Πολιτισμός

Θεατρική παράσταση «Το πέρασμα» – Γεμάτη συναίσθημα και συγκίνηση, με διαλόγους που καθηλώνουν

 

Της
Μαρίας Αλμπανίδου,
νομικού MSc Ποινικών και
Εγκληματολογικών Σπουδών,
αρθρογράφου, ποιήτριας

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες και αγαπημένοι και καλή Κυριακή σάς εύχομαι από καρδιάς! Επιτέλους μετά από καιρό θέατρο! Μιας και δεν κατέστη δυνατόν να δω κάποια από τις παραστάσεις στο καινούργιο Δημοτικό Θέατρο, αφού τα εισιτήρια ήταν για «λίγους», αλλά έτσι κι αλλιώς μετά τα Χριστούγεννα επικρατεί μία σιγή στον εν λόγω χώρο παρόλο που σαν καινούργιος που είναι, θα έπρεπε να φέρνει θεατρικές παραστάσεις από την Αθήνα ή άλλες πόλεις ή να ανεβάσει κάτι εδώ. Αλλά ο κ. Δημήτρης Πιατάς που είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου ανεβάζει μαζί με τον Σάκη Σερέφα το έργο «Οι κωμικοί» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Δεν το σχολιάζω. Το αφήνω στην κρίση σας. Καθώς, επίσης, δεν έχουμε σινεμά πλέον στην πόλη μας να απολαύσουμε ένα «Poor Things» που το έχουν δει όλοι εκτός από εμάς εδώ στον Βόλο, ευτυχώς υπάρχει το υπέροχο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη» που ανεβάζει και φέρνει εξαιρετικές παραστάσεις και κάπως έτσι σώζεται η όλη κατάσταση.
Και μία τέτοια θαυμάσια παράσταση πήγα και είδα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 9.30 μ.μ. στον εν λόγω χώρο, το υπέροχο «Το πέρασμα» που είναι η μεταφορά στο σανίδι του ομώνυμου βιβλίου του αγαπημένου μου φίλου και συναδέλφου, δικηγόρου, Νίκου Παπαδόπουλου, για το οποίο σας είχα μιλήσει πριν από καιρό από αυτή εδώ τη στήλη.
Στην ουσία πρόκειται για μικρά ή μεγάλα αποσπάσματα από τα «δύσκολα» διηγήματα, τα οποία ενώθηκαν σ’ ένα ενιαίο κείμενο. Διηγήματα όπως η όστρια, η θαλασσογραφία μιας μέρας, η μεθυσμένη μάντισσα, το ορυχείο, τα σκαλοπάτια, ο πλανόδιος μουσικός, τυχαίο; στην Α’ πράξη και στη Β’ πράξη, το ερείπιο, ο σύγχρονος δρομέας προ της γραμμής τερματισμού, η φωτογραφία δίπλα στον βράχο, το ξύλινο δάπεδο, η κενή σελίδα, το φως της ανακωχής και οι πυγολαμπίδες δένονται τόσο όμορφα μεταξύ τους που πραγματικά όσοι έχετε διαβάσει το κείμενο θα εκπλαγείτε πολύ ευχάριστα.
Είναι μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, γεμάτη συγκίνηση, με διαλόγους που σε καθηλώνουν, που σε οδηγούν στα κατάβαθα της ψυχής σου για να αναρωτηθείς «τι τελικά συμβαίνει με εμένα;». Να αναρωτηθείς πραγματικά και αληθινά για όλα εκείνα τα όνειρα που είχες παιδί και τα εγκατέλειψες, για όλες τις χαμένες ευκαιρίες που δεν κυνήγησες από φόβο, για όλες αυτές τις προθεσμίες που τρέχεις να προφτάσεις καθημερινά, για όλους αυτούς τους φόβους που σε κατατρέχουν και δεν μπορείς να ξεφύγεις. Είναι μια παράσταση που σε φέρνει σε επαφή με τον εαυτό σου, τον αληθινό εαυτό σου για να αναρωτηθείς τα μεγάλα «γιατί» και τα μεγάλα «πώς».
Οι πρωταγωνιστές είναι μοναδικοί στην ερμηνεία τους. Με συγκίνησαν ιδιαίτερα τόσο ο Αλέξανδρος Κατσιμίχας, όσο και η Μάρθα Μαρκάδα και η Άννα-Μαρία Παναγιωτάκη, οι οποίοι σε καθηλώνουν στους ρόλους και στο συναίσθημα που εκφράζουν. Μάλιστα ο Αλέξανδρος Κατσιμίχας όταν συνδιαλέγεται με τον εαυτό του μέσα από ένα ολόγραμμα που υπάρχει στη σκηνή είναι αποκαλυπτικός καθώς πηγαίνει τόσο βαθιά μέσα του και εκφράζει μία εσωτερικότητα, μία δύναμη, ένα εύρος ερμηνείας, ένα πάθος και μία γκάμα συναισθημάτων που είναι μοναδικά.
Η παράσταση είναι σε διάρκεια τόσο όσο. Ούτε είναι πολύ μεγάλη για να σε κουράσει ούτε μικρή για να μη σε ικανοποιήσει. Έχει ακριβώς, ακριβώς τη διάρκεια που πρέπει με ένα μικρό διάλειμμα ενδιάμεσα και αυτό όλο δείχνει σεβασμό προς τον θεατή. Α! και ξεκινά στην ώρα της! Άλλο ένα επίσης στοιχείο σεβασμού.
Θα σας αφήσω με κάτι πολύ όμορφο που ακούστηκε στην παράσταση και με συγκίνησε πολύ:
«Κι εσύ σκέφτεσαι. Ή μάλλον όχι. Σταματάς να σκέφτεσαι. Ακούς. Η μουσική αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα… Η αρχή και το τέλος… Και στο ενδιάμεσο όλα μια μουσική ή μια θάλασσα ή ένα γέρικο δέντρο ή ένα καράβι ή μια βιτρίνα με παιδικά παιχνίδια ή μια παλιά αγάπη».
Ώς την επόμενη φορά έχετε την αγάπη μου και καλή σας θέαση!
Συντελεστές παράστασης: Θεατρική μεταφορά: Νίκος Παπαδόπουλος. Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Mάρθα Μαρκάδα, Αλέξανδρος Κατσιμίχας, Άννα Μαρία Παναγιωτάκη, Εύα Βούλγαρη. Μουσική επιμέλεια: Νίκος Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: Άλκης Μαρούγκας. Ήχος – φώτα: Γιώργος Σαχαρίδης, VFX Πασχάλης Μαντής. Σκηνοθεσία: O συγγραφέας του βιβλίου.
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Ακολουθούν παραστάσεις 23-24/2 και 1-2, 8-9/3, με ώρα έναρξης 21.30, στην Πλάτωνος 20.
Γενική είσοδος: 10,25 ευρώ.
Τηλ. επικοινωνίας: 6906842332.
Για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων (κι επιλογή θέσεων) μπορείτε να συνδεθείτε στο link:

