Ελλάδα

Θέλουμε να ασκήσουμε θρησκευτική διπλωματία, λέει ο Ελληνας υφΥΠΕΞ

amanatidis

Η αξιοποίηση της θρησκευτικής διπλωματίας μπαίνει δυναμικά στη φαρέτρα του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς διάσκεψης για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η θρησκευτική διπλωματία, όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «δεν είναι κάτι που το ανακαλύπτουμε τώρα, είναι μέρος της πολιτικής μας την οποία ασκούμε εδώ και καιρό και ως κόμμα» και δίνει τη δυνατότητα «έτσι ώστε να μπορούμε να επηρεάσουμε χώρους που δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά». Σε αυτό το πνεύμα τόνισε τη σημασία της συμβολής του Ελληνισμού της Διασποράς με τα θρησκευτικά του κέντρα. «Δεν θέλουμε μόνο να αναδείξουμε τις προοπτικές της θρησκευτικής διπλωματίας. Θέλουμε να ασκήσουμε τη θρησκευτική διπλωματία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι «πέτυχε τους σκοπούς της», καθώς εξήλθαν βασικά συμπεράσματα για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ανθρώπινης ζωής και της ειρήνης, τα οποία, όπως είπε, «θα προσπαθήσουμε να τα κοινωνήσουμε με όλη τη διεθνή κοινή γνώμη».

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε, επίσης, στις κατ’ ιδίαν «σημαντικές» συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, όπως μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ (Msgr. Gallagher) και τον αρχιραβίνο δρ Ντέιβιντ Ρόσεν (David Rosen).

Ειδικότερα για τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, ανέφερε ότι του επισήμανε την «πρόοδο που έχει σημειωθεί αναφορικά με το καθεστώς της εδώ Καθολικής Κοινότητας, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας», ενώ από τη μεριά του ο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ μετέφερε την ικανοποίηση της εν Ελλάδι Καθολικής Κοινότητας από τις επαφές της με την ελληνική διοίκηση και «υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει ο πάπας Φραγκίσκος στην περαιτέρω ενίσχυση του ενδο-Χριστιανικού διαλόγου, ιδιαίτερα υπό το φως των πολλαπλών προκλήσεων της εποχής μας».

Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον αρχιραβίνο, δήλωσε ότι «αμφότεροι συμφωνήσαμε επί του αρίστου επιπέδου των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων». Προσέθεσε ότι ο δρ Ντέιβιντ Ρόσεν εξέφρασε την εκτίμησή του για την ελληνική πρωτοβουλία διοργάνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών και τόνισε ότι η Ελλάδα δύναται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του υψηλού επιπέδου της συνεργασίας της με το Ισραήλ, καθώς και της παραδοσιακής σχέσης εμπιστοσύνης που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το