Πολιτισμός

Τέσσερις ζεν πρεμιέ κυνηγούν τον σταυρό του Δημήτρη Χορν

assets_LARGE_t_420_54643293_type13145

Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί που ψάχνονται, ανατρέπουν, κοπιάζουν, φέρνουν το απρόσμενο είναι οι υποψήφιοι για το Βραβείο «Δημήτρης Χορν», που αφορά στην καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου.

Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Κωνσταντίνο Γώγουλο, Αργύρη Πανταζάρα και Γιώργο Παπαγεωργίου, οι οποίοι μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής» για τη μεγάλη τιμή που νιώθουν γι’ αυτήν τη διάκριση, ενώ μοιράστηκαν τους προβληματισμούς με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος ηθοποιός στην εποχή μας, την Τέχνη αλλά και την προσφυγική κρίση. Η δημιουργία είναι αυτό που ανεβάζει την αδρεναλίνη τους και βασικός τους στόχος να ομορφύνουν δημιουργικά τον κόσμο γύρω μας! Δεν είναι και λίγο πράγμα…

Μπορεί να πέρασαν δεκαέξι χρόνια από τότε που καθιερώθηκε ο συγκεκριμένος θεσμός, ωστόσο δεν έχασε ποτέ την αξία του. Αξία μοναδική, αν σκεφτεί κανείς και τα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή -άνθρωποι με τεράστια πείρα στον χώρο του θεάτρου, ο καθένας από διαφορετικό μετερίζι-, όπως ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος του «Εθνους» Αντιγόνη Καράλη.

«Διάλογος με τη ζωή»
«Η Τέχνη πρέπει να είναι ένας ανοιχτός διάλογος με τη ζωή, αλλιώς δεν έχει καμία αξία και λειτουργεί παρασιτικά μέσα στη δυστυχία του κόσμου», εξηγεί ο Αργύρης Πανταζάρας, ο οποίος είναι υποψήφιος για την ερμηνεία του στον μονόλογο «ΑΩ» σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του και για τον ρόλο του «Τρελού» στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ».

«Η χώρα μας, όπως φαίνεται, είναι μέσα στον δικό της πνιγμό, αλλά ξέρει να σώζει τον διπλανό της. Δεν μπορεί αυτό να μην είναι αισιόδοξο σημάδι για το έργο του πολιτισμού μας όλα αυτά τα χρόνια. Αμεση προσφορά στον συνάνθρωπο ή προσφορά στην κοινωνία μέσα από την Τέχνη. Αυτό είναι το δίλημμα».

Με μια αισιόδοξη ματιά βλέπει τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Ασπιώτης, υποψήφιος για τον ρόλο του Φρανκ-ν-Φέρτερ στο μιούζικαλ «Rocky Horror Show», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.

«Πιστεύω πως τα δύσκολα χρόνια που περνάμε μας ευαισθητοποίησαν και γίναμε πιο αλληλέγγυοι, ώριμοι και συνετοί. Η Τέχνη μπορεί να βοηθήσει, από το να πηγαίνουμε καθημερινά και να δίνουμε είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι να οργανώσουμε δράσεις, οι οποίες θα αφυπνίσουν τον κόσμο. Να μη μας στερήσει κανείς τα όνειρά μας», επισημαίνει ο ίδιος.

Ελπίζει να είναι και η… φαρμακερή
Τριπλή χαρά είναι η υποψηφιότητα του ηθοποιού Γιώργου Παπαγεωργίου για τον ρόλο του «Babe» (Μπέμπης) στο έργο του Τζεζ Μπάτεργουορθ «Mojo», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Οπως μας εξήγησε, είναι η τρίτη φορά που έχει προταθεί και αυτή ελπίζει να είναι και η τυχερή! «Συμβαίνουν συνταρακτικά γεγονότα σε όλα τα επίπεδα.

Ο χώρος της Τέχνης πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο αλληλέγγυος. Νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή έχει μεγαλύτερη σημασία να γίνουμε πιο ανθρώπινοι και λιγότερο καλλιτέχνες και στον βαθμό που μπορούμε να προσπαθήσουμε να απαλύνουμε τον πόνο κάποιων ανθρώπων ή να προβληματίσουμε κάποιους άλλους. Ας μη μείνουμε στις θεωρίες και να φτιάξουμε μια παράσταση για το Προσφυγικό, αλλά ας πάμε να παίξουμε μια παράσταση στους πρόσφυγες».

Αν και είναι ο δεύτερος χρόνος του στο θέατρο, ο Κωνσταντίνος Γώγουλος ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και σήμερα είναι υποψήφιος για δύο παραστάσεις, για τον ρόλο του Φρανκ Χάντερ στην «Εκδοχή του Μπράουνινγκ» του Τέρενς Ράτιγκαν και του Τζιμ Ο’ Κόνορ στον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς. «Ολα τα κλισέ που ακούγαμε στη Σχολή ότι ένας ηθοποιός πρέπει να έχει γερό στομάχι για να αντέχει αλλά και ένα οικονομικό υπόβαθρο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν και η οικογένειά μου δεν έχει καμία σχέση με το θέατρο, με στηρίζει σε όλα τα επίπεδα. Συμβαίνουν πολλά στην εποχή μας, αλλά πλέον δεν είναι ξεκάθαρο από πού δέχεσαι πιέσεις, ποιος είναι ο εχθρός σου. Αισθάνομαι ότι οι περισσότεροι μένουμε αδρανείς, χωρίς να γνωρίζουμε πώς πρέπει να αντιδράσουμε. Ωστόσο δεν πρέπει να χάσουμε το θάρρος και την πίστη μας», καταλήγει.

Ιστορικός θεσμός
Το βραβείο είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και συνοδεύεται από τον σταυρό που φορούσε ο αείμνηστος Δημήτρης Χορν, ο οποίος περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο. Το θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής και το χρηματοδοτεί ο Γιάννης Χορν. Αύριο, λοιπόν, στην εκδήλωση (θα μιλήσει ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής) που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» και επιμελείται ο Θεοδόσης Ισαακίδης θα γνωρίζουμε και τον μεγάλο νικητή!

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το