Τοπικά

Τι προτείνουν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου για το προσφυγικό – Οι δομές φιλοξενίας, οι δράσεις

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού καταθέτουν στο δημοτικό συμβούλιο οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, που έχουν αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ:

-Κανένας φορέας , κανένας Δήμος ,καμιά κυβέρνηση καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα από μόνος του-

-Είναι προφανές ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πρόσφυγες δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά ούτε και μειώνουν την υποχρέωση της πολιτείας και του Δήμου προς το δοκιμαζόμενο Βολιώτικο Λαό εξαιτίας της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης.

-Χρειάζεται συντονισμός δράσεων , οργανώσεων , φορέων και εθελοντών

-Οι συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης, μικρής ή μεγαλύτερης παραμονής για τους πρόσφυγες είναι προαπαιτούμενο αφενός για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη ζωή των προσφύγων , αφετέρου για την ομαλή, ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των περιοχών υποδοχής και φιλοξενίας. Η δημιουργία γκέτο είναι έξω από τη λογική μας και φυσικά έξω από τη λογική των παγκόσμιων οργανισμών και του ΟΗΕ. Πέραν όλων των άλλων πρέπει να είναι ,κατά την άποψή μας, στρατηγική επιλογή η αποφυγή των μεγάλων χώρων συγκέντρωσης και διαμονής προσφύγων με όσο το δυνατόν ορθολογικότερη κατανομή-

Ο Ελληνικός Λαός και ιδιαίτερα ο Βολιώτικος Λαός που έχει ζήσει προσφυγιά είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία αλληλέγγυος και εξαιρετικά ευαίσθητος με τον ανθρώπινο πόνο. Η αναλογική του συμμετοχή στην πανεθνική προσπάθεια πρέπει να είναι δεδομένη

-Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Βόλου καθυστέρησε ν΄ αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ερχότανε , στρουθοκαμηλίζοντας και προσπάθησε να μην αναλάβει καμιά ευθύνη. Δεν άνοιξε ως όφειλε κανένα διάλογο με τη κοινωνία αγνοώντας και το πρόβλημα και το Λαό και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ως επικοινωνιακό προϊόν και ευκαιρία για ένα ακόμη σώου. Αντιδιαμετρικά Δήμοι όπως τα Τρίκαλα, η Κοζάνη , η Κόνιτσα και πολλοί άλλοι έδωσαν μαθήματα και έγιναν πραγματικές πολιτιστικές πρωτεύουσες χωρίς να το διεκδικήσουν ποτέ

