Τοπικά

Tαξικά σωματεία και συνδικάτα τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά στον Βόλο

Συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα ταξικά σωματεία και συνδικάτα στην πλατεία Ελευθερίας.
“Σήμερα σε όλη την Ελλάδα οι εργάτες, ο λαός μας γιορτάζει την Εργατική Πρωτομαγιά.  Σφίγγουμε τις γροθιές μας όλοι οι εργάτες και βροντοφωνάζουμε “Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο” ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου “Μήτσος Παπαρήγας” Κώστας Στεργίου τονίζοντας ότι τα σωματεία διεκδικούν 35ωρο και πενθήμερη εργασία.

“Δηλώνουμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα περάσει το νομοσχέδιο και είναι αιτία πολέμου η κατάργηση του οχτάωρου.   Σήμερα, 135 χρόνια μετά το Σικάγο και 101 μετά την καθιέρωση του οχτάωρου στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.  Η εργατική τάξη με τα ταξικά συνδικάτα της οργανωμένα θα διεκδικήσει και θα καταργήσει κάθε αντιεργατικό μέτρο που έχει περάσει.  Οι συνυφασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος σε ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα,  οι οποίες μαζί με την κυβέρνηση έκαναν αργία την Πρωτομαγιά, έχουν απαξιωθεί πλήρως από όλη την εργατική τάξη” πρόσθεσε.

Ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας χαιρέτισε τη συγκέντρωση τονίζοντας ότι: «Βαδίζουμε μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους στον ίδιο δρόμο του αγώνα, ενώνουμε τις φωνές μας, στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής. Η κοινή δράση και αλληλεγγύη, η συμμαχία μεταξύ μας, μπορεί να δυναμώσει ακόμη περισσότερο τους αγώνες μας και να δώσει την προοπτική ότι μπορούμε και πρέπει να γίνουμε οι ουσιαστικοί ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε».

Ο Δημήτρης Νόκας πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον αγώνα των φοιτητών μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, για το άνοιγμα των πανεπιστημίων και ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοίδη. Στηλίτευσε την κυβέρνηση η οποία παράλληλα με τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που προσαρμόζουν τα πανεπιστήμια στα θέλω του κεφαλαίου, ετοιμάζεται με νόμο έκτρωμα για τα εργασιακά, να δώσει τη χαριστική βολή στο 8ωρο τονίζοντας με έμφαση ότι: «Δεν θα δεχτούμε να δουλεύουμε όπως το 1919, να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα!!!»

Ο Κώστας Στεργίου πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας “Μήτσος Παπαρήγας” στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης τόνισε: «Σφίγγουμε την αγωνιστική γροθιά, σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα. Τιμούμε τους νεκρούς του Σικάγο, τους νεκρούς εργάτες από τις πρώτες απεργίες στη χώρα μας, τιμούμε το Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Καβάλα, στον Πειραιά, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 και χιλιάδες άλλους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές που αποτελούν φωτεινό φάρο στη σημερινή μας δράση»… «Βρισκόμαστε εδώ, μετά από ένα χρόνο από την ιστορική Πρωτομαγιά του 2020 που έστειλε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ότι σε οποιεσδήποτε συνθήκες το κίνημα αν είναι οργανωμένο και αποφασισμένο μπορεί να δρα με οργανωμένη απειθαρχία και να προβάλει τα αιτήματά του, να αναδεικνύει την αιτία όλων των προβλημάτων, που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Έτσι και φέτος κάναμε δική μας υπόθεση την οργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς, με σύνθημα: Οι νεκροί μας είναι τα κέρδη τους! Βαδίζουμε τον δρόμο της ανατροπής!»…«Ένας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Στη χώρα μας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 11.000, οι διασωληνωμένοι από Covid είναι καθημερινά εκατοντάδες. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι με κόστος μερικές φορές τη ζωή τους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών»…

Πολύ συγκινητικό ήταν το δρώμενο της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου όπου με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, τραγούδησαν και τραγούδησε μαζί τους όλος ο κόσμος το «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες» του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου με την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Ακολούθησε πορεία μέχρι το Ταχυδρομείο του Βόλου και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το