Ελλάδα

Την Τρίτη αρχίζει ο Κοτζιάς τις επαφές για το Σκοπιανό

Την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της πΓΔΜ, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Οσμάνι με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση που αυτός θα έχει με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Όπως είναι προφανές, κεντρικό σημείο στις συζητήσεις αναμένεται να αποτελέσει το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ, καθώς οι παρασκηνιακές διεργασίες για την εξεύρεση λύσης εντείνονται.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Μία ημέρα νωρίτερα ενδέχεται να επισκεφτεί τα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, για επαφές με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Το μεσημέρι συνεδρίασε για το Σκοπιανό και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποτυπώθηκε η θέση του κόμματος για σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων. Επίσης, συζητήθηκε η προετοιμασία των εργασιών της ΚΕ του κόμματος η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πολιτικό Συμβούλιο εκφράστηκε η στήριξη στις ενέργειες της κυβέρνησης και επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος, το οποίο κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις. Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και η εμπέδωση της σταθερότητας , της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν κυρίαρχους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιληφθεί τη σημασία αυτών των στόχων ενώ όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «η ΝΔ εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση «σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ εν αναμονή της σύγκλησης της ΚΕ, πιθανότατα στις 19-20 Ιανουαρίου, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το