Πολιτισμός

Θεατρική ξενάγηση στον παλιό Βόλο από τον σκηνοθέτη Νίκο Φυτά 

Χαρακτηριστικές σκηνές από τη σύγχρονη ιστορία του Βόλου θα «ζωντανέψουν» μέσα από την παράσταση «Αστυλογία-Reloade(a)d», που θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Μαρτίου στο Μουσείο Πόλης του Βόλου. Ο σκηνοθέτης Νίκος Φυτάς, ο οποίος έγραψε τα κείμενα κι έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια, μιλά για τη ξενάγηση θεατρικού χαρακτήρα που ετοιμάζει.
Με οδηγό την επιτυχία της «Αστυλογίας» τον χειμώνα του 2016, ο Βολιώτης στην καταγωγή καλλιτέχνης επαναλαμβάνει το ιδιότυπο σκηνικό πείραμα με ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες. Πρόπερσι με τον «Μύθο μίας πόλης» έγινε η πρώτη γνωριμία με το κοινό του Βόλου. Φέτος με την παράσταση «Reloade(a)d» επιχειρεί να «παντρέψει» το θέατρο που αγαπά με τους πρωταγωνιστές από σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας του Βόλου από το 1881 μέχρι σήμερα. «Στην ουσία πρόκειται για μία περιήγηση στη σύγχρονη ιστορία μας. Μόνο που θα πιάσουμε τα «ζουμερά», τα πιο «πιπεράτα» σημεία του παρελθόντος», εξομολογήθηκε ο 31χρονος σκηνοθέτης.
Ο Νίκος Φυτάς με παραστατικό τρόπο και τη ματιά της Μαρίας Καραζάνου, η οποία διδάσκει στη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φέτος τον διαδέχθηκε στη σκηνοθεσία, εμφανίζεται αισιόδοξος πως οι Βολιώτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκαλύψουν το αυθεντικό πρόσωπο της πόλης που ζούνε. «Η πρώτη ενότητα θα έχει δεκάλεπτη διάρκεια και θα πρωταγωνιστούν δύο παιδιά, τα οποία θα περιγράφουν την ιστορία του τόπου από τα ομηρικά χρόνια μέχρι το 1881. Θα υπάρχουν αναφορές στην αρχαία πόλη της Δημητριάδας, το πέρασμα των Μελισσηνών, την άλωση του Κάστρου του Βόλου από τον Ενετό Φραντσέσκο Μοροζίνι και την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μέχρι την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο σύγχρονο ελληνικό κράτος», ανέφερε ο Νίκος Φυτάς για την εισαγωγή της παράστασης που θα παρουσιάσει από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 6 Ιουλίου με το Θέατρο της Εμπειρίας και το Μουσείο Πόλης του Βόλου.
Στη συνέχεια ο ταλαντούχος δημιουργός αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για την παράσταση «Reloade(a)d», ο τίτλος της οποίας προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο των αγγλικών λέξεων «reloaded» και «dead». Τα Αθεϊκά του Βόλου και η δικαστική δίωξη των Σαράτση και Δελμούζου είναι από τις χαρακτηριστικότερες σκηνές του έργου: «Η περιήγηση ξεκινά το 1908. Για την ακρίβεια μία ημέρα μετά την απροειδοποίητη επίσκεψη του τότε Μητροπολίτη Δημητριάδας, Γερμανού Μαυρομμάτη, στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο Βόλου που οδήγησε και στο κλείσιμό του. Θα δούμε τέσσερις κοπέλες. Η μία ταγμένη στην Εκκλησία, οι άλλες τρεις κοπέλες πιο προοδευτικές, οι οποίες συντάσσονται με τον Δελμούζο. Θα τυπώσουμε και πρωτοσέλιδα με την απόφαση της αθώωσης στη δίκη του Ναυπλίου. Θα ταξιδέψουμε επίσης στην καπνοβιομηχανία Ματσάγγου, στο «Φαρδύ» της Νέας Ιωνίας, στη Σκάλα του Μιλάνου και τους σεισμούς του 1955. Επίσης θα έχουμε αναφορές σε προσωπικότητες του Βόλου, όπως η ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια και ο Μάκης Νασιάκος, πολιτευτής με το κόμμα «Σκούπα» που είχε ιδρύσει πριν από δεκαετίες». Όσο για το μεγαλύτερο κέρδος που αποκομίζει από την παράσταση, ο Νίκος Φυτάς υπογράμμισε: «Στην πρώτη παράσταση πριν από δύο χρόνια με βρήκαν δύο ζευγάρια ηλικιωμένων και με δάκρυα στα μάτια μου είπαν: «Σε ευχαριστούμε». Η αγάπη του κόσμου σημαίνει πολλά για μένα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το