Πολιτισμός

Θωμάς Κοροβίνης: Με το βλέμμα στην Πόλη και Σμύρνη

Τα χρόνια που έζησε στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπηρέτησε ως φιλόλογος, έδωσαν την ευκαιρία στον Θωμά Κοροβίνη να ανακαλύψει τη μαγεία που κουβαλάει αυτή η πόλη και όμοιά της δεν υπάρχει σε Δύση και Ανατολή, με τη μία ακτή στην Ευρώπη και την άλλη στην Ασία. Το πολυεπίπεδο και πολύπλοκο παρελθόν της Πόλης «μαγνήτισε» τον Θεσσαλονικιό συγγραφέα, ο οποίος πρωτοπάτησε το πόδι του εκεί σε ηλικία μόλις 20 ετών. Σχεδόν μισό αιώνα μετά, ο πολυβραβευμένος λογοτέχνης για μία ακόμη φορά κατέθεσε στο χαρτί την αγάπη του για την Κωνσταντινούπολη, όπως και για τη Θεσσαλονίκη, που επίσης λατρεύει.

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2021, από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη, με τίτλο «Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη – Ανατολή». Πρόκειται για τον 18ο κατά σειρά τίτλο που φέρει την υπογραφή του στον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, υπό τη… στέγη του οποίου μία δεκαετία πριν πήρε το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος με τον «Γύρο του Θανάτου».
«Τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και η Πόλη, είναι οι δύο πολιτείες που έζησα. Πρόκειται για μία προσωπική μυθολογία, με αναφορές σε πολλά πρόσωπα, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό μας. Είναι πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Μέσα από τις περιδιαβάσεις αυτές μαθαίνεις, αλλά και συγκινείσαι. Θυμίζει ένα παλίμψηστο ζωής, με αναφορές σε προσωπικότητες και τόπους αγαπημένους».
Τι έχει κρατήσει από την περίοδο της Κωνσταντινούπολης; «Είχα αυτή τη μεγάλη τύχη, σε καλές εποχές, που ήμουν πιο νέος και πιο δραστήριος, να ζω στην εκπληκτική αυτή μητρόπολη, η οποία εξακολουθεί να κρατάει στοιχεία από το διαπολιτισμικό παρελθόν της. Δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποιο άλλο μέρος. Βέβαια, το θέμα είναι τι κάνουμε και εμείς. Μπορεί να βρεθείς στον Παράδεισο και να νομίζεις ότι δεν έχει τίποτα εκεί. Παίζει ρόλο πώς εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται στον τόπο, τον οποίον ζούμε».
Ποια είναι τα κοινά σημεία των δύο πόλεων που γνέφουν στον Θωμά Κοροβίνη; «Μοιάζουν, θα έλεγα. Συνδέονται και ιστορικά. Μην το λησμονούμε ετούτο. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε η δεύτερη τη τάξει πόλη τριών διαδοχικών αυτοκρατορικών περιόδων: Της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής. Μεγάλο προνόμιο αυτό. Εκείνα τα χρόνια ήταν άλλη η αίσθηση να ζεις στη Θεσσαλονίκη, καμία σχέση με τον χαρακτήρα που έχει σήμερα η πόλη».
Στο μεταξύ, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» κυκλοφόρησε η ανθολογία «Σμύρνη περίκαλλη και χιλιοτραγουδισμένη». Πρόκειται ουσιαστικά για την επανέκδοση του «Σμύρνη – Μια πόλη στη λογοτεχνία», στο πλαίσιο της φετινής επετείου των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πρόκειται για επιλεγμένα κείμενα από τον Θωμά Κοροβίνη για το αλλοτινό «διαμάντι» των Ελλήνων στην άλλη πλευρά του Αιγαίου κι ενώ έχουν προηγηθεί άλλες δύο εκδόσεις, το 2006 και το 2016. «Έχει επετειακό χαρακτήρα το τωρινό βιβλίο, αφού φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη μεγάλη συμφορά του 1922», κατέληξε εύστοχα ο συγγραφέας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει γοητευθεί από το Πήλιο, στο κτήμα που έχει στα Πλατανίδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το