Οικονομία

Τι προβλέπει το deal σωτηρίας Μαρινόπουλου – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις διέρρευσε χθες η απόφαση 145 σελίδων του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο ενέκρινε τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος.

Μεταξύ άλλων ισχύουν το «κούρεμα του 50% για τους προμηθευτές (μαζί με ΟΤΑ και ΔΕΚΩ) και η εξόφληση του υπόλοιπου 50% των απαιτήσεων εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Για την εξόφλησή τους θα χρησιμοποιηθεί το νέο ομολογιακό δάνειο, ύψους 352 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες (177 εκατ. ευρώ θα βάλει η Alpha, 47 εκατ. ευρώ η Eurobank, 81 εκατ. ευρώ η Εθνική και 47 εκατ. ευρώ η Πειραιώς) και τα 125 εκατ. ευρώ που θα βάλει η Σκλαβενίτης. Τα 75 εκατ. θα τα καταβάλει στη νέα εταιρεία, με τη μορφή μετοχικού κεφαλαίου λίγο πριν από την εκταμίευση της νέας χρηματοδότησης και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Υποχρεώσεις τραπεζών
Η νέα εταιρεία (Ελληνικές Υπεραγορές) θα εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει έναντι τραπεζών έντοκα σε βάθος 20ετίας (με επιτόκιο Euribor +1%), ενώ θα δοθεί πενταετής περίοδος χάριτος, η οποία ξεκινά από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Μετά την περίοδο χάριτος, θα γίνει αποπληρωμή της οφειλής με καταβολή 15 ετήσιων, άνισων, έντοκων δόσεων. Αναφορικά με τις υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς διαγράφονται τόκοι, πρόστιμα, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις, ενώ η εξόφλησή τους θα πραγματοποιηθεί σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Τέλος, μεταφέρονται στη νέα εταιρεία (Ελληνικές Υπεραγορές) όλοι οι εργαζόμενοι των εταιρειών Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M και Πειραϊκόν.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση, τραπεζικά στελέχη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι δεν δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε τριτανακοπές, ωστόσο νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι αυτό δεν πρόκειται να ματαιώσει το deal και ήδη εξετάζονται τρόποι προκειμένου να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο, καθώς επίσης και το πρόβλημα που σχετίζεται με το σκέλος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το