Κόσμος

Θάνατος Κόμπι Μπράιαντ: Φως στα αίτια – Από το ελικόπτερο έλειπε απαραίτητο εξάρτημα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες εξεύρεσης των αιτιών για την πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο Κόμπι Μπράιαντ, η 13χρονη κόρη και άλλα επτά άτομα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, από το μοιραίο Sikorski έλειπε ένα εξάρτημα που θα μπορούσε να προειδοποιήσει τον πιλότο του πως πλησίαζε στον λόφο όπου προσέκρουσε, ειπώθηκε από ερευνητές αμερικανικού οργανισμού ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις μεταφορές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα εν λόγω ευρήματα ήλθαν στο φως ενώ οι ειδικοί που διενεργούσαν αυτοψία προσπαθούσαν να κατανοήσουν για ποιον λόγο το ελικόπτερο κατέπεσε. Συγκεκριμένα, η ερευνήτρια Τζένιφερ Χόμεντι δήλωσε την Τρίτη (29/1) σε συνέντευξη Τύπου πως το Sikorski βρισκόταν στα 2.300 πόδια όταν χάθηκε η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου, ενώ έπεφτε 2.000 πόδια το λεπτό τη στιγμή της σύγκρουσης.

Το ελικόπτερο προσέκρουσε στην πλαγιά ενός λόφου και ο πιλότος, παρότι έπεφτε, θα μπορούσε ενδεχομένως να το επαναφέρει. Η Τζένιφερ Χόμεντι είπε ότι η υπηρεσία της είχε συστήσει στην ομοσπονδιακή διοίκηση των αμερικανικών αερογραμμών πριν από 16 χρόνια να ζητήσει από όλα τα ελικόπτερα που μεταφέρουν έξι ή περισσότερους επιβάτες να είναι εξοπλισμένα με «σύστημα ενημέρωσης και προειδοποίησης εδάφους», προσθέτοντας ότι η αρμόδια ομοσπονδιακή διοίκηση «παρέλειψε να ενεργήσει» σχετικά.

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής διοίκησης των αμερικανικών αερογραμμών αμφισβήτησε την εκτίμηση αυτή, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους συστήματα απαιτούνται μόνο για τα νοσοκομειακά ελικόπτερα.

Δεν ήταν σαφές τι γνώριζε ο χειριστής ή αν είχε αποπροσανατολισθεί. Στο μεταξύ, ο Κερτ Ντιζ, πρώην πιλότος του Κόμπι Μπράιαντ από το 2014 μέχρι το 2016, εμφανίζεται βέβαιος ότι η μοιραία πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ και άλλα οκτώ άτομα οφείλεται στην κακοκαιρία, και όχι σε κάποια βλάβη.
O Κερτ Ντιζ ήταν ο πιλότος του Κόμπι Μπράιαντ από το 2014 μέχρι το 2016 και έτσι είναι ένας από τους πλέον ειδικούς που μπορούν να μιλήσουν για το δυστύχημα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο «Black Mamba».

Ο Αμερικανός πιλότος, μιλώντας στους Los Angeles Times, ανέφερε ότι «οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου καλές», θεωρώντας την ομίχλη ως πιθανότερη αιτία για το δυστύχημα. Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε, «η πιθανότητα μιας ζημιάς στον διπλό κινητήρα αυτού του αεροσκάφους απλώς δεν υπάρχει. Το αισθανόσουν σαν λιμουζίνα. Κατασκευασμένο το 1991, το αεροσκάφος ανήκε στα ελικόπτερα της Island Express και η εταιρεία ακολουθεί ένα πολύ καλό πρόγραμμα συντήρησης».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το