Τοπικά

Ταξίδι ζωής στο CERN – Πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις για τους μαθητές 1ου ΓΕΛ Βόλου

Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο γνώσεις και εμπειρίες που πραγματοποίησαν 46 μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου επισκεπτόμενοι την κοιτίδα της επιστήμης, το κέντρο έρευνας σωματιδιακής φυσικής CERN, αλλά και τον ΟΗΕ, ενώ είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Φλωρεντία της Αναγέννησης.
Η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βόλου και φυσικός κ. Παρασκευή Λοντρίδου τόνισε πως «στο CERN βρίσκονται τα θεμέλια της φυσικής, αλλά και της τεχνολογίας, της πληροφορικής. Είναι ο πυρήνας της σύγχρονης επιστήμης».
Η μαθήτρια Ευαγγελία Κατσάδα επισήμανε πως «εντυπωσιάστηκα από το πείραμα του CERN και ήρθαμε σε επαφή με σημαντικούς ερευνητές αποκτώντας πλούσιες γνώσεις».
Παίρνοντας τον λόγο η μαθήτρια Βασιλεία Μπουκουβάλα είπε πως «είναι πολύ σημαντικό αυτό το πείραμα, καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν νέα πράγματα που θα πάνε τον κόσμο μπροστά και θα κατανοήσουμε καλύτερα το σύμπαν».

Από την πλευρά του ο μαθητής Σπύρος Ξενοκώστας επισήμανε πως «μου αρέσει η φυσική και είμαι χαρούμενος που μάθαμε τόσο σημαντικά πράγματα για την επιστήμη, όπως ότι μέσα από τη σύγκρουση των σωματιδίων, ανακαλύπτονται νέα σωματίδια που αναλύονται. Με αυτά που είδα, θα ήθελα να γίνω ερευνητής».
Η μαθήτρια Κατερίνα Μάνου δήλωσε πως «μέσα από το CERN ανακαλύπτουμε πολλά πράγματα για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος και αυτό είναι το σημαντικότερο».
Την επιθυμία της να γίνει ερευνήτρια εξέφρασε η μαθήτρια Αγγελική Αγραφιώτη λέγοντας ότι «περίμενα πώς και πώς να πάμε στο CERN. Είδαμε από κοντά πώς δουλεύουν οι ερευνητές και θα ήθελα να πάω να δουλέψω εκεί ως ερευνήτρια, αφού η φυσική μου αρέσει πολύ».
Μάλιστα ορισμένοι μαθητές κατέβηκαν 100 μέτρα κάτω από το έδαφος όπου επιτελείται το πείραμα. Ο μαθητής Γιάννης Λαμπράκης επισήμανε πως «ζήσαμε μια μεγάλη εμπειρία και κερδίσαμε εμπειρίες για έναν κόσμο που δεν γνωρίζαμε».

Η σημαντική παρουσία πολλών ερευνητών έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον μαθητή Νίκο Μαστακούλη που δήλωσε πως «εκεί έχει συγκεντρωθεί όλος ο πυρήνας της γνώσης. Μάλιστα ένιωσα περήφανος που είδα και αρκετούς Έλληνες επιστήμονες».
Από την πλευρά του ο Νικήτας Τζήμας υπογράμμισε πως «το σχολείο μας πρόσφερε μια εμπειρία ζωής που δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά να ζήσουμε».
Οι καθηγητές που συνόδεψαν, ήταν οι: Γιώργος Παππάς, Ευδοκία Δημακάκου, Χρυσούλα Μυργιώτη και η διευθύντρια κ. Παρασκευή Λοντρίδου.

Οι μαθητές που έζησαν αυτή την εμπειρία ζωής, ήταν οι εξής:
Αγραφιώτη Αγγελική-Δέσποινα, Αλεξάκη Ιωάννα-Αποστολία, Βέργος Κωνσταντίνος, Βολίδη Όλγα, Γκαγιόσο Ευγένιος, Καλαβρός Ιωάννης, Κατσαδά Ευαγγελία-Μαρία, Κοντοχρήστου Κωνσταντίνα, Κουτσιμπού Ελευθερία-Ξένια, Κουτσορεβύθη Μαρία, Λαμπράκης Ιωάννης, Μάνου Αικατερίνη, Μαρούδας Ιωάννης, Μαρτίου Μαρία, Μαστακούλης Νικόλαος, Μόκα Ιωάννα, Μπατζιάκα Κλεοπάτρα, Μπιφάνη Τερψιθέα-Χριστίνα, Μπουκουβάλα Βασιλεία, Νάσιου Σοφία, Ναστασάι Πύρρος, Πανταζή Δυιδούλα, Πανταζή Μαρία, Πριονιστής Νικόλαος, Σκληθριώτη Βασιλεία, Σταμνά Ευαγγελία, Ταβλαρίδης Μάριος, Τζίμας Νικήτας, Χιώτης Γεώργιος, Ψύχαλος Ηλίας, Ανδρέου Ανδρέας, Θεοχαρίδη Φαίδρα, Καβουρας Κωνσταντίνος, Κάρρου Ιωάννα-Βικτώρια, Κουτσούκης Απόστολος, Λιάμπος Αθανάσιος, Μακρής Χρήστος, Μπατζιάκας Φίλιππος, Μπέας Βασίλειος, Ντούλας Δημήτριος, Ξενοκώστας Σπυρίδων-Παναγιώτης, Ρουσόπουλος Αθανάσιος, Τζαρτζάνη Λαμπρινή, Τζατζάκη Γεωργία, Τσαβδαρίδης Κωνσταντίνος, Τσαγκάρης Γεώργιος-Ελευθέριος, Φελεμέγκας Αλκιβιάδης.
Οι καθηγητές που συνόδεψαν, ήταν οι: Γιώργος Παππάς, Ευδοκία Δημακάκου, Χρυσούλα Μυργιώτη και η διευθύντρια Παρασκευή Λοντρίδου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το