Τοπικά

Το Airbnb “χτυπά” τα παραδοσιακά και μικρά καταλύματα στη Μαγνησία

Μείωση στα ποσοστά πληρότητας καταγράφηκε την προηγούμενη περίοδο στον Δήμο Βόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου.
Η μείωση ήταν απόλυτα εστιασμένη στα παραδοσιακά καταλύματα και παρατηρήθηκε την θερινή περίοδο κατά τόπους. Συνδυάστηκε δε με τη σημαντική μείωση των Ελλήνων επισκεπτών, ενώ την ίδια ώρα καταγράφηκε μεγάλη άνοδος των επισκεπτών από το Ισραήλ. Οι αφίξεις επισκεπτών από Βαλκανικές χώρες συνολικά παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, με αλλαγές στις επιμέρους χώρες-αγορές. Επίσης, καταγράφηκε άνοδος των επισκεπτών από Γαλλία και μεγάλη πτώση των Γερμανών τουριστών.
Η μείωση στα ποσοστά πληρότητας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην μίσθωση καταλυμάτων μέσω Airbnb, με τα στελέχη του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου να θεωρούν ότι η θηριώδης αύξηση της προσφοράς τους θα καταστρέψει τελικά την ίδια την αγορά.

Το σύστημα Airbnb αναδείχθηκε κυρίως ανταγωνιστής των παραδοσιακών και μικρών καταλυμάτων. Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε τον Αύγουστο του 2018 οι διαθέσιμες κλίνες προς ενοικίαση μέσω Aibnb ήταν 5.126, φτάνοντας τις κλίνες που διέθεταν προς ενοικίαση τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (6.958), ενώ τα ξενοδοχεία σε Βόλο και Πήλιο είχαν δυναμικότητα 9.272 κλίνες.
Ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών εκτιμάται ότι μειώθηκε κυρίως λόγω οικονομικής αδυναμίας, αλλά και λόγω επιλογής ταξιδιών στο εξωτερικό.
Στόχος του προγράμματος τουριστικής προβολής για την επόμενη περίοδο είναι να διατηρηθεί η προσπάθεια για τον εμπλουτισμό του μίγματος που παλιότερα αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες, επικοινωνώντας την περιοχή συνεχώς με νέες αγορές, να ανταποκρίνεται στις παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τάσεις της διεθνούς τουριστικής ζήτησης, να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς προσέλκυσης των μεμονωμένων τουριστών και των γραφείων τουρισμού με εμπλουτισμό της υπηρεσίας.
Η στόχευση θα εστιαστεί σε δράσεις κοινού (εκθέσεις κοινού/προβολή σε κοινό κλπ), επικοινωνία με τουριστικά γραφεία και σπεσιαλίστες, ενώ προβλέπεται επίσης θεματική προβολή του προορισμού ως προορισμός πεζοπορίας και συμπληρωματικά ορεινών δραστηριοτήτων με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

“H ανάλυση αποτυπώνει αυτό που συνέβη το φετινό καλοκαίρι” επισήμανε το μέλος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Θέκλα Καμμένου  στη σημερινή συνάντηση για την παρουσίαση της Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου για το 2019 ενώ πρόσθεσε πως το Επιμελητήριο είχε δει την κατάσταση από τον Μάρτιο. Πρόσθεσε πως η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν επηρέασαν την περιοχή του Δήμου Βόλου, καθώς δεν διαθέτει ξενοδοχεία 5 αστέρων, και ανέφερε ότι εταιρείες του εξωτερικού δεν μπαίνουν καν στον κόπο να συμμετέχουν σε ραντεβού για την τουρισμό της περιοχής. “Η περιοχή μας πρέπει να αλλάξει προφίλ”  δήλωσε η κ. Καμμένου και πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι μια αγορά που πρέπει να στοχεύσει η περιοχή, ενώ δήλωσε πως το 2019 είναι χαμένο όσον αφορά τον εναλλακτικό τουρισμό.

Ο αντιπρόεδρος  της Ένωσης ξενοδόχων Βασίλης Καραουλάνης ανέφερε πως  οι Έλληνες δεν μας τίμησαν σαν νομό. “Ένα κράτος που μπορούμε να στοχεύσουμε είναι η Δανία. Αν ανοιχτούμε σε καινούργιες αγορές, όλο και κάτι θα κερδίσουμε” είπε ο ίδιος, ενώ ζήτησε εκδηλώσεις και το καλοκαίρι από τον Δήμο για να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος

Ο Σπύρου Θανάσης, εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων Μαγνησίας και Σποράδων σημείωσε πως το πρόβλημα με το airbnb είναι πως η λειτουργία του χωρίς ποιοτικές παραμέτρους, θα φέρει κακές κριτικές και δυσφήμιση όλης της περιοχής. “Πρέπει να μπει ένας κανονιστικός φραγμός ” δήλωσε και επισήμανε  ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να συνεχίσουν με τον τουρισμό από τα Βαλκάνια και το Ισραήλ, αλλά και να επιχειρήσουν ένα  άνοιγμα σε Ευρώπη, τονίζοντας πως πρέπει να είναι καλή η σχέση ποιότητας-τιμής.

Από τον Δήμο Βόλου, η Γ.Μποντού ανέφερε πως στην Αγχίαλο καταγράφηκε αύξηση του τουρισμού τρίτης ηλικίας και του θρησκευτικού τουρισμού.  Επίσης αυξήθηκαν οι Πολωνοί και Ρουμάνοι τουρίστες, ενώ πρόσθεσε πως το πρόβλημα της περιοχής είναι η έλλειψη πεντάστερου ξενοδοχείου με πολλές κλίνες.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου αναφέρθηκε στην  ανοδική πορεία στην κρουαζιέρα στο λιμάνι της πόλης. “Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει έτσι και τα επόμενα χρόνια. Αλλά η ανάπτυξη της κρουαζιέρας πρέπει να γίνει με συνεργασία Δήμου Βόλου, ΟΛΒ και Επιμελητηρίου” είπε.

Ο προϊστάμενος  του υπουργείου τουρισμού Δημήτρης Τριανταφύλλου δήλωσε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι ενέργειες της υπηρεσίας τουρισμού του Δήμου Βόλου.  Τόνισε όμως ότι δεν πρέπει να επαναπαύονται οι τοπικοί φορείς μόνο στη φυσική ομορφιά του τόπου. “Μιλάμε για γαλάζιες σημαίες αλλά δεν επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα των ακτών αυτών” δήλωσε, ενώ ο υφιστάμενός του πρότεινε ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού και αλλαγή νοοτροπίας, ειδικά σε  παραδοσιακούς οικισμούς στο Πήλιο, δηλώνοντας πως ανοίγουν όταν οι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι θα έχει κόσμο.
“Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019 βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους του Δήμου Βόλου” δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τ. Μπατζιάκας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το