Τοπικά

Τι απαντά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για την καρατόμηση των δέντρων στην πλατεία της Άνω Κερασιάς

Η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου υποστηρίζει ότι οι λεύκες στο κέντρο της πλατείας Άνω Κερασιάς ήταν σαθρές και γι’ αυτό προχώρησε στην κοπή τους, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες και τα γύρω σπίτια. Όσα δέντρα δεν ήταν σε τόσο κακή κατάσταση, κλαδεύτηκαν αυστηρά, με την ελπίδα να σωθούν.

Απαντώντας σε πρόσφατη διαμαρτυρία του Πολιτιστικού συλλόγου Κερασιάς για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου καλεί τα μέλη του, αντί να μοιρολατρούν και να προσπαθούν να συγκινήσουν τους αναγνώστες, να ασχοληθούν με κάτι πιο δημιουργικό και να προσφέρουν πραγματικά για τον τόπο τους.

Ολόκληρη η απάντηση:

Πέρασε ένας χρόνος και πλέον, απ΄ όταν στην Άνω Κερασιά μια από τις τρεις λεύκες στο κέντρο της πλατείας, έπεσε στη σκεπή της οικίας Λεφούση. Οι υπηρεσίες του Δήμου ενεργοποιήθηκαν άμεσα κατόπιν ενημέρωσής τους για το συμβάν και έσπευσαν να απομακρύνουν τα κλαδιά και να τα κόψουν, ως όφειλαν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
Τότε τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα της επικινδυνότητας των άλλων δύο δέντρων, καθώς και άλλων δύο δέντρων (λεύκες) στην άκρη της πλατείας δίπλα στη βρύση. Τα δέντρα κρίθηκαν από την υπηρεσία μας, μετά από επιτόπιο έλεγχο, επικίνδυνα. Επρόκειτο για δέντρα πολύ μεγάλα σε ηλικία, είχαν φυτευτεί το 1936, που ήδη όπως αναφέρθηκε είχαν αρχίζει να δείχνουν σημάδια γήρατος. Η λεύκα, ως είδος, είναι γνωστό ότι σπάζει πάρα πολύ εύκολα και γι’ αυτό θεωρείται επικίνδυνη. Εξάλλου στον κορμό εμφάνιζαν σημάδια ασθένειας. (Να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν Δήμοι ανά την Επικράτεια που ξεριζώνουν τις λεύκες, έστω και χωρίς να έχουν δείξει τέτοια δείγματα, μετά τα 20 χρόνια ζωής). Παρόλα αυτά ως πρώτη ενέργεια αποφασίστηκε να προταθεί το πολύ αυστηρό κλάδεμα των δέντρων και όχι η κοπή τους.

Στη συνέχεια κατατέθηκε στο δήμο αίτημα και για τα υπόλοιπα δέντρα αφού ήταν επικίνδυνα, και για ακόμη ένα σπίτι της κεντρικής πλατείας.
Ο δήμος ενήργησε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και συγκεκριμένα απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους φορείς, Δασαρχείο και Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη συγκατάθεσή τους, όπως και έγινε.
Η εργασία όμως δεν ήταν εύκολο να προχωρήσει γιατί δεν υπήρχε εύκολη πρόσβαση στην πλατεία για το κατάλληλο μηχάνημα και το όλο εγχείρημα ριψοκίνδυνο για τα υπάρχοντα σπίτια και το πλακόστρωτο της πλατείας, και έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να γίνει χωρίς επιπλέον ζημιές, κάτι το οποίο συνέβη περίπου ένα χρόνο μετά.
Όταν έφτασε η ώρα για να προχωρήσουμε στο κλάδεμα, συνειδητοποιήσαμε, αυτό που εν τω μεταξύ υποψιαζόμασταν, ότι οι λεύκες στο κέντρο της πλατείας ήταν σαθρές και γι’ αυτό προχωρήσαμε στην κοπή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες και τα γύρω σπίτια. Σε αντίθεση, όμως, τις λεύκες δίπλα στη βρύση, επειδή δεν ήταν τόσο κακή η κατάστασή τους τις κλαδέψαμε αυστηρά, ελπίζοντας να σωθούν.
Ο χώρος πρόκειται να καθαριστεί άμεσα από τα χαλίκια και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.

Όλοι αγαπάμε τον τόπο μας και αγωνιζόμαστε καθημερινά για το καλύτερο. Έχουμε και εμείς αναμνήσεις από τις λεύκες της πλατείας μας σύμβολο για μας, προφανώς, όμως, και αυτές όπως και πολύ δικοί μας αγαπημένοι άνθρωποι δεν είχαν άλλη ζωή . Από το να μοιρολατρούμε και να προσπαθούμε να συγκινήσουμε τους αναγνώστες ας κάνουμε κάτι πιο δημιουργικό, ας προσφέρουμε πραγματικά για τον τόπο μας .
Οι πρόγονοί μας δούλεψαν για να το στήσουν το χωριό μας βασανισμένοι, πεινασμένοι, ταλαίπωροι, κατάφεραν να μας αφήσουν μια σεβαστή παρακαταθήκη .

Είμαστε κάθε μέρα εδώ και παλεύουμε νύχτα μέρα. Δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση βομβαρδισμένο τοπίο, να είστε σίγουροι. Στη θέση των άρρωστων και επικίνδυνων δένδρων θα φυτευτούν νέα, χωρίς να είναι επικίνδυνα για τις κατοικίες και τους επισκέπτες, πράγμα που έχει ήδη συζητηθεί με το Δασαρχείο. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη .
Αιωνία η μνήμη όλων όσων αγωνίσθηκαν για την Άνω Κερασιά, όσων έτρεξαν να ξαναστήσουν το χωριό από την αρχή.

Ευγνώμονες για πάντα θα είμαστε σε αυτούς που ίδρυσαν τον πολιτιστικό σύλλογο και έκαναν άπειρες δράσεις και σε δύσκολους καιρούς , οι οποίοι με προσωπική εργασία άπειρες ώρες, δενδροφυτεύσεις και κουβαλώντας υλικά, έφτιαξαν την πλατεία και την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Ποιός θα ξεχάσει τον Παναγιώτη Μανώλη, τον Δημήτρη Παπανικολάου, τον Γκούντα τον μεγάλο δωρητή.
Είμαστε κ εμείς πατριώτες, μόνιμοι κάτοικοι της Κερασιάς, χωρίς να έχουμε αλλού χειμαδιά για τους δύσκολους χειμώνες, ξέρουμε και εμείς να διαβάζουμε, να γράφουμε αλλά και να κάνουμε και δουλειές του μόχθου. Ο πολιτισμός θέλει δουλειά και κόπο, και όχι μόνο αιτήματα και παρεμβάσεις φορέων.
Ας γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, το οφείλουμε στον τόπο μας και σας προσκαλούμε από τώρα, ΜΑΖΙ να βάλουμε τα νέα δένδρα αυτά που θα μας υποδείξουν οι αρμόδιοι και να συνεχίσουμε ανάλογες δενδροφυτεύσεις, γιατί καλά όσα μας άφησαν οι παλιότεροι, αλλά κι εμείς συνεχίζουμε.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το