Τοπικά

Tηλεδιασκέψεις των αγροτικών συλλόγων στη Μαγνησία για την ανάδειξη των προβλημάτων τους

Ο αγροτικός σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης μαζί με τους υπόλοιπους αγροτικούς συλλόγους του νομού και την ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν δύο τηλεδιασκέψεις για την ανάδειξη των προβλημάτων τους.
Η πρώτη τηλεδιάσκεψη θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου, στις 8:00μ.μ., με ομιλητή τον πρόεδρο της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας  Θοδωρή Γεωργαδάκη και η δεύτερη στις 9 Ιανουαρίου για τους νέους αγρότες. Παράλληλα ο αγροτικός σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης θα συμμετέχει στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Βόλο στις 18 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

“Η φονική πανδημία ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη του δημοσίου συστήματος υγείας που εξυπηρέτησε τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Όλοι γνωρίζουμε τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή του κέντρου υγείας Αλμυρού ,στο οποίο υπάρχει μόλις ένα ασθενοφόρο με έναν οδηγό για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής μας.

Ακόμα και σήμερα μέσα στην πανδημία κριτήριο για τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία των μεγάλων κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων.

Είναι επιτακτική ανάγκη, ζήτημα ζωής και θανάτου για τον λαό μας, να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας χωρίς καμία αποζημίωση ,να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Διεκδικούμε αποκλειστικά δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας για όλους σχεδιασμένο έτσι που να μπορεί να ανταπεξέλθει σε έκτακτες συνθήκες όπως η σημερινή.

Τα ήδη οξυμένα προβλήματα μας επιδεινώθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το προηγούμενο διάστημα την περιοχή μας.
Επίσης σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουμε με την τηλεκπαίδευση των παιδιών μας.
Απαιτούμε να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας που πρόβαλε το προηγούμενο διάστημα το μαθητικό – λαϊκό κίνημα.
Μεγάλο ζήτημα είναι η κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία στην περιοχή μας. Την ευθύνη για την απαξίωση της υπαίθρου φέρουν ακέραια οι κυβερνήσεις διαχρονικά, οι περιφερειακές διοικήσεις και οι δήμοι.

Λεφτά υπάρχουν αλλά για ποιον;

Στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται για την στήριξη των επιχειρήσεων, των τραπεζών και άλλων από τις επιπτώσεις της πανδημίας 24 δις ευρώ το 2020 και άλλα 7 δις ευρώ για το 2021 όταν την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες , κτηνοτρόφους, αλιείς προβλέπονται μόλις 350 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή περίπου το 1% του συνολικού πακέτου . Αυτό τα λέει όλα ποιους στηρίζει και ποιους δεν στηρίζει η κυβέρνηση.

Λόγω της πανδημίας οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση .
Με τη στήριξη της κυβέρνησης έμποροι ,μεταποιητικές βιομηχανίες, μεσάζοντες ,κάθε είδους στήνουν χορό κερδοφορίας στις πλάτες όλων μας.
Την ίδια στιγμή ανεβαίνει το κόστος παραγωγής και το κόστος διαβίωσης.

Στον προϋπολογισμό του 2021, προβλέπονται πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές , βιομήχανους, κλινικάρχες και ξενοδόχους και δεν προβλέπεται-για μια χρόνια ακόμα -ούτε ένα ευρώ επιστροφή για τους αγρότες – κτηνοτρόφους παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για να μαζέψει ψήφους . Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο κινήσεις επιβαρύνεται με πράσινο τέλος για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της πράσινης ενέργειας .

Διεκδικούμε:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.
Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων, σε όλους όσους πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών.
Για τους συναδέλφους πλημμυροπαθείς να εξοφληθεί άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% του χαμένου εισοδήματος και για όλες τις ζημιές από τον “ΙΑΝΟ”.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Διεκδικούμε μείωση του κόστους παραγωγής .
Με αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown.
Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών.

Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.
Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών.
Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία.
Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

Αύξηση των αγροτικών συντάξεων να δοθούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
Μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών ,νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Εξοπλισμός των κέντρων υγείας και του νοσοκομείου με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
Επισκευή και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας και όχι μπαλώματα.
Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να περνάμε μέσα από τα ρέματα για να πάμε στα χωράφια και στα ζώα μας,όπως στον ποταμό Ξεριά διακινδυνεύοντας την ζωή μας όταν βρέχει.
Να γίνουν αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η αδιέξοδη αντιλαϊκή πολιτική που συνθλίβει τις ζωές μας ,τα δικαιώματά μας.
Δεν δεχόμαστε να ζούμε με συντάξεις πείνας. Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας να είναι σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Να συσπειρωθούν στον αγροτικό σύλλογο.

Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και σε αυτούς που ήταν και θέλουν να ξαναγίνουν ότι αν νομίζουν με τα αγροτοδικεία και τα πρόστιμα θα μας τρομοκρατήσουν είναι βαθιά γελασμένοι! Συνάδελφοι ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες μας .
Τίποτα δεν μας χαρίστηκε!”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το