https://www.kentropolitismou.com/next-events?fbclid=IwAR3LUw8SUHVScEY9JCicfpIJELfjG_E2u_LoNP9GV85KtuwySK2xXimFgCE.

Share
Ετικέτες: Το πέρασμα

Πρόσφατα άρθρα

Το πρόγραμμα της Κυριακής στα πρωταθλήματα ΕΠΣΘ

Το σημερινό πρόγραμμα στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ έχει ως εξής:   Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γηπ. Ριζομύλου,…

25 Φεβρουαρίου 2024

ΔΡΟΜΟΛΕΓΟΝΤΑΣ – Νέος ΚΟΚ: Στα 30 χλμ. το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη

  Του Βασίλη Καλλία, παιδαγωγού κυκλοφορίας - εκπαιδευτή οδηγών Αν δεν το δω με τα…

25 Φεβρουαρίου 2024

Ακόμη πιο βαθιά το χέρι οι οδηγοί στα διόδια – Οι νέες τιμές για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν όσοι ταξιδεύουν οδικώς από Βόλο προς…

25 Φεβρουαρίου 2024

Κυκλική οικονομία για το όφελος όλων

  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, πολιτικού μηχανικού-κατασκευαστή PKK Constructions H κλιματική αλλαγή βρίσκεται το τελευταίο διάστημα…

25 Φεβρουαρίου 2024

Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Κραββαρίτη

Θλίψη στη τοπική κοινωνία για τον θάνατο του επιχειρηματία Δημ. Κραββαρίτη σε ηλικία 55 ετών.…

25 Φεβρουαρίου 2024

Είναι πολλοί σαν τον… κούκο!

  Της Χαράς Ζήκα, χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής Ο κούκος δεν φτιάχνει φωλιά, ούτε μπαίνει…

25 Φεβρουαρίου 2024