Πολιτισμός

Θοδωρής Κοτονιάς:Πολύτιμος θησαυρός οι ήχοι Μικράς Ασίας

 

Η χθεσινοβραδινή συναυλία της ορχήστρας / χορωδίας «Ιωνία» στον προαύλειο χώρο της Ευαγγελίστριας, στην «καρδιά» της Νέας Ιωνίας, στάθηκε αφορμή για την παρουσία του Θοδωρή Κοτονιά στην πόλη μας. Ο καταξιωμένος τραγουδοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με την Ειρήνη Τουμπάκη και τον Βασίλη Αγροκώστα και μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της «Ιωνίας» χάρισαν στους θεατές μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση, καθώς η συναυλία ήταν αφιερωμένη στο σμυρνέικο τραγούδι.

Μίλησε για τον πολύτιμο «θησαυρό» που κουβάλησαν οι πρόσφυγες πριν από εκατό χρόνια, ενώ επίσης αναφέρθηκε στους λόγους που οι ήχοι και οι μουσικές από τη Μικρά Ασία εξακολουθούν να έχουν απήχηση στο κοινό. Όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η αποκάλυψη για τους δεσμούς που διατηρεί με την περιοχή, από τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής: «Οι δικοί μου που έφυγαν από τη Μικρά Ασία, κατέληξαν σε Βόλο, Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Έχουμε πολλές αναφορές στην οικογένεια για τον Βόλο».
Η συνεργασία του Θοδωρή Κοτονιά με την «Ιωνία» χρονολογείται από το 2019. «Έχουμε ξαναβρεθεί και είμαστε φίλοι με όλους. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλο ταίριασμα», παραδέχθηκε ο γνωστός καλλιτέχνης, ο οποίος την Κυριακή 10 Ιουλίου θα συνοδέψει το βολιώτικο σύνολο στο φεστιβάλ «Οι μουσικές του κόσμου: Η ανανέωση της παράδοσης η αναγέννηση της φύσης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Άννα Εύβοιας. «Περάσαμε δύο χρόνια δύσκολα, λόγω Covid-19. Η πανδημία μάς επηρέασε όλους, κυρίως στο ότι δεν μπορούσαμε να βρεθούμε. Γι’ αυτό και το σμίξιμο με τη χορωδία και την ορχήστρα έπειτα από δύο χρόνια… μοναξιάς, μού δίνει μεγάλη χαρά. Όλοι κάνουν τρομερή δουλειά και απολαμβάνω αυτή τη συνεργασία», πρόσθεσε με νόημα.
Στη συνέχεια μίλησε για το αφιέρωμα της «Ιωνίας» στη σμυρνέικη μουσική. «H μουσική παράδοση από τη Σμύρνη, «δένει» με το «χρώμα» που κουβαλάει η ορχήστρα της «Ιωνίας» και προσωπικά μπήκα αμέσως στο ύφος της συναυλίας. Για μένα ήταν μεγάλο «δώρο» να παίζω στο πλευρό τέτοιων μουσικών. Το «Άρωμα Σμύρνης» αναβιώνει θύμησες από την εποχή εκείνη, αλλά επίσης ξυπνάει αναμνήσεις και σε μένα, μια και η καταγωγή της οικογένειάς μου κατά το ήμισυ είναι από το Σεβδίκιοϊ της Μικράς Ασίας (σ.σ. πρόκειται για ένα χωριό, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σμύρνη, στο οποίο μέχρι την Καταστροφή του ’22, κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο)», είπε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξοικείωσή του με τα συγκεκριμένα ακούσματα: «Γεννήθηκα στον Πειραιά, όπου το σμυρνέικο και το ρεμπέτικο, είναι τα δύο είδη που κυριαρχούν στη μουσική σκηνή της περιοχής».
Κλείνοντας, ο Θοδωρής Κοτονιάς αναφέρθηκε στους λόγους που το ρεπερτόριο των τραγουδιών με προέλευση από τη Σμύρνη παραμένει δημοφιλές: «Όπως όλες οι παραδοσιακές μουσικές, έτσι και το σμυρνέικο τραγούδι εκφράζει τα πρωταρχικά στοιχεία της ζωής του ανθρώπου. Για παράδειγμα, τον έρωτα και τον πόνο, ενώ ένας λόγος παραπάνω είναι ο ξεριζωμός που βίωσαν οι πρόγονοί μας πριν από εκατό χρόνια. Οι τόποι που άφησαν πίσω τους οι Μικρασιάτες είχαν αρώματα, όμορφες εικόνες και ιστορίες, που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας μέσα από τα τραγούδια που έχουν διασωθεί από τότε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το