνικής απομόνωσης και της μειωμένης κοινωνικής επαφής με το συγγενικό, φιλικό και γειτονικό περιβάλλον».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος στη ΜΑΝΑ Βόλου κ. Νικόλαος Βενέτης δήλωσε: «Θα σταθώ στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και θα πρέπει να αποβάλουν από το μυαλό τους το ταμπού ότι έχουν Αλτσχάιμερ και να ξεκινήσουν να κάνουν διαγνωστικά τεστ, τα οποία παρέχονται δωρεάν».
Ο ίδιος επισήμανε πως «ποντάρουμε στην ευαισθητοποίηση του κράτους, το οποίο πολλά χρόνια παρακαλούμε να μας βοηθήσει σε κάποια επέκταση, διότι έχουμε τον χώρο και ζητάμε την έγκριση ώστε να βοηθήσουμε παραπάνω κόσμο».
Να σημειωθεί πως οι δράσεις συνεχίζονται με βιωματικό σεμινάριο το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 18.30 στο OpenOfficeVolos (Κ. Καρτάλη 62-68 με Ερμού, 2ος όροφος), με αφήγηση παραμυθιού και βραβεύσεις τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 18.00 (Τοπάλη 7-Ιάσονος) και με θεατρική παράσταση την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 20.00 (με το έργο «Ένα έξυπνο μούτρο» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Αικατερίνης «Διαδρομή» στο κινηματοθέατρο Αχίλλειο).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το