-Υπάρχουν κονδύλια που διατίθενται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ , τη κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανεύρεση και δημιουργία χώρων φιλοξενίας και διαμονής προσφύγων. Για τη διαχείρισή τους είναι γνωστό ότι υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως αυτό είναι πεδίο που δεν αφορά στο Δήμο αφού γίνονται πανευρωπαϊκά κινήσεις που θα οδηγήσουν στη διευθέτησή του. Θέση μας είναι ότι είναι αδιανόητο να διαχειρίζονται χρήματα οι ΜΗ.ΚΥ.Ο και να μη δίνεται προς το παρόν η δυνατότητα να περάσουν στα χέρια του κράτους και των δυο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έλεγχο και διαφάνεια.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1. Δημιουργία ενδεκαμελούς Συντονιστικής Επιτροπής με συμμετοχή: α)Δήμου Βόλου, β)Δομών του Δήμου,γ) Εκκλησίας, δ)Ιατρικού- Φαρμακευτικού Συλλόγου, ε)ΤΕΕ Μαγνησίας, στ)Δικηγορικού Συλλόγου, ζ)εκπροσώπου Εθελοντικών Οργανώσεων, η)εκπροσώπου Εμπορικού Επιμελητηρίου, θ)εκπροσώπου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ι)εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και κ)εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου Βόλου . Η λειτουργία και ο συντονισμός της θα γίνεται υπό την εποπτεία του Δήμου Βόλου.
  2. Απαραίτητη η ενεργής υποστήριξη από μεταφραστές και ψυχολόγους υπό την ευθύνη της Επιτροπής. Μη ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες έρχονται από εμπόλεμες περιοχές, υπάρχουν παιδιά και συνάνθρωποι με τραγικά βιώματα και που σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται ιδιαίτερη ψυχολογική υποστήριξη. Αυτονόητη η συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού με ιδιαίτερα σοβαρό και στοχευμένο ρόλο ( ανεύρεση συγγενών, επικοινωνία κ.λ.π).
  3. Με την ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής δημιουργία πυραμιδωτού και οριζόντιου δικτύου αλληλεγγύης ( τροφή, είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμός, Ιατροφαρμακευτική παροχή κ.λ.π.)
  4. Ορισμός υπευθύνου της Επιτροπής για την άμεση επαφή με Κυβερνητικές Αρχές και Κεντρικές Δομές Αλληλεγγύης.
  5. Καθορισμός χώρου συγκέντρωσης τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων σε συγκεκριμένο χώρο του ΟΛΒ , προσβάσιμο για τους εθελοντές και πολίτες ,που θέλουν να προσφέρουν και με ευκολία κίνησης για τη διανομή τους. Η διαχείριση των προϊόντων συλλογής γίνεται με την αποκλειστική ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής.
  6. Χώρος υποδοχής και προσωρινής ολιγοήμερης παραμονής στο Εκθεσιακό Κέντρο με καταγραφή των αφικνουμένων.
  7. Άμεση μεταφορά των ασυνόδευτων ή ορφανών παιδιών στους χώρους είτε του Ορφανοτροφείου είτε της Παιδουπόλεως με προτεραιότητα στο Ορφανοτροφείο.
  8. Γρήγορη μεταφορά οικογενειών που έχουν παιδιά σε έτοιμους προς λειτουργία χώρους. Χώροι τέτοιοι είναι η Στέγη Ανηλίκων στη Δοξοπούλου Ν.Ιωνία, το πρόσφατα ανακαινισμένο Νοσοκομείο Καλών Νερών , οι εγκαταστάσεις στη θέση του Δημοσίου ΚΤΕΟ όπου υπάρχουν έτοιμες υποδομές , και μη λειτουργούντα ξενοδοχεία όπου με τη παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες μπορούν να διατεθούν για τη συγκεκριμένη χρήση. Εννοείται ότι για τις περιοχές που είναι απομακρυσμένες η Συντονιστική Επιτροπή σε συνεργασία με τις Αστικές συγκοινωνίες καθορίζουν  και προγραμματίζουν δρομολόγια προς εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων.
  9. Στο διάστημα από τη συγκρότηση της επιτροπής και σε απόλυτα ορισμένο και σύντομο χρονικό διάστημα καθορίζονται με βάση τη δυναμική εξυπηρέτησης και τον αναμενόμενο αριθμό προσφύγων οι εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να δεχθούν κατασκευαστικές παρεμβάσεις και ν’ αποτελέσουν σημεία φιλοξενίας και διαμονής. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι, το Οικοτροφείο της Μητρόπολης (η τοποθέτηση του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου αφήνει τέτοια περιθώρια), το κτήριο του Ταχυδρόμου ιδιοκτησίας Υπουργείου Οικονομικών, κτήρια στην Α ΒΙΠΕ όπως της ΕΒΙΕΣΚ και της ΤΕΟΚΑΡ, της Β ΒΙΠΕ όπως κτήρια στις εγκαταστάσεις της BIS και κτηριακές εγκαταστάσεις  των Χυτοχαλύβων , το κτήριο της ΑΝΕΜ και πολλά άλλα. Προφανώς δεν χρειάζονται όλα αλλά πρέπει να αναφερθούν για να γίνει και η καλύτερη επιλογή από αυτά.
  10. Η εσωτερική ζωή στους χώρους φιλοξενίας ελέγχεται από την Συντονιστική Επιτροπή σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς και καθορίζεται ανάλογα με τις υπάρχουσες και διαμορφωμένες συνθήκες.
  11. Με δεδομένο το κατεπείγον της αντιμετώπισης του προβλήματος και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της πόλης μας πρέπει να παρθούν γρήγορες και σωστές αποφάσεις που θα απέχουν πολύ από επικοινωνιακά παιχνίδια.
  12. Για την υλοποίηση όλων των προηγουμένων αλλά και άλλων πιθανών βελτιώσεων και επισημάνσεων που θα θεωρηθούν απαραίτητες για τη παραγωγή του καλύτερου συνολικά αποτελέσματος , είμαστε στη διάθεση της πόλης και της Συντονιστικής Επιτροπής που προτείνουμε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το