Ελλάδα

Τhe Times: Σταύρος Θεοδωράκης, ο καταλύτης των εκλογών

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Ως «καταλύτη» (kingmaker) της επομένης των εκλογών χαρακτηρίζει η εφημερίδα «The Times» τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, θεωρώντας ότι η παρουσία του στη νέα Βουλή θα έχει ρυθμιστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού, στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, μιλάει για την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει μία νέα οικονομική συμφωνία με την Ελλάδα για να ανακουφίσει τους πολίτες της. «Η Ευρώπη πρέπει να ανακουφίσει τον πόνο μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα.

Ο Στ. Θεοδωράκης τονίζει επίσης την ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα αλλά και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ σημειώνει πως οι τρέχουσες συμφωνίες θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα εθνικό πλάνο δράσης που θα περιλαμβάνει επιπλέον παροχές, ευκαιρίες απασχόλησης και αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του, η εφημερίδα αναφέρει πως ο, κρητικός στην καταγωγή, επικεφαλής του Ποταμιού παράτησε το πανεπιστήμιο για τη δημοσιογραφία, ενώ έγινε γνωστός για τα ρεπορτάζ του που αναδείκνυαν θέματα ταμπού, όπως η ομοφυλοφιλία, η πορνεία και ο αλκοολισμός. «Οι υποστηρικτές του προέρχονται από τη μεσαία τάξη, ωστόσο ο ίδιος επιχειρεί άνοιγμα προς τους εργάτες και τον πληθυσμό των Ρομά», αναφέρεται στο δημοσίευμα των Times.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η άποψή του θα είναι κρίσιμη για τις εκλογές, με τους Έλληνες να είναι κουρασμένοι από τη λιτότητα και να αναζητούν μια πιθανή σύγκρουση με την ΕΕ, ωστόσο ακόμα διατηρούν επιφυλάξεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέντευξή του, ο Στ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι δεν επιδιώκει «να κάτσει σε μια κυβερνητική θέση», «ούτε κάποιος από τους υποψήφιους του κόμματός μου το επιθυμεί. Θέλω μόνο να σπάσει ο ασφυκτικός κλοιός των κομμάτων στην Ελλάδα και η αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους επί δεκαετίες» τονίζει, ενώ τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου δράσης που θα αναστρέψει τη λιτότητα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα διασφαλίσει τον κατώτατο μισθό και να οδηγήσει σε μια νέα διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές.

Παράλληλα, ωστόσο, σημειώνει πως η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους και το ΔΝΤ και να παραμείνει δεμένη με την Ευρωζώνη.

«Αυτός είναι και ένας όρος που θα καθορίσει τη συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού», αναφέρει. Οι πιστωτές επιμένουν πως οποιαδήποτε διαγραφή χρέους είναι απαράδεκτη, αυξάνοντας την πιθανότητα η Ελλάδα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 30% των Ελλήνων στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή το 75% τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, σημειώνει το άρθρο.

Οι Times αναφέρονται επίσης στο ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει δημοσίως αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με τον κ. Θεοδωράκη, σχολιάζουν, ανώτερα στελέχη του κόμματος, ιδιωτικά, αναγνωρίζουν πως οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία με το Ποτάμι θα ήταν καλύτερη από το να είναι το ΠΑΣΟΚ που κατηγορείται για τη λιτότητα, την ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το