Τοπικά

Την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας στη Λάρισα εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Με την πεποίθηση πως «το 2018 θα είναι η χρονιά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης τα εγκαίνια της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας στη Λάρισα, στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) αποτελούν το νέο φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια φροντίδα και ουσιαστικά θα είναι μικρά «πολυιατρεία» με πληθυσμό ευθύνης 10 με 12 χιλιάδες άτομα, ενώ θα στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες έως 12 ατόμων (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί).

Οι μονάδες αυτές θα αποτελούν το νέο «κύτταρο» του ΕΣΥ, τις περιφερειακές δομές των Κέντρων Υγείας. Θα έχουν την ευθύνη για την διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή, ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής, και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.

Οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.

Σε δηλώσεις του πριν τα εγκαίνια, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ένα «μεγάλο στοίχημα» και για την κάλυψη «ενός πολύ σημαντικού κενού που είχε το δημόσιο σύστημα υγείας στην ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα».

Συμπλήρωσε δε, πως «αυτό ήταν το μεγάλο κενό στο ΕΣΥ από ιδρύσεώς του. Δεν προσθέτουμε δηλαδή νέες δομές και επιπλέον προσωπικό στο σύστημα υγείας – κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό – είμαστε σε μία φάση που όχι απλώς σταθεροποιούμε τη λειτουργία του συστήματος, αλλά το αναπτύσσουμε κιόλας.

Δεν προσθέτουμε απλά δομές, αλλά προσθέτουμε μία νέα φιλοσοφία και αντίληψη που δε δίνει βάρος μόνο στη θεραπεία, την περίθαλψη και στη φροντίδα των χρονίως πασχόντων, αλλά δίνει έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας, στην αγωγή υγείας του πληθυσμού, στην βελτίωση συνολικά των δεικτών υγείας των πολιτών της χώρας μας».

Πηγή: onlarissa.gr

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το