Τοπικά

Τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο 30ό Δημοτικό Βόλου

 

Η ελληνική γλώσσα αποτελεί μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως και η αρχαιότερη γραπτή γλώσσα με πλούσια λογοτεχνική παράδοση στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Μια γλώσσα που είχε και εξακολουθεί να έχει ποικίλες άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σχεδόν σ’ όλες τις γλώσσες της Ευρώπης και, μέσω αυτών, σε πολλές γλώσσες του πλανήτη.
Τα ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως μειονοτική γλώσσα στην Αλβανία, την Αρμενία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και την Τουρκία.
«Γεμάτοι υπερηφάνεια για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό που την γέννησε έχουμε στο μυαλό μας, όλοι στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες, ότι «χωρίς τη γλώσσα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει στους ανθρώπους και να τους καταλάβει, δεν μπορεί να μοιραστεί τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες τους, να συλλάβει την ιστορία τους, να εκτιμήσει την ποίησή τους ή να απολαύσει τα τραγούδια τους».
Σ’ αυτή τη ρήση του Νέλσον Μαντέλα θα προσθέσουμε και έναν στίχο του Ελύτη, «τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική» δείχνοντας τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας» τόνισε ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου κ. Πασχάλης Δήμου.
Με την ευκαιρία της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, φορείς, οργανισμοί και προσωπικότητες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο όλο προέβαλαν με δράσεις τους τη σημασία της για τον πολιτισμό και την εξέλιξη.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι εκπαιδευτικές δράσεις του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Παρουσιάστηκε το μήνυμα του γνωστού συγγραφέα και παιδαγωγού Βαγγέλη Ηλιόπουλου, ως πρεσβευτής Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο οποίος είχε δηλώσει «η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού. Μια ψυχή όλο φως, που διαχέεται σε όλη τη Γη, διαθλάται σε πολλές άλλες γλώσσες, αντανακλά την ιστορία της ανθρωπότητας. Κι όπως χωρίς φως δεν υπάρχει ζωή, έτσι και χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει πολιτισμός. Σε αυτή τραγούδησε ο Όμηρος, σε αυτή δίδαξαν οι αρχαίοι τραγικοί, σε αυτή έγραψαν οι σύγχρονοι ποιητές. Σε αυτή τη γλώσσα ο άνθρωπος προσπάθησε να φτιάξει ένα σύστημα δικαίου, να συνυπάρχουμε όλοι οι άνθρωποι μαζί, κι έτσι γεννήθηκε η Δημοκρατία. Σε αυτή ο άνθρωπος ανέπτυξε τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τέχνη. Ακόμη και σήμερα όταν μια γλώσσα μιλάει για φιλοσοφία, επιστήμη και τέχνη δανείζεται λέξεις από την ελληνική γλώσσα. Αν για κάποιον λόγο οι ελληνικές λέξεις μια μέρα αποφάσιζαν να φύγουν, δεν θα ήταν μόνο οι Έλληνες που δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν και να συνομιλήσουν. Σε όλες τις γλώσσες, ιδίως σε τομείς όπως η φιλοσοφία και οι επιστήμες, θα έπεφτε σκοτάδι. Γιατί η ελληνική γλώσσα είναι φως, το φως του πολιτισμού. Ένα φως όλο ψυχή».


Σύμφωνα με τον κ. Πασχάλη Δήμου, τα παραπάνω ήταν η αφόρμηση ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες του σχολείου να εργαστούν και να έρθουν σε επαφή με δράσεις και άλλων φορέων σχετικά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
«Ειδικά τώρα, όπου η τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν εισβάλλει στη ζωή μας με τρόπο καθοριστικό, η «Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας» αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να αναλογιστούμε το βαρύ φορτίο που κουβαλάμε στις πλάτες μας, συνειδητοποιώντας τον γλωσσικό θησαυρό που καλούμαστε να διαχειριστούμε στην καθημερινότητά μας. Ας αναλογιστούμε την αξία της γλώσσας μας κι ας σεβαστούμε τη διαχρονική της διάσταση μιλώντας και γράφοντας με ποιότητα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα» επισήμανε, για να προσθέσει: «Από τη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Βουλής οι μαθητές/τριες έπαιξαν με τις ψηφιακές δραστηριότητες της πολυμεσικής έκθεσης «Γλωσσόpolis: Περιηγήσεις στη Νέα Ελληνική». Γλώσσα των νέων, αργκοτικές ποικιλίες, διάλεκτοι και ιδιώματα, λόγια στοιχεία, γλωσσικά δάνεια και αντιδάνεια και άλλες όψεις της νεοελληνικής γλωσσικής ποικιλότητας είναι στη διάθεσή σας, σε μια περιήγηση παιγνιώδους μάθησης.
Παρακολουθήσαμε διαδικτυακά τις δράσεις του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, το οποίο γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής – Μέσης Ανατολής, εκπροσώπους από τα Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια του Καΐρου και μαθητές από την Αμπέτειο Σχολή».
Στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας οι μελετητές στις εισηγήσεις τους εξέτασαν τα ιστορικά στοιχεία της παρουσίας της Ελληνικής Γλώσσας στην Αίγυπτο, με αναφορά στις ελληνικές εκδόσεις της Αιγύπτου διαχρονικά και την αιγυπτιώτικη λογοτεχνία, τη διδασκαλία των Ελληνικών ως ξένης γλώσσας στην Αίγυπτο, αλλά και τα ίχνη της Αραβικής γλώσσας στα Ελληνικά και της Ελληνικής στα Αραβικά.
«Γνωρίσαμε το διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων, που ετοίμασε η ομάδα διαχείρισης της εκπαιδευτικής πύλης greeklanguage.ca σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, ένα παιχνίδι που μπορούν τα παιδιά να παίξουν στο σπίτι με την οικογένειά τους ή οι εκπαιδευτικοί, με τους μαθητές/τριες τους σε ομάδες μέσα στην τάξη!» σημείωσε ο διευθυντής του σχολείου, συμπληρώνοντας: «Οι μαθητές/τριές μας είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν εκπαιδευτικό υλικό με έμφαση στη σχέση της Ελληνικής με άλλες γλώσσες (Γαλλική, Ιταλική, Ισπανική, Αγγλική, Γερμανική, Σουηδική και Ρωσική) μέσα από λεξιλογικά παιγνίδια».
Το συγκεκριμένο υλικό έχει αναπτυχθεί από την κ. Βασιλική Κιμισκίδου, φιλόλογο και μέλος της Ερευνητικής Ομάδας «Plurarités» του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης αξιοποιήθηκε το υλικό του συντοπίτη Νίκου Αλεξίου, καθηγητή Κοινωνιολογίας και ιδρυτή – διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Project στο Queens College, που για πάρα πολλά χρόνια είναι ένα σημείο αναφοράς της ελληνικής μεταναστευτικής πορείας προς την άλλη πλευρά του ωκεανού.
«Οι μαθητές/τριές μας «είδαν» το έργο της Βιβλιοθήκης Απόδημου Ελληνισμού. Το Ηellenic American Project (ΗΑΡ), που στεγάζεται σε ειδικό χώρο στη Βιβλιοθήκη Rosenthal του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και έχει ως σκοπό την προστασία και αξιοποίηση της ελληνοαμερικανικής ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη, ο κ. Αλεξίου μάς έστειλε την εισήγησή του με θέμα «Διασπορά και Γλώσσα» για την Ελληνική Διασπορά στις ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας και το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης Γιορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων» κατέληξε ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου κ. Πασχάλης Δήμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το