Άρθρα

Κυκλική οικονομία για το όφελος όλων

 

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,
πολιτικού μηχανικού-κατασκευαστή
PKK Constructions

H κλιματική αλλαγή βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την ανάγκη να στραφούμε ολοένα και περισσότερο στην κυκλική οικονομία προκειμένου να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Η χώρα μας είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, κάτι που φάνηκε ιδιαιτέρως και τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση μειωμένων βροχοπτώσεων, έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και πυρκαγιών.
Η συζήτηση που γίνεται ως προς την κυκλική οικονομία δεν θα μπορούσε να μην αφορά τόσο τις οικονομικές δραστηριότητες, όσο και εμάς τους πολίτες μεμονωμένα.
Στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι η μείωση των απορριμμάτων που παράγουμε και η ανάπτυξη πιο οικολογικής συνείδησης και συμπεριφοράς σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.
Ήδη εφαρμόζονται από το κράτος πρακτικές κυκλικής οικονομίας, αλλά στην προσπάθεια αυτή μπορούν να συμβάλουν σημαντικά τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι καταναλωτές.
Τα οφέλη φυσικά αφορούν στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνική συνείδηση που πρέπει όλοι να αναπτύξουμε και συνδέονται με τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων και υλικών, καθώς και με την εμφάνιση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, οι καταναλωτές φαίνεται να στηρίζουν ολοένα και περισσότερο επιχειρήσεις που υιοθετούν πρακτικές οικολογίας με στόχο τον περιορισμό των αποβλήτων τους και τις ίδιες τις επιχειρήσεις να στρέφονται ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο και εμείς ως πολίτες μπορούμε να ακολουθήσουμε μικρούς «κανόνες» για να ενισχύσουμε την κυκλική οικονομία και να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στην ανακύκλωση, προκειμένου να μην γίνεται σπατάλη υλικών που μπορούν να αξιοποιηθούν εκ νέου, μη επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Άλλωστε η ταφή των απορριμμάτων είναι πρακτική που πρέπει να μειωθεί αισθητά, δεδομένου ότι η παραγωγή τους αναμένεται να αυξηθεί στη χώρα μας σε διάφορους τομείς.
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι πολλοί από εμάς, ενώ θέλουμε να βοηθήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, κάνουμε λάθη ως προς την ανακύκλωση. Θέλοντας πολλοί από εμάς να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, συχνά οδηγούν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης υλικά που δεν θα έπρεπε. Αρχικά, τα υλικά που προορίζονται για ανακύκλωση είναι καλύτερα να απορρίπτονται χύμα στους ειδικούς κάδους. Επίσης, όταν βρέχει, πρέπει να κλείνουμε τους κάδους ανακύκλωσης, καθώς τα υλικά από χαρτί θα καταστραφούν.
Ακόμη, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι στους μπλε κάδους δεν πρέπει να απορρίπτουν όλα τα πλαστικά αντικείμενα, αλλά μόνο τις συσκευασίες και τα μπουκάλια δεν χρειάζεται να συμπιέζονται πριν καταλήξουν στον κάδο.
Σημαντικό είναι επίσης να αφαιρούμαι όσο το δυνατόν περισσότερο τα υπολείμματα από τις συσκευασίες πριν τις ανακυκλώσουμε. Πριν πετάξουμε κούτες πρέπει να έχουμε αφαιρέσει την ταινία στη συσκευασία, ενώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι στους μπλε κάδους πρέπει να απορρίπτονται ολόκληρες οι γυάλινες συσκευασίες και όχι κομμάτι αυτών αν έχουν σπάσει.
Κάτι που ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι πως πρέπει να πετάμε στα σκουπίδια τις συσκευασίες όπως τα κουτιά από την πίτσα, γιατί συνήθως είναι λαδωμένα ή γιατί έχουν υπόλοιπα τα τροφής. Από την άλλη πρέπει να καταλήγουν στον μπλε κάδο τα ποτήρια καφέ και κομμάτι χαρτί μεγαλύτερα από Α4, αλλά και οι σακούλες από τα σούπερ μάρκετ. Στον κάδο ανακύκλωσης μπορούν να πετιούνται και τα άδεια γκαζάκια, ενώ από την άλλη συσκευασίες που φαίνεται ότι έχουν στο εσωτερικό τους υλικό που δείχνει μεταλλικό, όπως στα πατατάκια, δεν ανακυκλώνονται εύκολα.
Σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή ευκαιρία η μετάβαση προς την κυκλική οικονομία να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Πολίτες και βιομηχανίες έχουν κάθε λόγο να ακολουθήσουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο μακροπρόθεσμα τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Κραββαρίτη

Θλίψη στη τοπική κοινωνία για τον θάνατο του επιχειρηματία Δημ. Κραββαρίτη σε ηλικία 55 ετών.…

25 Φεβρουαρίου 2024

Είναι πολλοί σαν τον… κούκο!

  Της Χαράς Ζήκα, χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής Ο κούκος δεν φτιάχνει φωλιά, ούτε μπαίνει…

25 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΕ 60’’ – ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.Ιγνάτιος, για την…

25 Φεβρουαρίου 2024

Τροχαίο στον περιφερειακό – Δύο άτομα στο Νοσοκομείο

Τροχαίο σημειώθηκε πριν μια ώρα περίπου στον περιφερειακό στο ύψος της οδού Ιωλκού. Σύμφωνα με…

24 Φεβρουαρίου 2024

Έγκλημα – Πεθερός σκότωσε τον γαμπρό του με καραμπίνα

Άγρια δολοφονία σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (24/2) στην Αγία Βαρβάρα όταν ένας 69χρονος σήκωσε…

24 Φεβρουαρίου 2024

Γυναίκα έχασε την ίδια ημέρα σύζυγο και βρέφος 7,5 μηνών

Διπλό χτύπημα -και μάλιστα την ίδια ημέρα- για μια γυναίκα από την Πτολεμαΐδα που έχασε…

24 Φεβρουαρίου 2024