Κόσμος

«Τι είναι αυτή η δυστοπία»; Start up από τη Γροιλανδία, στέλνει κομμάτια παγόβουνων στα πιο ακριβά μπαρ του Ντουμπάι

Αν η εικόνα των ανθρώπων που απολαμβάνουν το frozen daquiri τους στην κορυφή ενός ουρανοξύστη στο Ντουμπάι, σάς φαίνεται αρκετά extravagant, προσθέστε σε αυτήν και ότι, κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, που συχνάζουν στα cocktail bars του Ντουμπάι, δροσίζουν, πλέον, τα ποτά τους, με κομμάτια πάγου από τα προϊστορικά παγόβουνα των γροιλανδικών φιορδ.

Αυτό, τουλάχιστον, είναι το αντικείμενο της startup από τη Γροιλανδία, Arctic Ice, που συλλέγει πάγους από τα φιορδ και, στη συνέχεια, τους στέλνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου πωλούνται σε κάποια από τα ακριβότερα μπαρ του κόσμου. Το να χρησιμοποιεί κανείς πάγο προερχόμενο από παγόβουνα για τα ποτά του αποτελεί κοινή πρακτική για τη Γροιλανδία. Με την πάροδο των χρόνων δεν ήταν λίγοι οι επιχειρηματίες που επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να εξάγουν τους πάγους. Ο συνιδρυτής της Arctic Ice, Malik V Rasmussen, σημείωσε στον Guardian ότι, ο συγκεκριμένος πάγος που έχει συμπιεστεί στον μέγιστο βαθμό εδώ και χιλιετίες, δεν περιέχει καθόλου φυσαλίδες αέρα, και λιώνει με πιο αργούς ρυθμούς από τον συνηθισμένο πάγο. Επιπλέον, είναι πιο καθαρός από το παγωμένο μεταλλικό νερό που κατά κανόνα χρησιμοποιείται για τα παγάκια στο Ντουμπάι.

«Από τους φυσικούς παγετώνες της Αρκτικής»
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, «η Arctic Ice προέρχεται απευθείας από τους φυσικούς παγετώνες της Αρκτικής, που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση για περισσότερα από κατάσταση 100.000 χρόνια. Αυτά τα τμήματα των παγόβουνων δεν έχουν έρθει σε επαφή με το έδαφος και δεν έχουν μολυνθεί από ρύπους προερχόμενους από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό καθιστά τον πάγο της Αρκτικής το καθαρότερο νερό στη Γη».

«Τι είναι αυτή η δυστοπία;»

Η start up ξεκίνησε το 2022. Μόλις πρόσφατα, όμως, κατάφερε να αποστείλει τους πρώτους 20 τόνους πάγου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι ιδρυτές της αιφνιδιάστηκαν από το κύμα επικρίσεων που δέχτηκε η πρωτοβουλία τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες σχολίασαν πράγματα όπως, «αντί να πουλάτε νερό από παγόβουνα, δε θα έπρεπε να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη;», ή «Τι είναι αυτή η δυστοπία;». Άλλες αντιδράσεις αλλά και μηνύματα ιδιωτικά, προχώρησαν ακόμα περισσότερο ενώ υπήρξαν και σχόλια που, σύμφωνα με τον Rasmussen «άγγιξαν τα όρια απειλών κατά της ζωής μας».

Από πλευράς της εταιρείας τονίζεται ότι, ο πάγος, είναι φιλικός προς το περιβάλλον και έχει κοινωνική αξία. Γύρω από τη Γροιλανδία, τα φιορδ είναι συνήθως γεμάτα από παγόβουνα, τα οποία έχουν αποσπαστεί από παγετώνες που συνδέονται, με τη σειρά τους, με το στρώμα πάγου της χώρας. Η Arctic Ice διαθέτει ένα εξειδικευμένο σκάφος με έναν προσαρτημένο γερανό που συλλέγει τους πάγους του Nuup Kangerlua, του φιορδ γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας, Nuuk. Οι χειριστές του σκάφους αναζητούν έναν συγκεκριμένο τύπο πάγου που δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε με τον πυθμένα ούτε με την κορυφή του παγετώνα. Ο πάγος, στην πιο καθαρή δυνατή μορφή του, δύσκολα εντοπίζεται στο νερό καθώς είναι εντελώς διαφανής. Για τον λόγο αυτό, στον Αρκτικό Κύκλο, είναι γνωστός ως «μαύρος πάγος».

Μόλις το κατάλληλο κομμάτι βρεθεί, ο γερανός το μετακινεί από τη θέση του και το τοποθετεί σε ένα μπλε, πλαστικό κιβώτιο. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι το σκάφος να γεμίσει. Στη συνέχεια, πλέει πίσω στο Nuuk όπου, με τα κιβώτια, γεμίζουν ένα κοντέινερ ψύξης. Το εμπορευματοκιβώτιο μεταφέρει στη Δανία η ισλανδική ναυτιλιακή εταιρεία Eimskip. Από εκεί, σύμφωνα με την Arctic Ice, φορτώνεται σε άλλο πλοίο που το μεταφέρει στο Ντουμπάι. Εκεί, πωλείται από τον τοπικό διανομέα Natural Ice, που ήδη πωλεί και άλλα είδη πάγου στην πόλη.

Αρκτική – παγόβουναΑρκτική – παγόβουνα

Σύμφωνα με την Arctic Ice, κατά το πρώτο στάδιο της μεταφοράς, από τη Γροιλανδία στη Δανία, οι εκπομπές άνθρακα είναι πολύ χαμηλές καθώς, τα περισσότερα ψυγεία που φεύγουν από τη Γροιλανδία θα ήταν άδεια, με δεδομένο ότι, η χώρα, εισάγει περισσότερα κατεψυγμένα προϊόντα από όσα εξάγει. Δέσμευση της εταιρείας είναι, σε δεύτερο στάδιο, να γίνει πλήρως ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα. Μόλις η αλυσίδα εφοδιασμού δημιουργηθεί και το αποτύπωμα άνθρακα της Arctic Ice υπολογιστεί, οι πλεονάζουσες εκπομπές θα αντισταθμιστούν, είτε μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, είτε μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών που απορροφούν το στοιχείο από την ατμόσφαιρα. «Το να βοηθήσω στην πράσινη μετάβαση της Γροιλανδίας είναι, στην πραγματικότητα ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι ήρθα σε αυτό τον κόσμο», ισχυρίζεται ο Rasmussen. «Η ατζέντα της εταιρείας για αυτό υπάρχει, μπορεί ακόμα να μην την έχουμε επικοινωνήσει αρκετά καλά», προσθέτει.

Ωστόσο, πρωταρχικός στόχος του επιχειρηματία είναι να συμβάλλει στην εύρεση νέων πηγών εσόδων για τη Γροιλανδία, που, σε μεγάλο βαθμό, είναι εξαρτώμενη οικονομικά από τη Δανία. Χαρακτηριστικά, η ετήσια επιχορήγηση της Δανίας στη Γροιλανδία, αντιπροσωπεύει το 55% του προϋπολογισμού της τελευταίας. Είναι ζωτικής σημασίας η οικονομική ανάπτυξη, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, πολιτικά και οικονομικά. Όπως εξηγεί ο Rasmussen, «η κύρια ποηγή εσόδων μας, στη Γροιλανδία, είναι το ψάρεμα και ο τουρισμός». «Εδώ και καιρό, ήθελα να βρω κάτι άλλο από το οποίο θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε», καταλήγει.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το