Πάνω από 400 επιστήμονες αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο θα διεξαχθεί από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στο Βόλο, από αύριο Πέμπτη μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός που πραγματοποιείται στο Βόλο κάθε τρία χρόνια και συγκεντρώνει πλήθος καθηγητών, ερευνητών, επιστημόνων, εκπροσώπων φορέων.
Φέτος παρά τα capital controls οι εισηγητές θα αγγίξουν τους 270, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, ενώ περιλήψεις με εργασίες τους είχαν αποστείλει στην επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου 350 άτομα περίπου.
Το ενδιαφέρον είναι πως φέτος το συνέδριο δίνει ειδική έμφαση στους νέους επιστήμονες, ενώ έχει και διαγωνισμό φοιτητικών ταινιών. Παράλληλα θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του καθηγητή Πολεοδομίας κ. Ηλία Μπεριάτου, ενώ θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας και ο διακεκριμένος επιστήμονας κ. Πυργιώτης.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα.
Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου παρεχώρησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ συνέντευξη Τύπου. Ο κοσμήτορας κ. Παντελής Σκάγιαννης αναφέρθηκε στην πολύπλευρη διάσταση που έχει λάβει πλέον αυτό το συνέδριο που αρχικά ξεκίνησε ως ένα γεγονός έκφρασης των νέων επιστημόνων, αλλά πλέον συμπεριέλαβε και άλλους πολλούς επιστήμονες από το χώρο της πολεοδομίας, της χωροταξίας και της περιφερειακής ανάπτυξες.
Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος του Τμήματος κ. Όλγα Χριστοπούλου υπογράμμισε πως στο τμήμα παράγεται πλούσιο ερευνητικό και επιστημονικό έργο, ενώ δίνεται έμφαση στην ακαδημαϊκή εξωστρέφεια. Ανέφερε επίσης τα συνέδρια και τα συμπόσια που έχουν γίνει μόλις σε ένα χρόνο, ενδεικτικό της παραγωγής έργου από το τμήμα.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγητής κ. Αλέξιος Δέφνερ αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίου εκφράζοντας την ικανοποίησή του, γιατί παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, πλήθος επιστημόνων ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει στο συνέδριο. Οι εισηγητές θα αγγίξουν τους 270 και οι σύνεδροι συνολικά θα φτάσουν τους 400. Συμπλήρωσε δε πως οι ομιλίες καλύπτουν σύγχρονες θεματικές ενότητες του χωρικού σχεδιασμού.
Πιο αναλυτικά στο συνέδριο θα παρουσιαστούν εισηγήσεις που καλύπτουν θέματα όπως: Θεσμικό πλαίσιο, σχεδιασμός του χώρου και θέματα γης υπό το πρίσμα της κρίσης, περιβαλλοντικός σχεδιασμός και προστασία φυσικού περιβάλλοντος, βιοκλιματικός σχεδιασμός-ΑΠΕ, μεταφορές και βιώσιμη κινητικότητα, στεγαστικά προβλήματα, διαχείριση ακινήτων, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, γεωπληροφορική, αστική αναγέννηση-αναπλάσεις, χρήσεις γης, δημιουργικές πόλεις, ποιότητα ζωής, πληθυσμιακές μεταβολές, κοινωνικές προσεγγίσεις, πληθυσμιακές μεταβολές, τουρισμός και πολιτισμός, μάρκετινγκ και branding τόπου, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, διαχείριση παράκτιου χώρου, χωρικός σχεδιασμός και νερό, δημόσιοι χώροι-χώροι πρασίνου, αστικό τοπίο-αρχ/κή τοπίου, αρχ/ική κληρονομιά, χωρική ανάπτυξη και ανθρώπινο δυναμικό, συμμετοχικός σχεδιασμός κ.ά.
Το συνέδριο απευθύνεται στα άτομα που δραστηριοποιούνται στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα: Μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς και ερευνητές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και φοιτητές. Προβλέπεται μειωμένο κόστος συμμετοχής για φοιτητές και ανέργους.
Στην τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία οι ελληνικές πόλεις και περιφέρειες καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο χωρικός σχεδιασμός έρχεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις, και ειδικότερα με την επιδίωξη της βιώσιμης τοπικής και εθνικής ανάπτυξης.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ειδικές συνεδρίες νέων επιστημόνων, φοιτητικό διαγωνισμό ταινιών ντοκιμαντέρ με τίτλο Οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις της πόλης, διαγωνισμό poster (όλα τα παραπάνω με βραβεία), καθώς και ειδική εκδήλωση για τις προπτυχιακές διπλωματικές του Τμήματος Χωροταξίας.
Τοπικά
Τετρακόσιοι επιστήμονες στο Βόλο για το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χωροταξίας
Προηγούμενο ΆρθροΚατρούγκαλος: Ισοδύναμα για να «σωθούν» συντάξεις και ΕΚΑΣ