Κόσμος

Telegraph: Πού έχασε και πού κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη με την Ευρώπη

tele

Η τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος θα περάσει από τη Βουλή, αλλά δεν θα περάσει από τη… βάσανο της ψηφοφορίας. Την ίδια στιγμή, αρκετά κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης, θα το πράξουν (ή το έχουν πράξει). Αυτό είναι μια ειρωνική διάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών στην ΕΕ.

Η βρετανική Telegraph ξιφουλκεί κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία για την τετράμηνη παράταση που συμφώνησε με τους δανειστές, ενώ σημειώνει πως αυτό έγινε μετά από την εσωτερική αναταραχή που προκλήθηκε εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πολλούς φάνηκε σαν μια μεγάλη συνθηκολόγηση σε μια σειρά τεταμένων και παρατεταμένων συνομιλιών με τους πιστωτές.

Και κάπου εδώ μπαίνουν στη ζυγαριά τα κέρδη και οι ζημίες ενός εκάστου. Ποιος νίκησε και ποιος έχασε; Ή, αλλιώς, ποιος υποχώρησε πρώτος; Όπως γράφει και η εφημερίδα: «Η προκλητική ελληνική κυβέρνηση κέρδισε περισσότερο έδαφος έναντι των δανειστών της ή απλώς μπλοφάρει;».

Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, που συνέταξε μια σειρά μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να εκταμιευτεί η τελευταία δόση του υπάρχοντος προγράμματος, η Ελλάδα; εξακολουθεί να είναι ο «συν-συγγραφέας της μοίρας της» και δεν δέχεται υπαγορεύσεις από την ΕΕ.

Ωστόσο, εντός του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύχθηκαν φωνές που αντιτάσσονται στις κινήσεις της κυβέρνησης και η εφημερίδα φέρνει το παράδειγμα του Κώστα Λαπαβίτσα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν αγώνα δρόμου τεσσάρων εβδομάδων για να περάσει νομοσχέδια που θα αποδεικνύουν πως κάνει πράξη τις υποσχέσεις της. Τότε μόνο οι δανειστές θα αποφασίσουν να δώσουν χρήματα και να κρατηθεί η χώρα μέχρι τον Ιούνιο. Όμως, τι ακριβώς υπέγραψε η Αθήνα και οι ντόπιοι πολιτικοί καυγάδες προχωρούν να σταθούν ανάχωμα στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από τη χρεοκοπία;».

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα 22 κράτη-μέλη της ΕΕ με κατώτατο μισθό, η Ελλάδα είναι η μοναδική που ένιωσε την πτώση του, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Σε σχέση με το 2008 εμφανίζεται μια πτώση 14% στον ονομαστικό ακαθόριστο μισθό, καθώς η Ελλάδα προχώρησε σε μια σταδιακή μείωση του κόστους εργασίας στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα στην πληγείσα οικονομία της. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες προτάσεις μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ παραλείπεται οποιαδήποτε αναφορά στο στόχο των 750 ευρώ. Αντ ‘αυτού, η κυβέρνηση δεσμεύεται «να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς με την πάροδο του χρόνου με έναν τρόπο που θα εγγυάται την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση». Η κυβέρνηση έχει διαβεβαίωσε τους πιστωτές της ότι τυχόν αυξήσεις των μισθών δεν θα γίνουν χωρίς τη διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αυτή είναι μια συμβιβαστική διατύπωση που δείχνει πως η Αθήνα υποχώρησε στις απαιτήσεις της.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το