Τοπικά

Τέλος τα βιβλιάρια υγείας από την 1η Φεβρουαρίου 2019

«Τέλος» στα βιβλιάρια υγείας από το νέο έτος βάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Οι συναρμόδιοι υπουργοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατάργηση της έκδοσης ατομικού βιβλιαρίου Υγείας για υγειονομική περίθαλψη σε είδος και σε χρήμα στους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και στα μέλη της οικογένειάς τους από 1η Φλεβάρη 2019.
Πλέον, η πιστοποίηση ασφαλιστικής ικανότητας στους δικαιούχους προκειμένου να καλύπτονται για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ και για παροχές σε χρήμα από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του ΕΦΚΑ θα γίνεται μέσω του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ενώ οι δικαιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα, προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν, από τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Φάρμακα Υψηλού Κόστους, προβλέπεται η διατήρηση με μέριμνα του ΕΟΠΥΥ βιβλιαρίων για την αναγραφή οποιασδήποτε πληροφορίας σχετική με την παροχή αυτή.
Μέχρι την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων στο άμεσο μέλλον, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το εποπτεύον Υπουργείο, τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ και συγκεκριμένα για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση από τον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικής εφαρμογής, που θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή βιβλιαρίου, αλλά και την αλλαγή του νομικού πλαισίου, οι καταχωρήσεις θα γίνονται ως ακολούθως:

-Σε όσους κατέχουν βιβλιάρια γίνεται χρήση αυτών και προσθήκη σελίδων όπου απαιτείται. Σε περίπτωση που έχουν τελειώσει τα ειδικά φύλλα, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με σφραγισμένες λευκές σελίδες, αριθμημένες, κομμένες στο μέγεθος του βιβλιαρίου, με σημείωση επί του βιβλιαρίου τον αριθμό των αριθμημένων σελίδων που προστέθηκαν. Ως εκ τούτου αυτό μπορεί να συμβεί και στα υποκαταστήματα του τ. ΙΚΑ ακόμη και για συνταξιούχους του τ. ΟΑΕΕ, που διαθέτουν ακόμη βιβλιάριο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να αποφεύγεται η άσκοπη ταλαιπωρία των συνταξιούχων με την μετάβαση τους στα περιφερειακά τμήματα του τ. ΟΑΕΕ.
-Σε όσους αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας για πρώτη φορά και δεν διαθέτουν βιβλιάριο ασθενείας, όλοι οι υπαγόμενοι φορείς του ΕΦΚΑ από τη στιγμή που θα τους τελειώσουν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια, θα εφοδιαστούν με παλαιού τύπου συνταγολόγια του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (τα οποία προηγουμένως θα έχουν ακυρωθεί με κόψιμο σε μια γωνία του βιβλιαρίου) και θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την έκδοση βιβλιαρίου. Στην παραπάνω περίπτωση (β) λόγω του τύπου του βιβλιαρίου θα χορηγείται ένα βιβλιάριο για κάθε ασφαλισμένο (άμεσα ή έμμεσα), καθώς δεν είναι δυνατή η έκδοση οικογενειακού βιβλιαρίου.

Δεν αλλάζει τίποτα με τον οικογενειακό γιατρό
Για τους πολίτες που είτε δεν προλάβουν να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό, είτε δεν υπάρχει επάρκεια οικογενειακών γιατρών στην περιοχή τους (ή γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ), δεν θα αλλάξει τίποτε στον τρόπο με τον οποίο καλύπτονταν ώς σήμερα, δηλαδή θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς του ΕΣΥ, είτε σε άλλους, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και θα κάνουν τις εξετάσεις τους με τον ίδιο τρόπο. Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.

Εκδήλωση για τα ρευματικά νοσήματα και τον χρόνιο πόνο
Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με ελεύθερη είσοδο και θέμα «Ρευματικά Νοσήματα και Χρόνιος Πόνος. Θεραπευτικές Επιλογές, Αντιμετώπιση Ανεπιθύμητων Ενεργειών – Κίτρινη Κάρτα» οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) το Σάββατο 19 Ιανουαρίου και ώρες 17.00 – 20.00 στο ξενοδοχείο Volos Palace Hotel (Ξενοφώντος και Θρακών).
Στην εκδήλωση ειδικοί επιστήμονες από τη ρευματολογία, την παθολογία, την αναισθησιολογία και την ψυχιατρική θα αναλύσουν και θα προτείνουν λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που υπομένουν οι ρευματοπαθείς και έχει ως αποτέλεσμα την κακή ποιότητα ζωής τους.
Μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν είναι τα είδη του πόνου, η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, η ολιστική θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων και η ανίχνευση ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμακοεπαγρύπνηση-κίτρινη κάρτα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να θέτουν τα ερωτήματά τους προς τους ομιλητές και να λάβουν τις σχετικές απαντήσεις.
Η εκδήλωση είναι μία ευγενική χορηγία των εταιρειών Hospital Line, MSD και Pfizer.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Βόλου, κ. Ζωή Χατζηδημητρίου (Δευτέρα-Παρασκευή), τηλ. 6936913735, γραμματεία εκδήλωσης (Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 17.00), τηλ. 2103645629.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το