Οικονομία

Τι αλλάζει σε φορολογία εισοδήματος και συντελεστές κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

newego_LARGE_t_1101_54568658

Μία νέα σειρά τροποποιήσεων της φορολογίας εισοδήματος είναι προ των πυλών σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την παραλαβή των καθηκόντων του στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ.Τσακαλώτος σημείωσε ότι οι αλλαγές θα έχουν ως στόχο την «κοινωνική δικαιοσύνη με την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και με άλλους τρόπους που πρέπει να σκεφτούμε για να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν».

Οπως αναφέρει το Mega, δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται αδύνατο να υπάρξει μείωση φόρων για καμία εισοδηματική ομάδα, οι αλλαγές που αναμένονται θα είναι στη λογική της ανακατανομής φορολογικών βαρών.

Μεταξύ των όσων θα πρέπει να αναμένονται είναι η εξίσωση φορολογικών συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος, (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια) που σήμερα φορολογούνται με 4 διαφορετικές κλίμακες.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει τελικά απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία και εξετάζει εφαρμογή ενιαίας κλίμακας, με αφορολόγητο μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Κατά την ίδια πηγή, πιθανότατα προκρίνονται αυξήσεις συντελεστών στα υψηλότερα εισοδήματα, πιθανώς από 30.000 ευρώ και άνω, με εργαλείο την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα κλίμακα και πιθανή την επανεξέταση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

Σε αυτό το σενάριο θα τερματιστούν και οι τελευταίες εξαιρέσεις – απαλλαγές, που αφορούν κυρίως στις επιχειρήσεις.

Ούτως ή άλλως… θα βρέξει υποχρεώσεις
Σε κάθε περίπτωση -και πριν φτάσουν να αντιμετωπίσουν τις πιθανές αλλαγές- οι φορολογούμενοι ετοιμάζονται ήδη για την… καταιγίδα που έρχεται άμεσα:

  • αρχές Οκτωβρίου αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2015, χωρίς καμία νέα ελάφρυνση. Ο φόρος φέτος θα πρέπει να πληρωθεί σε 5 δόσεις.
  • ως τα μέσα του επόμενου μήνα, χιλιάδες νοικοκυριά θα μάθουν οριστικά αν θα εφαρμοστεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή η κυβέρνηση θα βρει τελικά ισοδύναμα 300- 350 εκατ. ευρώ
    από 1η Οκτωβρίου:
  • αυξάνεται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο στα 20 λεπτά από 6 λεπτά το λίτρο, ενώ οι αγρότες θα πάρουν και νέα, “φουσκωμένα” εκκαθαριστικά λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου στο 55% από 27,5%
  • ξεκινά από κάποια νησιά (μένει να αποφασιστεί ποια) η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
  • μειώνεται κατά 50% το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης
  • αποστέλλονται τα νέα “φουσκωμένα” εκκαθαριστικά για επιχειρήσεις με την προκαταβολή φόρου στο 100% από 80%
  • αποστέλλονται τα νέα εκκαθαριστικά του Φόρου Πολυτελείας στα Ι.Χ. με συντελεστή 13% από 10% (άνω των 2.500 κ.ε.)

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το